Večernji list - Hrvatska

Građani BiH konačno mogu kupovati i prodavati na Amazonu

-

Nakon 26 godina postojanja kompanija Amazon uvrstila je BiH na svoju listu, čime joj je omogućena prodaja, ali i kupnja preko ove najveće trgovine na svijetu.

Informacij­u da je za poduzetnik­e u BiH omogućena prodaja na Amazonu podijelila je prof. Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović.

Revidirana lista

Naime, kompanija Amazon prije dva tjedna revidirala je listu dopuštenih zemalja za registraci­ju prodavača i sada se na toj listi nalazi i naša zemlja. Jedini način da prodavači iz BiH prodaju svoje proizvode na Amazonu do sada je bio taj da osnuju poduzeće u nekoj od zemalja iz koje je prodaja dopuštena. To je svima stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu. Međutim, u najvećoj online trgovini na svijetu među 188 zemalja konačno se našla i BiH nakon što je kompanija dodala novih 85 zemalja.

Klix.ba je isprobao i otkrio kako je Amazon konačno učinio dostupnom i kupnju većine proizvoda kupcima iz BiH jer je do sada bilo moguće kupovati samo određene proizvode poput knjiga i CD/DVD-ova, a od sada su dostupni i tehnika, igračke, odjeća, pa čak i hrana.

Razvoj kompanije

Dostava u BiH iz Amerike s amazon.com je mnogo skuplja nego iz Europe s npr. amazon. de. Amazon je američka komBritani­ji, panija sa sjedištem u Seattleu. Osnovao ju je Jeff Bezos 1994., a pokrenuta je 1995. i jedna je od prvih velikih kompanija koje se bave prodajom raznih proizvoda posredstvo­m interneta. Osim u SAD-u, Amazon ima svoje web-stranice i u Kanadi, Velikoj Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu. Amazonov godišnji prihod za 2020. iznosio je 386 milijardi dolara, što je 37,62% više u odnosu na 2019. godinu. Poseban skok imali su tijekom pandemije kada je porasla online kupnja.

 ??  ?? Dostava u Bosnu i Hercegovin­u iz Amerike s amazon. com mnogo je skuplja nego iz Europe s npr. amazon. de
Dostava u Bosnu i Hercegovin­u iz Amerike s amazon. com mnogo je skuplja nego iz Europe s npr. amazon. de

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia