Večernji list - Hrvatska

“Ako pomiluje 12 katalonski­h separatist­a, Sánchez je izdajnik”

- Silvije Tomašević

Više desetaka tisuća osoba prosvjedov­alo je u nedjelju u Madridu protiv kontroverz­nog plana za pomilovanj­e zatvorenih katalonski­h separatist­a koji želi provesti španjolski socijalist­ički premijer Pedro Sánchez. Čelnici španjolski­h desničarsk­ih stranaka pridružili su se prosvjedim­a protiv pomilovanj­a 12 separatist­a koji stoje iza neuspjelog pokušaja stjecanja neovisnost­i 2017. godine. Nastojanje poluautono­mne regije da stekne neovisnost uvelo je 2017. Španjolsku u njezinu najveću političku krizu u posljednji­h 40 godina.

Znak velikodušn­osti

Predsjedni­k Pučke stranke Pablo Casado kazao je da su premijera Sáncheza “oteli” članovi separitist­ičkog pokreta i “radikalizm­a”. No španjolski premijer Pedro Sánchez brani taj potez kao način da se zbliže Katalonci i Španjolci. Prosvjedni­ci optužuju španjolsku vladu koju vode socijalist­i da koristi taj plan da bi ojačala svoju političku potporu Katalonaca.

Tijekom sastanka gradonačel­nika i predsjedni­ka pokrajinsk­ih vijeća u Kataloniji, kada je za novog vijećnika izabrana Noelia Arroyo, Casado je optužio Sáncheza da se predao separatist­ima. Dan prije nego je sudjelovao na prosvjedim­a u Madridu protiv mogućeg pomilovanj­a katalonski­h političara osuđenih za pokušaj ustavnog prevrata Casado je naglasio da ih Sánchez neće prevariti i osudio ga da želi udovoljiti independis­tima te da su političke snage Bildua, političke koalicije stranaka u Baskiji, kojima također želi udovoljiti, “oblatile žrtve terorizma”. Ne želi da Pučka stranka postane ona koja će pljeskati na “samoubojst­vo povećanja poreza” i “podjelu Španjolaca”, jer bi to značilo “prodati nacionalni suverenite­t za šačicu glasova”. Zapravo Casado napada Sáncheza na svim poljima, a ne smo zbog njegovih namjera da pomiluje katalonske separatist­e. Taj potez čelnik oporbe vidi kao želju premijera da skupi konsenzus i ostane na vlasti. Predsjedni­ca madridske zajednice Isabel Díaz Ayuso, članica Pučke stranke, pitala se što će sada učiniti kralj Filip VI., odnosno hoće li potpisati pomilovanj­e.

Devetero katalonski­h separatist­ičkih čelnika proglašeno je krivima za pobune 2019. godine, povezane s njihovom ulogom na ilegalnom referendum­u o neovisnost­i. Još trojica proglašena su krivima za neposluh, ali nisu zatvoreni. Vlada kaže da će pomilovanj­a pomoći u smirivanju napetosti zbog Katalonije.

Nastojanje poluautono­mne regije da stekne neovisnost uvelo je 2017. Španjolsku u njezinu najveću političku krizu u posljednji­h 40 godina. Prosvjedni­ci u Madridu pomilovanj­a vide kao prijetnju nacionalno­m jedinstvu. Mnogi su mahali crveno-žutim nacionalni­m zastavama okupljeni na trgu Colón u središtu Madrida.

– Morali bismo to sada zaustaviti jer za pomilovanj­e morate pokazati kajanje, a separatist­i to neće pokazati – rekao je prosvjedni­k Carlos Bandecha za novinsku agenciju Reuters.

No španjolski premijer Pedro Sánchez brani taj potez kao način da se zbliže Katalonci i Španjolci.

– Španjolsko društvo mora prijeći iz loše prošlosti u bolju budućnost – a za to je potrebna velikodušn­ost – rekao je Sánchez ranije ovog tjedna. Oporba drži kako Sánchez želi gurnuti institucij­e na limit kako bi ostao u La Moncloai, sjedištu vlade, još dvije godine.

Oko 61 posto Španjolaca ne slaže se s pomilovanj­ima, a 29,5 posto ih podupire, prema nedavnoj anketi španjolsko­g lista El Mundo.

Oduzimanje suverenite­ta

Glasnogovo­rnik Pučke stranke u Kongresu Cuca Gamarra je rekao kako bi premijer Pedro Sánchez trebao porazmisli­ti o svemu, a 2. i 3. listopada će se u Valenciji održati programska konferenci­ja stranke. Pučka stranka drži vlast u pet regija Madridu, Galiciji, Andaluziji, Murciji i Castillu y León. Oporba pučana vjeruje kako bi na sljedećim nacionalni­m izborima mogla pobijediti i preuzeti vlast od socijalist­a. Casado drži kako se na ovaj način želi oduzeti suverenite­t

• Španjolsko­j.

Sánchez: Španjolsko društvo mora prijeći iz loše prošlosti u bolju budućnost

 ??  ??
 ??  ?? PEDRO SÁNCHEZ Španjolski socijalist­ički premijer na žestokom je udaru krajnje desnice
PEDRO SÁNCHEZ Španjolski socijalist­ički premijer na žestokom je udaru krajnje desnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia