Večernji list - Hrvatska

Berači kornišona dnevno će zarađivati 50 maraka

Nastavlja se uređenje Zagrebačke ulice

-

Uzgajivači kornišona nalaze se na pragu ovogodišnj­e sezone, a na prostoru Živinica ranije su završili sadnju ove vrste krastavca. Od sadnje do berbe treba proći od 50 do 60 dana, tako da bi se prvi plodovi iz zasada mogli dobiti za nešto više od 20 dana.

- Početak berbe očekujemo okvirno 20. lipnja, a trenutačno vršimo pripreme za predstojeć­u sezonu. Kontinuira­no obilazimo terene, pratimo situaciju i stanje je zadovoljav­ajuće. Nadamo se da će nam vremenske prilike ići na ruku kako bi se kvalitetni prinosi navrijeme mogli početi skidati kaže za klix.ba Jasmin Selimović, uzgajivač i predsjedni­k udruge “Kornišon”.

Na području Živinica pod nasadima kornišona nalazi se okvirno 120 duluma zemlje, a sve količine koje prispiju bit će dovoljne za podmirivan­je domaćeg, ali i inozemnog tržišta.

- Ove godine otkupna cijena iznosit će 1,50 KM za prvu klasu, dok će druga iznositi 0,70 KM. Prema trenutačno­m planu, znatan dio uroda završit će na europskom tržištu, posebno u Njemačkoj gdje već imamo dogovorene poslove - navodi Selimović. Uzgojem ove vrste krastavca u Živinicama bavi se približno 50 uzgajivača, koji od ove sezone očekuju kako će dnevno brati od dvije do tri tone plodova. Za taj posao već su osigurali berače koji će raditi za dnevnicu od 50 konvertibi­lnih maraka. - Od ove sezone očekujemo da bude bolja nego lani, a također oči upiremo i u nadležne, od kojih već imamo obećanja kako bi poticajna politika u 2021. mogla biti bolja nego što je bila prije - dodao je Selimović.

Bh. kornišon posebno je prepoznat u Europi zbog činjenice da se intenzivno radi na špaliru, a zbog sustava navodnjava­nja “kap po kap” bh. uzgajivači postižu izuzetno dobru kvalitetu prve klase krastavca. S druge strane, ove godine kornišona će biti i na prostoru Republike Srpske, ali u nedovoljni­m količinama da podmiri sve potrebe tržišta. Predsjedni­k Udruge poljoprivr­ednika Semberije Savo Bakajlić ističe kako je pet posto poljoprivr­edne površine u BiH pod nasadima kornišona.

Grad Mostar nastavlja s uređenjem zelenila u dijelu Zagrebačke ulice, praćeno kroz proces rekonstruk­cije ceste i pješačke zone.

Planira se i nekoliko manjih interventn­ih zahvata potkresiva­nja niskih grana na stablima trešanja, platana i uklanjanja nekoliko suhih grana s postojećih preostalih stabala jablana. Nakon toga vršit će se i dopuna drvoreda s dodatnih 7 do 8 stabala, a plan je na navedenoj lokaciji zasaditi adekvatne sadnice (veličine iznad tri metra) japanskih trešnja (sakura) sorte kanzan. Na toj lokaciji već postoji desetak

• stabala japanske trešnje.

 ??  ?? Pet posto poljoprivr­edne površine u BiH zasađeno je kornišonim­a
Pet posto poljoprivr­edne površine u BiH zasađeno je kornišonim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia