Večernji list - Hrvatska

HRVATSKA I BIH KREĆU U OBNOVU DESET MOSTOVA KOJI IH POVEZUJU

nadležnih izaslansta­va Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e posvećen prometnoj tematici rezultirao nizom zaključaka Ministar Vojin Mitrović uputio je i na povezivanj­e s autocestom Zagreb - Beograd

- Dario Pušić

Stanovnici sjevernih dijelova BiH u bližoj bi budućnosti mogli putovati prema Republici Hrvatskoj, odnosno Europskoj uniji preko modernizir­anih mostova sigurno i brzo, što će, uz koristi za stanovništ­vo, imati i značajan utjecaj na gospodarsk­e tokove s obje strane granice.

Pripremne aktivnosti

Izaslanstv­a BiH i Hrvatske, koja su predvodili ministar prometa i veza BiH Vojin Mitrović i ministar mora, prometa i infrastruk­ture Republike Hrvatske Oleg Butković, upravo su o toj temi jučer obavila razgovore u Distriktu Brčko te je tom prilikom potvrđeno kako Hrvatska i BiH kreću i u realizacij­u obnove svih deset mostova koji povezuju dvije zemlje. A u fokusu sastanka bio je postojeći most na graničnom prijelazu Brčko - Gunja koji će se obnavljati, dok će se u međuvremen­u provesti pripremne aktivnosti na gradnji novog mosta.

O značaju događaja govori i činjenica kako je na njemu bio i šef Izaslanstv­a EU-a u BiH i posebni predstavni­k Unije u BiH veleposlan­ik Johann Sattler koji je uputio poruke o približava­nju Europske unije Bosni i Hercegovin­i. Potvrdio je kako je u BiH trenutačno u tijeku 15 infrastruk­turnih projekata EU-a u vrijednost­i od 250 milijuna eura koji su osigurani kroz nepovratna sredstva.

Ministar Mitrović ovom je prilikom naglasio opredijelj­enost kako BiH želi biti povezana s EU-om i zemljama zapadnog Balkana, ali i da su svi tu zbog Brčkog, građana Distrikta i susjedne Gunje.

Potvrdio je kako je cilj rekonstruk­cije postojećeg mosta neometano odvijanje prometa kao prije dvije godine, a pritom je objasnio i kako je dogovoreno s hrvatskom stranom da se pripremi izgradnja novog mosta na lokaciji udaljenoj četiri kilometra nizvodno od postojećeg.

Novi most također će povezati autoceste od Bijeljine do Brčkog, a zatim s autocestom Beograd Zagreb, što je vrlo bitno za Prometnu zajednicu, Europsku uniju, Hrvatsku i BiH, dodao je on.

Butković je pak govorio o obnovi svih mostova koji povezuju BiH i Hrvatsku, i to po uzoru na Svilaj i Gradišku.

Suradnja

- Zaključak obiju strana, koji se nadovezuje na sporazum koji smo prošle godine potpisali ministar Mitrović i ja, je da ćemo obnoviti svih deset mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH - naglasio je hrvatski ministar.

Na sastanku su, između ostalih, prisustvov­ali i gradonačel­nik Distrikta Brčko BiH Esed Kadrić, predsjedni­k Skupštine Distrikta Brčko BiH Siniša Milić, kao i prvi zamjenik visokog predstavni­ka u BiH supervizor za Brčko Michael Scanlan. Kadrić je tom prilikom naglasio kako će se već u ovoj godini krenuti s izradom projektne dokumentac­ije rekonstruk­cije postojećeg mosta.

Milić je zahvalio svima, a posebno Mitroviću, dok je Scanlan naglasio kako je, kada postoji zajednička volja i spremnost tijela vlasti na suradnju i s jedne i s druge strane rijeke, uz pomoć kolega iz EU-a, moguće napraviti velike stvari.

Butković je govorio o obnovi svih mostova koji povezuju BiH i Hrvatsku, i to po uzoru na Svilaj i Gradišku

 ??  ??
 ??  ?? Počinje rekonstruk­cija mosta Brčko - Gunja
Počinje rekonstruk­cija mosta Brčko - Gunja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia