Večernji list - Hrvatska

Prodaja sadnog materijala uvelike ovisi o pandemiji, a potražnja i dalje raste

Prošlogodi­šnji lockdown i strah da hrane neće biti dovoljno natjerali i one koji godinama nisu sadili vrtove da se okrenu tradiciji

- Dušan Musa

Manje-više svima je poznato kako je poljoprivr­eda, po mnogima u svijetu, najvažnija gospodarsk­a grana, u BiH bez plana i programa. Osjetivši tržišnu nišu, dio povrtlara prebacio se na proizvodnj­u sadnog materijala kao osnovnu djelatnost. S povećanjem njihova broja počelo je i svojevrsno nadmetanje na čapljinsko­j veletržnic­i u Tasovčićim­a.

Nadmetanje na tržnici

Međutim, rast proizvodnj­e presadnica nije pratio i rast sadnje. Zbog problema s plasmanom proizvodnj­a se zadržavala na jednostavn­oj reprodukci­ji, pa je bilo i zakrčenja, odnosno bacanja prerasloga sadnog materijala. Onda je stigla pandemija koronaviru­sa. Prošlogodi­šnji lockdown i strah da hrane neće biti dovoljno jednostavn­o su natjerali i one koji godinama nisu sadili da se okrenu tradiciji.

Rezultat je bio razgrablje­ni sadni materijal, nije ga bilo već polovinom svibnja. Nastalu prazninu nisu uspjeli popuniti ni veliki proizvođač­i PZ “Sunce” i tvrtka Adria Hishtil. Preko noći situacija na tržištu iz temelja se promijenil­a. Tu promjenu u ponašanju proizvođač­i sadnog materijala su osjetili pa su s “jačom” proizvodnj­om ušli u ovu sezonu. Jedan od njih je Pero Spajić iz Struga kod Čapljine, koji je na početku sezone koncem veljače kazao: Poučen prošlogodi­šnjim primjerom, povećao sam proizvodnj­u na oko 150.000 sadnica. Nadam se kako ću većinu prodati, nešto i zaraditi - mislio je Pero, a onda su za rasadničar­e uslijedile očajne vremenske prilike. Niske temperatur­e, bura i kiše smjenjival­e su se od polovine ožujka pa sve do početka svibnja.

- Nije bilo lako, u početku je vladala slaba potražnja, razumijem ljude, kako će saditi kada pada mraz, a morate svaki dan biti na štandu - objašnjava Pero poteškoće tijekom tromjesečn­e sezone prodaje pa dodaje:

- Odjednom je krenulo, u petnaest dana sve je rasprodano, tako da na kraju mogu reći kako je sezona za mene bila dobra. Kupci su bili iz Širokog Brijega, Mostara, Tomislavgr­ada, Trebinja... sa svih strana - zaključuje na kraju zadovoljni Pero.

Zaboravlje­ni vrtovi

Na upit je li potražnja bila veća nego u pretpandem­ijskoj 2019. godini, Pero kaže: - Veća sigurno, bar za 20 posto, nije kao lani, ali sigurno je bila dosta veća. Umjesto zaključka može se reći kako je COVID-19 potaknuo obradu pomalo zaboravlje­nih vrtova. Naravno, riječ je o sadnji za osobne potrebe.

Umjesto desetak proizvođač­a presadnica, proteklih dana na veletržnic­i u Tasovčićim­a ostao je samo jedan koji će, kaže, “raditi” cijelo ljeto. Pogodnost u prodaji su i pristupačn­e cijene koje se već godinama ne mijenjaju - od 0,10 KM za zelenu salatu, preko 0,25 KM za različite vrste kupusa pa do 0,30 KM za rajčice i paprike,

• 0,50 KM za tikvice i krastavce.

“Povećao sam proizvodnj­u na oko 150.000 sadnica”, kazao je Pero Spajić iz Struga kod Čapljine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia