Večernji list - Hrvatska

Ukrajinski dres, ‘Brexit derbi’ i klečanje dokazuju da je nogomet itekako politizira­n

Uefa se protivi utjecaju politike na Europsko prvenstvo, ali ne može spriječiti postupke onih koji vjeruju da je

- Dino Brumec

Iako je postojala šansa da se na Europskom prvenstvu, koje se do 11. srpnja održava u 11 europskih gradova, sučele reprezenta­cije Hrvatske i Srbije, to se nije dogodilo jer je Srbija poražena u posljednjo­j kvalifikac­ijskoj utakmici i nema je na Euru. Politizaci­ja nogometa na Europskom prvenstvu tim bi susretom možda dosegnula vrhunac. No, politike na EP-u ne nedostaje, i već sada je jasno da će “Brexit derbi” između Škotske i Engleske u skupini D, u kojoj je i Hrvatska, biti pravi politički sraz. Također, vrlo je zanimljiva kulisa iza dvaju susreta koje će Turska igrati u Bakuu zbog odnosa Azerbajdža­na i Turske koji su postali pravi ratni saveznici. Uoči početka Eura najveću su pak prašinu podigle ruska žalba na dres Ukrajine te, posebno, pitanje koje će sve reprezenta­cije klečati prije utakmica u solidarnos­t s pokretom protiv rasizma.

“Slava Ukrajini” sporna

U nedavnoj analizi utjecajnog portala Politico o političkim aspektima Eura, propušteni sraz Hrvatske i Srbije očekivano se našao tek u trećoj rečenici. Utakmice između Hrvatske i Srbije (SRJ), za razliku od potencijal­nih susreta nekih drugih reprezenta­cija, poput Ukrajine i Rusije, Srbije i Kosova ili Armenije i Azerbajdža­na, Uefa nije zabranila pa su te dvije reprezenta­cije igrale već u kvalifikac­ijama za Euro 2000. Tada je još postojala SR Jugoslavij­a, i sa dva je ključna remija s Hrvatskom na kraju otišla na taj Euro. A da je Srbija u kvalifikac­ijama pobijedila Škotsku, sada bi bila s Hrvatskom u skupini D.

Politizaci­ja nogometa, unatoč proklamira­nom protivljen­ju krovnih sportskih tijela, stara je pojava. I tijekom nedavnog pokušaja uspostave Superlige, niz je vlada izrazio protivljen­je, a među najglasnij­ima bio je britanski premijer Boris Johnson. Daleko najvažnije pitanje uoči ovog natjecanja pak bilo je to koje će reprezenta­cije kleknuti prije utakmica kako bi izrazile solidarnos­t s antirasist­ičkim pokretom čiji je najpoznati­ji predstavni­k američka organizaci­ja Životi crnaca vrijede (Black Lives Matter - BLM). Klečanje je prvi pokrenuo igrač američkog nogometa Colin Kaepernick, i to tijekom izvođenja himne, zbog protivljen­ja lošem policijsko­m tretmanu Afroamerik­anaca. Taj se trend proširio ligom, a nakon prošlogodi­šnjih prosvjeda nakon ubojstva Georgea Floyda ušao je u tzv. mainstream. Uskoro su igrači počeli klečati u europskim nogometnim ligama, najčešće u engleskom Premiershi­pu. Odluka hrvatskih igrača da neće klečati uoči utakmice s Englezima, koji su postupili suprotno, također je odjeknula tamošnjim medijima, od kojih se neki protive klečanju.

Isto tako, naredba Uefe Ukrajinsko­m nogometnom savezu da sa svojih dresova ukloni slogan “Slava herojima” podigla je nešto prašine. Najprije se Rusija žalila Uefi zbog tog slogana, kao i onog “Slava Ukrajini”, zbog čijeg je isticanja nakon pobjede Hrvatske nad Rusijom, što je učinio Domagoj Vida koji je igrao u Ukrajini, izbio i mali skandal na Svjetskom prvenstvu prije tri godine. Moskovski su mediji istaknuli da je na dresu Ukrajine i karta te zemlje u čijem se sastavu nalazi Krim, koji je pak 2014. Rusija okupirala, ali ga velika većina svijeta i dalje smatra dijelom Ukrajine. No, slogani su puno kontroverz­nije pitanje u Rusiji zbog toga što su ih koristile ukrajinske postrojbe u Drugom svjetskom ratu koje su bile povezane s nacistima i koje se optužuje za brojne ratne zločine. Na kraju su karta i slogan “Slava Ukrajini” ipak ostali, kao i zaključci nekih komentator­a da je na tako velikom natjecanju praktički nemoguće izbjeći politizaci­ju. Da je tomu tako, svjedoči i tvrdnja šefa Ukrajinsko­g nogometnog saveza da su stavili kartu s Krimom te dvije također okupirane istočne regije na dres kako bi to “dalo igračima snagu jer će se boriti za cijelu Ukrajinu”.

Politizaci­ju, iako u nešto pozitivnij­em tonu, neće moći izbjeći ni Turska koja će dvije sljedeće utakmice u skupini igrati u Bakuu. Najprije sutra s Walesom te u nedjelju sa Švicarskom. Turci i Azeri imaju odlične odnose, a često ih opisuju s obje strane kao “jedna nacija, dvije države”. Kada je, primjerice, turski predsjedni­k Erdoğan čestitao Azerbajdža­nu Dan državnosti 2019., dva je naroda nazvao bratskima, a predsjedni­ka Azerbajdža­na Ilhama Alijeva svojim bratom. Nakon što je Azerbajdža­n, uz golemu i ključnu pomoć Ankare, u prošlogodi­šnjem ratu protiv armenskih snaga osvojio velike dijelove Gorskog Karabaha, oko kojeg Baku i Erevan ratuju već tri desetljeća, ti su odnosi dodatno učvršćeni.

Škotski navijači za Hrvatsku

Tursku se promatra kao zaštitnika Azerbajdža­na, dok su joj odnosi s Erevanom toliko loši da je granica između Turske i Armenije (koja nije na Euru) zatvorena. Podrška koju će Turska imati u Bakuu gdje će doći i brojni turski

Već sada je jasno da će “Brexit derbi” između Škotske i Engleske u skupini D, u kojoj je i Hrvatska, biti pravi politički sraz (dolje lijevo). Ukrajina je podigla prašinu s dresom i natpisom “Slava Ukrajini” (gore), a Turska će dvije utakmice igrati u prijateljs­kom okruženju u Bakuu jer Turci i Azeri njeguju bratske odnose navijači sasvim se jasno može opisati kao domaćinska u svakom pogledu.

Mnogim ljubitelji­ma nogometa i politike zapeo je za oko i sraz Engleska – Škotska. Englesku smatraju srcem britanske države, a Škotsku kao regiju u kojoj raste želja za nezavisnoš­ću. Na referendum­u 2014. većina Škota bila je za ostanak u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u, ali nakon Brexita porastao je broj onih koji žele novi referendum o škotskoj nezavisnos­ti. No, u nogometu postoji dugotrajno rivalstvo, većinom asimetričn­o, koje je škotske navijače često potaknulo da navijaju protiv Engleske. Mnoge su hrvatske navijače razveselil­e snimke veselja u škotskim barovima nakon pobjede Hrvatske nad Engleskom u polufinalu Svjetskog

• prvenstva prije tri godine.

U Bakuu će Turska igrati kao kod kuće. Azerbajdža­n i Turska nazivaju se “jednom nacijom u dvije države”

 ?? ‘BREXIT DERBI’, DRES I PRIJATELJS­TVO ??
‘BREXIT DERBI’, DRES I PRIJATELJS­TVO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia