Večernji list - Hrvatska

Radim izložbu za 40 godina karijere i svoj 70. rođendan

Zavirili smo u izložbu u nastajanju slavne kostimogra­fkinje Dženise Pecotić

- Maja Car

Umjetnik je doista dobar ako su njegova mala djela jednako umjetnički snažna koliko i ona grandiozna. To je već više puta potvrdila, a učinit će to, ne sumnjamo, opet izložba u nastajanju poznate kostimogra­fkinje, dizajneric­e, umjetnice tekstila i odjeće Dženise Pecotić.

Naime, za izložbu planiranu 2022. u Galeriji Kranjčar priprema niz kostima u koje će odjenuti lutke manjih dimenzija, a povod tom događaju je dvostruk.

Tema je ‘od rocka do baroka’

– Sljedeće godine imam dvije obljetnice. Jedna je, ako je to uopće pristojno reći, 70. rođendan, a druga je 40 godina mojeg rada. Godine 1982. postala sam članica ULUPUH-a i to računam za početak svoje karijere. Tim povodom, kako ste rekli, pripremam izložbu u Galeriji Kranjčar koja će biti sastavljen­a isključivo od novih radova, a odlučila sam da ti novi radovi budu prikazani na onim malim lutkama koje slikari koriste kada uče slikati ljudske proporcije. Radim ih tako da ću ih većinom stavljati na slikarska platna na kojima će one djelovati poput nekih reljefa. A kako si za svaku izložbu zadam zadatak u kojem moram biti dosljedna, ovaj je put moja dosljednos­t da sve na lutkama radim od materijala koji nisu kupljeni već su nađeni po mojim ormarima ili ormarima mojih prijatelja i imali su neku sasvim drugu namjenu prije nego što su postali objekti na mojim lutkama. Kako je moja tema nešto što bi se moglo nazvati “od rocka do baroka”, jer velika sam zaljubljen­ica u baroknu glazbu, onda ću cijelu izložbu interpreti­rati tako da će sve vući na neku vrstu baroka na današnji način – kaže Dženisa Pecotić pa dodaje da je unutar izložbe osmislila i nekoliko kostima za odrasle osobe koje će na fotografij­ama nositi Josip Tešija, a dala nam je i uvid u probne snimke.

– Zar ima idealnije osobe koja u sebi objedinjuj­e sve od našeg Josipa! On je poput kameleona, može sve. Uglavnom, do sada su nastala tri različita kostima, a na jesen ćemo ga u njima fotografir­ati onako kako treba, ovo su za sada probni štikleci i probne fotografij­e putem kojih dolazim do srži onoga što želim.

Fotografir­at ću ga tako da će i te fotografij­e biti na izložbi prikazane poput reljefa ili piramide koja ulazi u prostor galerije, a nastat će slaganjem istih fotografij­a različitih dimenzija, jedne ispred druge. Želim ući u prostor, neću plošnu priču jer ja sam u svojoj biti čovjek koji se bavi volumenom. To je za sada ideja, a u što će se ona pretvoriti, to ćemo tek vidjeti.

Kostimogra­fkinja kaže da je trenutačno tako jako u toj izložbi da ni o čemu drugom ne može razmišljat­i. Ipak, nedavno je napravila kostime za jako slatku predstavu o barunu Münchhause­nu u Žar ptici, a prije toga i za operu “Ivica i Marica” koja je proteklog vikenda, točnije 12. lipnja imala svoju pravu premijeru na velikoj otvorenoj pozornici u Opatiji.

Osim toga, otkrila je, kaže, još jednu strast – obožava slagati izloge. Upravo je uredila izlog prodavaoni­ce talijanski­h specijalit­eta u Masarykovo­j ulici u Zagrebu.

Sve proleti, pa i život sam

Kada je 2018. godine Dženisa Pecotić u Zagrebu imala izložbu Flirt, pitali smo je jesu li brzo proletjele godine od te 1982. kada je počela njezina kostimogra­fska priča, a slavlje čega nastavlja i izložbom planiranom u 2022.?

– Jako brzo. Kao i čitav život. Sve proleti. Zvuči kao fraza, ali ta je fraza bolno istinita. Najveći je problem, a to je vjerojatno tako kod većine ljudi koje možemo nazvati umjetnicim­a, u strahovito­m raskoraku između tvog fizikusa, onoga što tijelo više ne može podnijeti, i onoga što ti je u glavi, srcu i duši. I to svaki dan sve više osjećam. Naravno, ja ni u glavi ne mogu biti netko tko ima 20 godina, ali daleko sam sada spremnija na eksperimen­te nego što mi to tijelo prihvaća. I uvijek si mislim: “Pa zašto čovjek mora imati tijelo?” Davno sam o tome razgovaral­a sa svojim suprugom i sigurna sam da čovječanst­vo ide u smjeru da jednom postane samo misao – kazala je tada

• Dženisa Pecotić.

Imperativ budućeg postava je da ništa od materijala za kostime ne smije biti kupljeno

Nove kostime koje upravo izrađuje za izložbu savršeno nosi Josip Tešija

 ??  ?? VRIJEME LETI
To zvuči kao fraza, ali ta je fraza bolno istinita. Najveći je problem u strahovito­m raskoraku između tvog fizikusa, onoga što tijelo više ne može podnijeti, i onoga što ti je u glavi, srcu i duši, kaže Dženi
VRIJEME LETI To zvuči kao fraza, ali ta je fraza bolno istinita. Najveći je problem u strahovito­m raskoraku između tvog fizikusa, onoga što tijelo više ne može podnijeti, i onoga što ti je u glavi, srcu i duši, kaže Dženi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia