Večernji list - Hrvatska

Schick s dva gola utišao Hampden

U drugom susretu skupine D Češka je pobijedila Škotsku 2:0

- Piše Katarina Kušec

Sudeći po onome što smo gledali u utakmici Škotske i Češke, Hrvatska ne bi trebala imati problema u drugom i trećem kolu Europskog nogometnog prvenstva.

Dvije su to reprezenta­cije koje nisu nepobjediv­e i koje se nisu baš toliko jako iskazale u ovom međusobnom dvoboju da bi vatrene trebalo biti strah.

Naime, nakon što je Hrvatska u skupini D poražena od Engleza (0:1), Česi su s 2:0 pobijedili domaćine Škote i utišali sve na njihovu Hampden Parku u Glasgowu.

Schick zabio s više od 45 m

Vrlo mirno prvo poluvrijem­e, razbudio je u 42. minuti Patrik Schick. S desne strane ubacio mu je Coufal, a Schick je glavom pogodio za prednost Čeha.

Isti igrač bio je autor i drugog pogotka u 52. minuti.

Dosta krivice tu pada i na vratara Davida Marshalla koji se udaljio od gola, a njegova je momčad u tom trenutku izgubila loptu, Schick je tu vidio priliku i sa

sredine igrališta pucao u mrežu protivnika.

Zanimljivo, taj pogodak Škotima zabio je s najveće udaljenost­i s koje je zabilježen pogodak na Europskom prvenstvu još od 1980. Schick je pucao s više od 45 metara.

On je bio izravno uključen u deset golova u svojih posljednji­h devet utakmica za Češku u svim natjecanji­ma (osam golova, dvije asistencij­e). Svakako je igrač na kojega bi Hrvatska trebala obratiti pozornost u petak kada će igrati protiv Čeha. Štoviše, ova utakmica bila je sjajna za analizu oba buduća protivnika.

No, vratimo se još malo na samu utakmicu Češke i Škotske pa recimo da, iako su gosti slavili, Škoti su statističk­i malo prednjačil­i.

Domaćini su imali veći posjed lopte 57 posto naprema 43 posto Čeha. Uputili su i više udaraca, njih 19, dok su ih gosti imali deset. No, momci izbornika Jaroslava Šilhavog imali su, od toga, sedam udaraca u okvir gola, dva su završila u mreži i tu je priči kraj.

Škoti nikad nisu prošli grupu

Nakon završenog prvog kola u skupini D situacija je sada takva da na tablici vodi Češka (tri boda), a slijedi je Engleska (3). Bez bodova su Hrvatska i posljednja Škotska.

Zanimljivo, Škotska nije prošla grupnu fazu ni u jednom od svojih 10 prethodnih nastupa na velikim turnirima.

Uoči prvenstva davalo im se 48,3 posto šanse za prolazak, no nakon ovog poraza sigurno je to manje. U sljedećem kolu idu na Engleze pa će otočki derbi dati jasniju sliku o tom predviđanj­u.

 ??  ?? PATRIK SCHICK (u bijelom dresu) zabio je Škotima na domaćem terenu prvo u 42. minuti, a zatim i na početku drugog poluvremen­a (52.)
PATRIK SCHICK (u bijelom dresu) zabio je Škotima na domaćem terenu prvo u 42. minuti, a zatim i na početku drugog poluvremen­a (52.)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia