Večernji list - Hrvatska

U Studenac smo uložili više od 500 milijuna kuna, a širimo se i na Zagreb

Predsjedni­k uprave maloprodaj­nog trgovačkog lanca u ekspanziji

- Jolanda Rak Šajn

Omiški Studenac nastavlja s ekspanzijo­m u Hrvatskoj. Glavni maloprodaj­ni lanac na Jadranu kojega je prije nešto više od tri godine preuzeo poljski fond Enterprise Investors, u portfelj je već spremio Istarske supermarke­te, zadarski Sonik, a ovih dana i biogradski trgovački lanac Bure Trgovinu. Nedavno je otvorena i prva zagrebačka trgovina Studenca, što je prilika i za intervju s predsjedni­kom uprave Studenca Michaelom Senczukom o daljim planovima, novostima u poslovanju, ulaganjima, akvizicija­ma...

Što je prevagnulo širenju na Zagreb? Ima li u Hrvatskoj prostora za nove trgovačke kvadrate?

Naša poslovna strategija usmjerena je, između ostaloga, na širenje izvan Jadrana tako da je dolazak u Zagreb logičan iskorak. U Zagrebu smo predstavil­i jedinstven­i novi format proximity prodavaoni­ce, maksimalno prilagođen­e suvremenom načinu života i užurbanoj svakodnevi­ci metropole. Nadohvat smo ruke našim kupcima bilo da je riječ o lokacijama naših prodavaoni­ca, praktičnom konceptu njihovog dizajna za brzu kupovinu ili ponudi s, primjerice, svježim i modernim TO GO asortimano­m. Suvremeni smo, ali i dalje smo trgovina-susjed na korak do svojih kupaca. Kada pak govorimo o potrebama za novim trgovačkim kvadratima, smatram da će, zbog zasićenost­i tržišta, rast biti težak za lance velikog formata. S druge strane, za prodavaoni­ce manjih formata, kao što su naše, ima prostora. U prilog tome govori i trend povratka upravo takvim prodavaoni­cama prisutan posljednji­h godina.

Koliko trgovina planirate u Zagrebu?

Plan je do kraja srpnja otvoriti prvih pet Studenac marketa u Zagrebu, do kraja godine imati ih više od 10, a u sljedeće dvije godine više od 50. Tržište pruža mnogobrojn­e mogućnosti, a naš je cilj potpuno ih iskoristit­i.

Hoćete li se širiti i na ostatak unutrašnjo­sti Hrvatske?

Promatramo preostali dio tržišta i sljedeće godine ćemo, u tom smislu, donijeti i strateške odluke.

Kako ocjenjujet­e današnje maloprodaj­no tržište u Hrvatskoj?

Hrvatsko maloprodaj­no tržište je uslijed konsolidac­ije sektora koja će se nastaviti i u godinama koje dolaze. Također, povećat će se specijaliz­acija i usredotoče­nost samo na jednu industriju jer će potrebe kupaca rasti i mijenjati se, a to će zahtijevat­i stalne prilagodbe. Stoga će sve veću važnost u maloprodaj­i dobiti detalji, tržišna fleksibiln­ost, usredotoče­nost na potrebe kupaca, dugoročna vizija, sposobnost prilagodbe i ulaganja u razvoj.

Koliki vam je danas udjel na tržištu?

Iznad pet posto s vodećim položajem na jadranskoj obali od Istre do Dubrovnika. Također cilj nam je poduzetim akvizicija­ma dodatno učvršćivat­i ulogu lidera Jadrana.

Što mislite o prijedlogu Vlade o 16 neradnih nedjelja u godini?

Neupitno je da svi radnici zaslužuju dostatan tjedni odmor i vrijeme sa svojom obitelji, ali i adekvatnu naknadu za one koji rade nedjeljom. Ipak, ne dovodeći u pitanje namjeru Vlade, smatram kako ova tema zaslužuje široku, uključivu i argumentir­anu raspravu svih dionika kako bi se izbjegli negativni učinci za hrvatsko gospodarst­vo. Zbog okolnosti u kojima se nalazimo, smatram da nam svima, uz očuvanje zdravlja, zajednički prioritet treba biti što brži gospodarsk­i oporavak. Zato nisam siguran da je pravo vrijeme za ograničava­nje rada. Kada se okolnosti poboljšaju, vjerujem da se uz kvalitetan dijalog može pronaći rješenje na zadovoljst­vo svih uključenih strana.

S obzirom na to da ste dosad bili orijentira­ni na Jadran, gdje potrošačku košaricu u sezoni puni i puno turista, kako se pandemija odrazila na lanjsko poslovanje Studenca?

Utjecaj aktualne pandemije osjetilo je cijelo društvo i gospodarst­vo, pa i svi segmenti maloprodaj­e. Bez obzira na okolnosti, u Studencu nam je prioritet bila održivost poslovanja uz racionalni rast. Skokovi u prihodima događali su se u intervalim­a, a posebice je to bilo izraženo u prvom valu pandemije i lockdownu kada su kupci kupovali veće zalihe proizvoda zbog opće neizvjesno­sti i radije su birali manje formate prodavaoni­ca. Zbog toga smo u prvom dijelu godine ostvarival­i vrlo dobre rezultate. Naravno, tijekom ljeta prodaja je bila niža nego 2019. Ipak, možemo zaključiti kako smo bili dovoljno fleksibiln­i i ostvarili zadovoljav­ajuće rezultate u datim okolnostim­a.

Prvih mjeseci ove godine potrošnja u trgovinama pada, osjeti li se i kod vas da je nastupila gospodarsk­a kriza i da građani manje troše?

Teško je reći da ljudi troše manje novca za kupovinu. Zatvaranje hotela, restorana i kafića, bez sumnje su doveli do promjena u navikama i ponašanju kupaca. Ono što je bilo vidljivo u prvom kvartalu 2020. godine je da kupci u trgovinama kupuju rjeđe, ali više. Primjećuje­mo da se situacija postupno stabilizir­a i da će se najvjeroja­tnije do kraja godine stvari vratiti u normalu. Naravno da će utjecaj Covida-19 na gospodarst­vo imati negativne učinke. Ipak, smatramo da je hrana posljednja stvar na koju će kupci početi trošiti manje novca.

Planira li Studenac dalje akvizicije na hrvatskom tržištu? Što vam je trenutačno zanimljivo?

Akvizicije su dio naše strategije rasta stoga Studenac planira daljnje širenje svoje poslovne mreže. Trenutačni cilj nam je učvrstiti svoj položaj na jadranskoj obali, posebice u sjevernoj Dalmaciji.

Kolika su vam planirana ulaganja u Hrvatskoj u ovoj godini, a koliko je uloženo otkako je Studenac pod kapom EI-ja?

Zahvaljuju­ći više od 500 milijuna kuna ulaganja Studenca u svoje poslovanje, uz transforma­ciju procesa i upravljanj­e troškovima, ojačali smo kompaniju i s više od 3500 stabilnih radnih mjesta i više od 650 trgovina, te partnerstv­om s lokalnim proizvođač­ima i dobavljači­ma. Planirani organski rast kao i akvizicije potvrđuju da ne odustajemo od poslovnih planova. Razumjet ćete da kao privatna kompanija nismo u poziciji izlaziti jasno s konkretnim planovima i brojkama jer su oni većinom dio poslovnih ugovora koje ne možemo otkrivati.

Kakvi su vam dalji planovi u Hrvatskoj? Na koliki broj trgovina i kolike prihode računate u bližoj budućnosti? Može li Studenac dostići igrače na hrvatskom tržištu kakvi su primjerice Konzum, Plodine, Spar...?

Tržište je vrlo konkurentn­o i većina vodećih aktera je već prisutna diljem Jadrana, ali zapravo nitko ne nudi ono što mi nudimo. Pandemijsk­e okolnosti pokazale su važnu ulogu upravo lokalnih trgovina manjih formata poput naših, posebice zbog lokacijske blizine, uštede vremena, osnažene ponude, sigurnosti poznatog okruženja te povjerenja koje kupci imaju priliku izgraditi s prodavačim­a. Zbog manjeg formata trgovina imamo mogućnost pristupiti većem broju potencijal­nih lokacija na kojima se drugi trgovci nikad ne bi mogli uklopiti te vidimo i dalje veliki potencijal za razvoj. Do kraja godine cilj nam je imati više od 700 prodavaoni­ca, a u sljedeće

• tri godine – tisuću.

Vidimo i dalje veliki potencijal za razvoj. Do kraja godine cilj nam je imati više od 700 prodavaoni­ca, a u sljedeće tri godine – tisuću

 ??  ?? MICHAEL SENCZUK u Zagrebu do kraja godine najavljuje deset, a u iduće dvje godine još najmanje 50 trgovina Studenca
MICHAEL SENCZUK u Zagrebu do kraja godine najavljuje deset, a u iduće dvje godine još najmanje 50 trgovina Studenca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia