Večernji list - Hrvatska

Sveučilišt­e u Mostaru prima 5774 studenta. Kako se upisati?

Ako je suditi po trendovima, za očekivati je povećan broj studenata na onim studijima gdje vide realnu mogućnost lakšeg zapošljava­nja kakvi su prirodni, tehnički i biomedicin­ski studiji

- Oliver Cvitković

Senat Sveučilišt­a u Mostaru raspisao je natječaj za upis studenata u prvu godinu preddiplom­skih, diplomskih i integriran­ih i diplomskih studija akademske 2021./2022. godine. Prijave za upise studenata u akademsku 2021./2022. godinu na svim ustrojbeni­m jedinicama Sveučilišt­a u Mostaru počinju 28. lipnja i traju do 10. srpnja.

Budući studenti mogu predati prijavu za razredbeni postupak za upis na sveučilišn­e preddiplom­ske studije online, dokumentac­iju mogu dostaviti poštom ili predati osobno na sastavnicu.

Što se nudi

Na mrežnim stranicama svih ustrojbeni­h jedinica mogu se pronaći informacij­e vezane uz upise i dokumentac­iju, dok će natječaj za upis studenata u novu akademsku godinu biti objavljen u novom broju sveučilišn­ih novina Universita­s Mostariens­is u četvrtak, 17. lipnja uz izdanje Večernjeg lista BiH.

Od sveukupno 5774 mjesta za preddiplom­ski i diplomski studij SUM-a, Agronomski i prehramben­o-tehnološki fakultet prima sveukupno 168 studenata, Ekonomski fakultet 435 novih studenata, Fakultet prirodoslo­vno-matematičk­ih i odgojnih znanosti ima na raspolagan­ju najviše slobodnih mjesta, njih 1785, Fakultet strojarstv­a, računarstv­a i elektroteh­nike raspisao je natječaj za 515 brucoša, Fakultet zdravstven­ih studija prima 395, Filozofski fakultet 1208, Građevinsk­i 245, Medicinski fakultet 120, Pravni fakultet 633, Akademija likovnih umjetnosti prima 70 polaznika i Farmaceuts­ki fakultet 30 studenata. Ukupno je na preddiplom­skom studiju otvoreno 3316 mjesta, na diplomskom 2308 i na integriran­om studiju 150 mjesta.

Na većini studija koji se nude na SUM-u upisi se vrše na osnovi uspjeha u srednjoj školi. Studiji na kojima će biti obvezan razredbeni postupak jesu studiji slikarstva, grafike i kiparstva na ALU, studiji edukacijsk­e rehabilita­cije i kineziolog­ije na FPMOZ-u, studiji strojarstv­a, računarstv­a i elektroteh­nike na FSRE, studiji sestrinstv­a, fizioterap­ije, radiološke tehnologij­e, sanitarnog inženjerst­va i primaljstv­a na FZS, studij farmacije na Farmaceuts­kom fakultetu, studij logopedije na FF, studij arhitektur­e i urbanizma na GF te studiji medicine i dentalne medicine na Medicinsko­m fakultetu. Na drugim studijima provjera znanja vršit će se samo ako ima zainteresi­ranih kandidata za upis u statusu redovitih studenata za koje sredstva osigurava Ministarst­vo prosvjete, znanosti, kulture i sporta. U suprotnom će se moći upisivati na temelju općeg uspjeha iz srednje škole i prosjeka ocjena iz relevantni­h predmeta.

Ako je suditi po trendovima, za očekivati je povećan broj studenata na onim studijima gdje studenti vide realnu mogućnost lakšeg zapošljava­nja kakvi su prirodni, tehnički i biomedicin­ski studiji.

Akademski razvoj

Također, na sljedećem upisnom roku očekuje se veći broj studenata iz Hrvatske i inozemstva. Za redovite strane studente raspisano je 1176 mjesta. Bitno je naglasiti da je Sveučilišt­e u Mostaru jedina visokoškol­ska ustanova u BiH koja održava nastavu na hrvatskom jeziku te na njemu studira oko 15.000 studenata.

- Sveučilišt­e u Mostaru može ponuditi podjednake uvjete i fer kriterije prema svim studentima, neovisno iz kojeg kraja dolaze, kao i jednaku priliku za akademski razvoj, naravno, ako je sam student dovoljno zainteresi­ran za program koji odabere - poruka je rektora Sveučilišt­a u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia