Večernji list - Hrvatska

Pobijedit ćemo Čehe

Dvojica reprezenta­tivaca, Šime Vrsaljko i Dejan Lovren, najavljuju utakmicu s Česima (petak, 18 sati)

- Piše Tomislav Dasović

Ako je išta pozitivno u prvom nastupu Hrvatske na Euru, onda je to povratak Šime Vrsaljka koji je prvi put nakon SP-a 2018. spojio dva nastupa po 90 minuta.

– Realnost je da me nije bilo dugo iz svima poznatih razloga. Jako sam sretan da opet mogu biti u hrvatskom dresu na ovako velikom natjecanju i dati sve od sebe. Naravno da sam nakon tako velike pauze i turbulentn­og perioda s profesiona­lne strane i ja znatiželja­n kako ću izgledati. Od sebe očekujem puno, ali tu sam da se stavim u službu kolektiva i da dam cijelog sebe reprezenta­ciji – kazao je Šime jučer u Rovinju. Kakvo je ozračje u momčadi? – Atmosfera je sjajna, dajemo maksimum na utakmicama i treninzima i nadam se da ćemo upisati tri boda već u sljedećoj utakmici. Detaljno ćemo analizirat­i Češku. Sjajna su reprezenta­cija, Schick je sjajan igrač. Ipak, uz dužno poštovanje prema Češkoj, ako budemo na svom nivou, rezultat neće izostati – nastavio je Vrsaljko.

Ne zna hoće li u Hajduk

Osvrnuo se na ulogu mlađih igrača u reprezenta­ciji.

– Naravno da su mladi igrači svježa krv i energija koja nam može puno donijeti na terenu i izvan njega. Svi su fenomenaln­i, profesiona­lci i na terenu i izvan njega. Svi smo sretni da je budućnost hrvatske reprezenta­cije tu s nama, oni će jednog dana biti nositelji, a pojedinci već i danas sudjeluju – ističe Šime.

obrani?Kako gleda na probleme u

– Vidim odlično hrvatsku obranu, branimo se svi zajedno, i oni na klupi, i oni na tribini. Želim reći da obrana počinje od prvog igrača na terenu, a to je napadač, pa do zadnjeg, što je golman. Ne treba nikoga pojedinačn­o izvlačiti, mi smo kolektiv i kolektivno igramo dobro ili loše. Sve gledamo kroz kolektiv. Ima situacija i stvari na kojima treba raditi, ali svaki dan naporno radimo i trudimo se da što bolje izgledamo u sljedećim susretima.

Nedostaje li momčadi više agresivnos­ti, one koju je nosio Mandžukić?

– Utakmica sama tempira koliko je u danom trenutku potrebno raditi pritisak. Slažem se da će Česi zahtijevat­i višu razinu pritiska i veću želju za golom i rezultatom koji nam je neophodan za pravu atmosferu. Rezultat puno toga donosi. Mandžukića nema, ali ostali su zasluženo tu, marljivo rade i trude se, mi dajemo maksimum i na treningu i na utakmicama.

Bi li došao u Hajduk?, bilo je jedno od pitanja.

– Iskreno, ne mogu odgovoriti hoću li se vraćati kući u daljnjoj budućnosti, ne znam odgovor na to pitanje. Uz dužno poštovanje prema svim navijačima i klubu, Hajduku želim sve najbolje u nadolazeći­m sezonama na terenu i izvan njega. Klub radi odličan posao, navijači su fenomenaln­i, struka isto takva, ide se uzlaznom putanjom – zaključio je Šime.

Dejan Lovren prvi put je na Euru s Hrvatskom, još uvijek čeka prvi nastup. On se možda u ovom sudbinskom trenutku možda čini i nelogičnim jer Lovren je posljednju utakmicu odigrao još 5. travnja protiv Himkija i od tada se oporavljao od ozljede. No, Dejan je spreman uskočiti protiv Čeha, vidi se to po njegovu angažmanu na treninzima.

Kako je s tribina doživio utakmicu protiv Engleske?

– Kad se izgubi, uvijek je loše. Mišljenje nas igrača je da smo mogli više i trebali više. Htjeli smo tri boda, ali nije išlo. Nije to bila prava Hrvatska – kaže Dejan.

I njega je dočekalo pitanje o odnosu s mladim igračima, budući da ih je nedavno prozvao za nedostatak respekta.

– Izvučeno je iz konteksta, napravljen­a je veća stvar od one što sam rekao. Nitko nema ništa protiv mlađih. Ja sam mislio na treninge, kad treba dati sve od sebe i ginuti za dres.

Kakva je Češka?

– Nisu loša momčad, Schick je zabio dva sjajna gola. Oni su u prednosti, dobili su samopouzda­nje nakon tri boda protiv Škotske. Moramo biti oprezni, čvrsti i čekati prilike. Moramo uzeti tri boda kako god znamo – kaže Lovren.

Putuje se u četvrtak

Kako vam je izgledala naša obrana na Wembleyu?

– Obrana se sastoji od 11 igrača. Definitivn­o smo kod gola trebali bolje reagirati, ali odradili su svi solidan posao u obrani. Ne znam čemu ta negativnos­t prema Gvardiolu, dečku od 19 godina. Dajte mu prostora i mira, nemojte raditi velike priče od njega. Veliki je talent, neka ide sve svojim tijekom. Ne trebamo tražiti najbolje i najlošije među nama – naglasio je Lovren.

Tko je za vas teži suparnik, Češka ili Škotska?

– Ova pobjeda dala je Česima krila, imaju samopouzda­nje, ono što mi nemamo u ovim trenucima. Škotska se želi dokazati pred svojom publikom, neće ni ta utakmica biti jednostavn­a – zaključio je Dejan, igrač sa 64 nastupa za Hrvatsku.

Kad smo već kod hrvatske obrane, ona je u posljednji­h deset utakmica samo dva puta sačuvala svoju mrežu, u susretima s Ciprom (1:0) i Maltom (3:0). Uzmemo li u pak obzir samo posljednji­h deset natjecatel­jskih utakmica, u Ligi nacija i kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo, naša gol-razlika iznosi 13:18, odnosno primamo 1,8 pogodaka po utakmici. Usput, došlo je do promjena u rasporedu aktivnosti naše reprezenta­cije. Tako je odlučeno kako se u Glasgow neće putovati danas (kako je bilo predviđeno), nego u četvrtak, dakle dan uoči utakmice s Česima. Tako će biti i uoči utakmice sa Škotima. Namjera je očito skratiti boravke u Škotskoj, svesti na minimum rizik od zaraze te svima u Rovinju priuštiti zadovoljst­vo uživanja u Dalićevim treninzima.

Vidim odlično hrvatsku obranu, branimo se svi zajedno i oni na klupi i oni na tribini, kaže Šime

Gvardiol treba prostora i mira, veliki je talent, neka ide sve svojim tijekom, kaže Lovren

 ??  ??
 ??  ?? NAKON ENGLEZA Novinari su upitali Vrsaljka nedostaje li agresivnos­ti Hrvatskoj i kako će to izgledati protiv Češke: Oni će zahtijevat­i višu razinu pritiska i veću želju za golom i rezultatom koji nam je neophodan za pravu atmosferu, a sama utakmica tempira pritisak
NAKON ENGLEZA Novinari su upitali Vrsaljka nedostaje li agresivnos­ti Hrvatskoj i kako će to izgledati protiv Češke: Oni će zahtijevat­i višu razinu pritiska i veću želju za golom i rezultatom koji nam je neophodan za pravu atmosferu, a sama utakmica tempira pritisak
 ??  ?? VRSALJKO I LOVREN Veselili su se zajedno nakon osvojenog srebra na SPu, veselju se nadaju i sada
VRSALJKO I LOVREN Veselili su se zajedno nakon osvojenog srebra na SPu, veselju se nadaju i sada
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia