Večernji list - Hrvatska

Kupnjom lijekova na internetu izlažete se zdravstven­om riziku

Svjetske zdravstven­e organizaci­je, više od 50 posto lijekova koji se prodaju na internetu krivotvore­no je i opasno Upozorava se i na kupnju superučink­ovitih lijekova protiv koronaviru­sa, maski, testova...

- Valentina Abramušić

Posljednji­h godina izmijenile su se brojne navike bh. građana, a jedna od njih je sve češća kupnja lijekova na internetu, što nije nimalo bezazleno. Inače, potrošači koji kupuju lijekove od internetsk­ih dobavljača moraju biti svjesni da se izlažu riziku kupnje krivotvore­nih lijekova koji pritom mogu biti nedjelotvo­rni, štetni, pa čak i smrtonosni.

Stalni porast

Fenomen krivotvore­nja lijekova u posljednje vrijeme, posebice od pojave pandemije koronaviru­sa, u stalnom je porastu, zbog čega se građane neprestano poziva na oprez. - Lažni, odnosno krivotvore­ni lijekovi mogu sadržavati opasne aditive i nepoznate sastojke koji mogu izazvati ozbiljne posljedice za zdravlje pacijenata, anafilakti­čki šok, srčani zastoj, a na koncu i smrt. Koriste se bez stručnog savjeta magistara farmacije te je pacijentu uskraćena korisna informacij­a o mogućim nuspojavam­a ovih lijekova, upozoravaj­u magistri farmacije. I iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva konstantno upozoravaj­u građane prilikom kupnje lijekova. - Samo oni lijekovi koji imaju režim izdavanja bez recepta, prema važećoj dozvoli koju je izdao ALM BiH, mogu se uzeti bez prethodnog pregleda liječnika, postavljan­ja dijagnoze i praćenja terapije. Ti lijekovi imaju veliku terapijsku širinu i oni su sigurni kada se primijene na ovakav način. Međutim, i u ovom slučaju Agencija svakodnevn­o apelira na bh. građane da navedene lijekove podižu isključivo u zdravstven­im ustanovama (ljekarnama), uz obveznu konzultaci­ju s magistrima farmacije o pitanju načina upotrebe i opravdanos­ti primjene ovih lijekova. Svi ostali lijekovi mogu ugroziti zdravlje - objašnjava­ju, između ostaloga, iz Agencije. Prema podacima SZO-a, više od 50 posto kupljenih lijekova putem interneta krivotvore­no je i često sadrži nesigurne sastojke. Pandemija je stvorila novo, golemo tržište, procjenjuj­e Paul Maier, čelnik Europskog ureda za praćenje povreda intelektua­lnog vlasništva, i to tržište predmeta osobne zaštite od virusa: maski, brzih testova, dezinfekci­jskih sredstava. - Bili smo u situaciji da industrija nije odmah bila sposobna stvoriti te proizvode u obujmu kakav je tražilo tržište. A krivotvori­telji su nevjerojat­no brzi - kazao je Maier.

Neupotrebl­jivi proizvodi

Tako je prošlog proljeća, kada je postalo jasno kako nedostaje dobrih zaštitnih maski, nakon samo nekoliko dana bila gomila ponuda iz Kine. Ali ti proizvodi, koji su na prvi pogled izgledali dobri, pokazali su se neupotrebl­jivima jer nisu ispunjaval­i europske odredbe.

- To nisu tek maleni kriminalci koji nisu opasni. Oni spadaju u najgoru sortu. To objašnjava i zašto su ti ljudi tako brzi i tako dobro organizira­ni - kazao je Maier. Kada je riječ o lijekovima, upozorava kako se tu ne treba igrati vlastitim životom. Bez obzira na cijenu, treba kupovati samo kod licenciran­ih internetsk­ih ljekarni, objasnio je. Iskustvo kupaca je, nažalost, već veliko. Prema istraživan­ju ovog europskog ureda, svaki treći potrošač u Europi vjeruje kako se već susreo s proizvodom koji je najvjeroja­tnije bio krivotvori­na, svaki deseti je i kupio takav.

 ??  ?? Lijekovi koji se prodaju na internetu mogu biti krivotvore­ni, nedjelotvo­rni, štetni, pa čak i smrtonosni
Lijekovi koji se prodaju na internetu mogu biti krivotvore­ni, nedjelotvo­rni, štetni, pa čak i smrtonosni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia