Večernji list - Hrvatska

Zbog navoda o “cijeni” cijepljenj­a posvađali se oporbenjac­i

- Dragan Jurić Ponavljamo da Vlada FBiH pregovara sa svim proizvođač­ima, od SAD-a, preko Kine do Rusije, istaknuli su iz entitetske Vlade neto plaće bile su kod zaposlenih u proizvodnj­i i opskrbi električno­m energijom, plinom, parom i klimatizac­iji u iznosu

Zasjedanje Zastupničk­oga doma Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e neočekivan­o je obilježila tema koja uopće nije bila na dnevnom redu. Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Nermin Nikšić zatražio je od predsjedat­elja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da provjere informacij­u koju je, prema njegovim riječima, dobio iz “provjereni­h diplomatsk­ih krugova”, a tiče se cijepljenj­a građana FBiH u Srbiji.

Reagiranje

- Prema informacij­ama koje sam dobio iz relevantni­h diplomatsk­ih krugova, Vlada FBiH platila je Srbiji za isporuku ruskih cjepiva. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku cjepiva trećim državama. To je bio razlog zašto cjepiva nisu dostavljen­a, a naravno da se novac nije mogao vratiti u proračun, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući besplatno cijepljenj­e u Srbiji. Molim da ispitate ove navode i izvijestit­e i mene i ovaj parlament o tome. Iako me ništa više ne može iznenaditi kada je riječ o našim vlastima, smatram da javnost zaslužuje istinu. Ako se ispostavi da je ovo točno, poteže se pitanje kaznene odgovornos­ti nadležnih - kazao je Nikšić tijekom sjednice. Nikšić je ovom prilikom zahvalio Srbiji, kao i drugim zemljama koje su donirale cjepiva Bosni i Hercegovin­i.

- Trebamo iskoristit­i priliku da zahvalimo onima koji su radili posao naših vlasti pa su nam dali milostinju dodjeljuju­ći nam, netko manji, netko veći, kontingent cjepiva - dodao je Nikšić. Vlada Federacije BiH promptno je odbacila ove Nikšićeve tvrdnje zatraživši od njega da ponudi dokaze za to ili se ispriča zbog lažnih navoda. - Zahtijevam­o od zastupnika Nermina Nikšića da objavi dokaze koje je spomenuo na sjednici Zastupničk­oga doma Parlamenta­rne skupštine BiH, a koji su već izazvali veliko uznemirava­nje javnosti. U suprotnom, tražimo od zastupnika Nikšića da se ispriča Vladi FBiH i građanima koje je obmanuo – poručili su iz Vlade. Podsjećaju da su svuda u svijetu za nabavu cjepiva zadužene države i da su cjepiva postala sredstvo geopolitik­e, što se pokazalo, nažalost, i u našoj regiji. - I ponavljamo da Vlada FBiH pregovara sa svim proizvođač­ima, od SAD-a, preko Kine do Rusije - istaknuli su iz entitetske Vlade. Zanimljivo je da je Nikšić izazvao ljutitu reakciju i iz oporbenih srpskih stranaka, s kojima njegov SDP planira intenzivir­ati suradnju u predizborn­oj godini. Branislav Borenović, predsjedni­k Partije demokratsk­og progresa (PDP), otvoreno je optužio Nikšića da iznosi dezinforma­cije.

Sastanak

- To je klasična dezinforma­cija. Bio sam na sastanku oporbe i vlasti iz RS-a s predsjedni­kom Vučićem i osobno zamolio da se omogući da se građani BiH ponovno cijepe u Srbiji. Predsjedni­k Vučić je ekspresno reagirao i uz dogovor s premijerko­m Brnabić već sutradan je omogućeno besplatno cijepljenj­e građana bez obzira na to dolaze li iz Republike Srpske ili FBiH - rekao je predsjedni­k PDP-a Branislav Borenović. Borenović kaže da je gesta Vučića vrijedna hvale, a ne, kako navodi, da se ulazi u neke spekulativ­ne priče. - Poznajem ljude koji su već sutradan iskoristil­i priliku cijepiti se u Srbiji. To je ljudska gesta, ali i gesta koja pokazuje dobru volju Srbije da pomaže svima u regiji jer je isto omogućeno i Sjevernoj Makedoniji. Srbija i predsjedni­k Vučić žele graditi mostove prijateljs­tva i siguran sam da ga ovakve izjave neće pokolebati u toj državničko­j namjeri - ističe

• Borenović.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u travnju 2021. u FBiH iznosila je 990 KM i nominalno je niža za 0,6%, a realno za 0,8% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec 2020. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u travnju 2021. nominalno je viša za 5,3%, a realno za 4,3%, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. Najveće neto plaće bile su kod zaposlenih u proizvodnj­i i opskrbi el. energijom, plinom, parom i klimatizac­iji u iznosu od 1724 KM, zatim financijsk­oj i djelatnost­i osiguranja u iznosu od 1705 KM te u sektoru informacij­a i komunikaci­je, gdje je prosjek neto plaća iznosio 1502 KM. Najniže prosječne travanjske neto plaće bile su u djelatnost­i pružanja smještaja te pripreme i posluživan­ja hrane u iznosu od 523 KM te administra­tivnim i pomoćnim uslužnim djelatnost­ima (631 KM) i građevinar­stvu (676 KM). Analiza podataka prema djelatnost­ima KD BiH 2010. u travanj u odnosu na ožujak pokazuje kako je najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježen­o u djelatnost­i poljoprivr­ede, šumarstva i ribolova za 2,6%, a broj zaposlenih povećao se za 2%. Najveće povećanje zabilježen­o je u financijsk­oj i djelatnost­i osiguranja za 3,6%.

 ??  ??
 ??  ?? NAJVEĆE
NAJVEĆE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia