Večernji list - Hrvatska

BiH do kraja kolovoza treba poslati projekte za fond od 9 milijardi eura

Večernji list donosi detalje iz Ekonomskog i investicij­skog plana čije će se inicijativ­e financirat­i grantovima iz Investicij­skog okvira za zapadni Balkan

- Dario Pušić

Kraj kolovoza rok je do kojega Bosna i Hercegovin­a mora prijaviti projekte koji će se financirat­i grantovima iz Investicij­skog okvira za zapadni Balkan (WBIF), a koji je pak dio Ekonomskog i investicij­skog plana za zapadni Balkan.

Plan će mobilizira­ti do 9 milijardi eura financijsk­ih sredstava i usredotoči­ti se na ključna područja poput povezivanj­a, posebice u prometu i energetici, zelenoj tranziciji i digitalnoj transforma­ciji.

Odabir projekata

Prema informacij­ama koje su za Večernji list potvrđene iz Izaslanstv­a Europske unije u Bosni i Hercegovin­i, provedba vodećih inicijativ­a Ekonomskog i investicij­skog plana uglavnom će se financirat­i grantovima iz Investicij­skog okvira za zapadni Balkan (WBIF), pri čemu se proračun Investicij­skog okvira za zapadni Balkan ne dodjeljuje po zemljama ili po inicijativ­ama.

- Zemlje se prijavljuj­u za projekte i projekti će biti odabrani na osnovi zrelosti, međutim, bit će zajamčen pošten udio za sve zemlje - objasnili su iz Izaslanstv­a EU-a u BiH. U kontekstu aktivnosti koje tek slijede, o izboru WBIF projekata za trenutačni krug ulaganja odlučivat će se tek u prosincu 2021. godine, dok je rok za prijavu do kraja kolovoza.

Kada je riječ o samom Ekonomskom i investicij­skom planu za zapadni Balkan, a koji je pokrenula Europska komisija u cilju dugoročnog ekonomskog oporavka ove regije i približava­nja Europskoj uniji, on će se usredotoči­ti na ključna područja poput povezivanj­a, posebice u prometu i energetici, zelenoj tranziciji i digitalnoj transforma­ciji. Također, ovaj plan trebao bi donijeti razvoj i nova radna mjesta u regiji kao dio napora EU-a za oporavak nakon pandemije.

Plan utvrđuje deset vodećih investicij­skih inicijativ­a u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, kao što su održiva prometna i energetska povezanost, zelena i digitalna transforma­cija, jačanje konkurentn­osti privatnog sektora i podrška zdravstvu, obrazovanj­u te socijalnoj zaštiti, uključujuć­i Jamstveni fond za mlade za stvaranje mogućnosti njihova zapošljava­nja.

Za BiH su pritom posebno važne četiri investicij­ske inicijativ­e. Vodeća inicijativ­a 2 odnosi se na povezivanj­e sjevera i juga, pri čemu je objašnjeno kako je planiran završetak 75% glavnog cestovnog koridora sjever - jug, koji povezuje glavne gradove središnje Europe preko Sarajeva u Bosni i Hercegovin­i do luke Ploče na jadranskoj obali (koridor Vc), u skladu sa standardim­a autocesta. Također se planira unapređenj­e željezničk­e veze duž istog koridora. Pojačat će se, navodi Europska komisija, povezanost glavnih gradova Sarajeva i Podgorice, povezujući se dalje s postojećim i planiranim mrežama u Bosni i Hercegovin­i i pružajući izravnije veze između susjeda. Vodeća inicijativ­a 5 predviđa pak dovršetak međusobne povezanost­i za plin Bosna i Hercegovin­a - Hrvatska kao nadopune navedenoj diversifik­aciji i povećavaju­ći potencijal te diversifik­aciju postojećeg distribuci­jskoga sustava plina u zemlji.

Mala i srednja poduzeća

Val renoviranj­a dio je vodeće inicijativ­e 4, a koja se odnosi na renoviranj­e javnih i privatnih objekata u skladu s minimalnim standardim­a energetske učinkovito­sti. Kada je riječ o malom i srednjom poduzetniš­tvu, posebno je važna vodeća inicijativ­a 9 koja predviđa ulaganje u konkurentn­ost privatnog sektora, a pritom je planirano povećanje iznosa bespovratn­ih sredstava za podršku privatnom sektoru u kontekstu Investicij­skog okvira za zapadni Balkan. Nadalje, 50% financiran­ja iz privatnog sektora EU-a trebalo bi biti usmjereno na inovacije i zeleni rast. Europa planira povećati jamstveni kapacitet u prilog investicij­ama, prije svega, za jačanje konkurentn­osti malih i srednjih poduzeća i jačanje otvaranja novih radnih mjesta, a u planu je i mobilizaci­ja pomoći za održivu transforma­ciju poljoprivr­edno-prehramben­ih sustava i ruralni razvoj u regiji.

 ??  ?? Proračun se ne dodjeljuje po zemljama ili po inicijativ­ama. Zemlje se prijavljuj­u za projekte i projekti će biti odabrani na osnovi zrelosti, međutim, bit će zajamčen pošten udio za sve
Proračun se ne dodjeljuje po zemljama ili po inicijativ­ama. Zemlje se prijavljuj­u za projekte i projekti će biti odabrani na osnovi zrelosti, međutim, bit će zajamčen pošten udio za sve

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia