Večernji list - Hrvatska

Tri mušketira napadaju Elf usred Münchena

Prvi od tri velika derbija skupine F na Europskom prvenstvu igraju danas Francuska i Njemačka (21 sat)

-

Zadnju vrhunsku utakmicu Hrvatska je odigrala 2019. godine u Trnavi, kada smo s 4:0 pobijedili Slovake

Prvi od tri velika derbija skupine F igra se danas u Münchenu između Njemačke i Francuske. Zanimljivo je da su se ove dvije reprezenta­cije susrele samo jednom na europskim prvenstvim­a. I to na posljednje­m, 2016. godine, kada je Francuska pogocima Griezmanna pobijedila s 2:0 u polufinalu. Od tog susreta prošlo je pet godina, a jedni i drugi imat će u današnjem sastavu po pet igrača iz tog susreta. Za Njemačku bi trebali igrati Neuer, Can, Kimmich, Kroos i Muller, a za Francusku Lloris, Pogba, Sissoko, Griezmann i Giroud.

Ove dvije reprezenta­cija do sada su međusobno igrale 31 put, a puno je uspješnija Francuska koja ima 14 pobjeda, Njemačka ima devet, dok je osam susreta završilo bez pobjednika. Zadnji susret ovih dviju reprezenta­cija završio je pobjedom Francuske sa 2:1 u Ligi Nacija 16. listopada 2018. godine.

– Nadam se da ću postići barem jedan pogodak, makar iz jedanaeste­rca. Što se tiče najstrože kazne, dogovor s izbornikom je da sam ja prvi izvođač premda su svi mislili da će to biti Mbappé. Kada bih uspoređiva­o postavu iz 2016. i ovu danas, to je nešto sasvim različito. Tada sam u napadu igrao s Giroudom, a danas ću igrati s Mbappéom i Benzemom. U odnosu na posljednji EP imamo kompletno novu obranu – rekao je Griezmann.

Francuska ima možda najjači napadački trojac na ovom Europskom prvenstvu. Svi su ih već sa Slovačkom u Trnavi (4:0).

I da protiv najjačih suparnika, Francuske, Portugala, Belgije i Engleske, zapravo nije imala nikakvu šansu. Što znači da smo opet svedeni u realne okvire, u kojima velesilu predstavlj­amo reprezenta­cijama iz kategorije Slovačke, Walesa, Azerbajdža­na ili Mađarske. Naravno, i Češkoj i Škotskoj, 40. i 44. selekciji sa svjetske rang-liste. Što prije to prihvatimo kao novu realnost, to će manje bolni biti porazi od najjačih.

Kakva je ubojita moć Hrvatske u 2021. godini, odnosno u posljednji­h deset utakmica, od naše posljednje važne pobjede, nad Šveđanima u Zagrebu? Dakle, u tom razdoblju Hrvatska je u samo dvije utakmice bila postigla po tri pogotka; prijateljs­koj s Turskom (3:3) i kvalifikac­ijskoj sa slabašnom Maltom (3:0).

U tih deset utakmica Hrvatska

je imala petoricu strijelaca, a samo jedan od njih bio je napadač, Budimir protiv Turaka. Najbolji naši golgeteri tako su postali Brekalo, Pašalić, Kovačić i Perišić s po dva pogotka, jedan je postigao Modrić, a jedan je bio autogol.

Ako napadači pate, onda im sustav igre očito ne odgovara, a taj podmukli soj pustio je nitko drugi nego – izbornik. Međutim, Zlatko Dalić u inovacije se počeo upuštati postavši svjestan da mu momčad više nema moć kakvu je nekada imala te da je sustav 4-2-3-1, s kojim je došao do srebra, pročitan i predvidlji­v. Nema ništa lošega u eksperimen­tiranju i istraživan­ju novih oblika života, dapače poželjni su i nužni. Problem nastane kada novi oblici života u startu pokažu nepopravlj­ivu zakržljalo­st, a izbornik se suoči s povrijeđen­im taštinama svojih zanemareni­h aktera. I onda imamo i nezadovolj­noga izbornika, koji je prisiljen ulaziti u kompromise, i nezadovolj­ne pojedince među igračima.

Nije lako izborniku Daliću

Zlatko Dalić u ovom času ne zna tko je naš prvi napadač; ne zato što bira među “killerima” svjetskog formata, nego među onima koji su najmanje sterilni. A njihove brojke izgledaju ovako: Rebić 790 minuta, Petković 263 minute i Kramarić 302 minute bez pogotka za reprezenta­ciju. I sad ti izaberi; i sustav igre, i prvu špicu, i krila koja će “hraniti” tu špicu? Nije lako Zlatku Daliću...

Ali, možda mu možemo i pomoći. Vratimo se na čas na rujan 2019. godine i hrvatsku rapsodiju protiv Slovačke u Trnavi. Tih 4:0 ostvarili su: Livaković; Bartolec, Lovren, Vida, Barišić; Modrić, Brozović; Perišić, Vlašić, Rebić; Petković. Svi oni, osim Bartoleca, danas su u Rovinju. Možda je vrijeme da se vratimo na stari oblik

• života... prozvali “tri mušketira”.

– Mbappé i Benzema igrat će u vršku napada, a Griezmann iza njih. Mislim da je za Griezmanna povučeni napadač idealno mjesto. Tu je on najopasnij­i – istaknuo je francuski izbornik Deschamps.

Joachim Löw ima tek jednu dvojbu uoči današnjeg susreta.

– Još uvijek dvojim hoću li početi s Havertzom ili sa Saneom. Obojica su mladi igrači, Leroy je tri godine stariji i možda nešto iskusniji. No Kai ima iza sebe jednu dobru sezonu, uostalom s Chelseajem je osvojio Ligu prvaka. Vjerujem da ćemo uz naše navijače doći do prva tri boda jer je skupina izuzetno jaka i prvi je cilj biti među prva dva pored Francuske i Portugala – rekao je

• Löw.

 ??  ??
 ??  ?? ANTOINE GRIEZMANN priželjkuj­e danas barem jedan pogodak, na EP-u 2016. postigao je oba u pobjedi Francuske u polufinalu
ANTOINE GRIEZMANN priželjkuj­e danas barem jedan pogodak, na EP-u 2016. postigao je oba u pobjedi Francuske u polufinalu
 ??  ?? ANTE REBIĆ Nažalost, i protiv Engleske Rebić je bio neprepozna­tljiv, daleko od šansi za gol
ANTE REBIĆ Nažalost, i protiv Engleske Rebić je bio neprepozna­tljiv, daleko od šansi za gol

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia