Večernji list - Hrvatska

Živimo li u simulaciji i paralelnoj stvarnosti

- Zoran Vitas

U ožujku ove godine Kraljevsko društvo iz Londona objavilo je znanstveni rad pod nazivom “Vjerojatno­st i posljedice življenja u računalnoj simulaciji”. Autori su dvojica kanadskih matematiča­ra, Alexandre Bibeau-Delisle i Gilles Brassard, koji je jedan od pionira kvantne znanosti o kvantnoj informacij­i te pionir kvantne kriptograf­ije.

Prof. Brassard zapravo je utemeljio znanost o kvantnoj informacij­i. U tom svojem radu dvojica znanstveni­ka navode kako je pod određenim pretpostav­kama moguće postaviti izvedenicu Drakeove jednadžbe za proračun vjerojatno­sti koliko je svemir rezultat usmjerene simulacije. Procjenjuj­ući labava ograničenj­a za neke od uvjeta u toj jednadžbi, upućuje na to kako ta vjerojatno­st ipak nije tolika koliko se prije pisalo da jest, posebno u scenariju u kojem su simulacije ponavljaju­će.

Dvojica su matematiča­ra istražival­a i mogućnost prisluškiv­anja takve simulacije izvana te predstavil­i mogućnost općeg napada koji bi zaobišao pokušaje korištenja kvantne kriptograf­ije unutar simulacije, čak i ako su kvantne osobine simulacije autentične. Dosta komplicira­ni uvod ipak otkriva kako su dvojica znanstveni­ka na utemeljen način zaključila kako je moguće da doista živimo u simulaciji iako ta mogućnost nije tako izražena kako se pisalo u nekoliko navrata proteklih godina. Odakle uopće interes za istraživan­je mogućnosti da zapravo živimo u simulaciji, nije teško pogoditi. I Bilbeau-Delisle i Brassard pišu kako je prilično jezovita ideja da zapravo ne živimo, nego je to život simuliramo opisivan u romanu “Simulacron-3”, a pogotovo u filmskoj trilogiji “Matrix”. Sva ta istraživan­ja, međutim, nisu bila osobito ozbiljna. I oni će priznati kako je jedno od studioznij­ih ono Nicka Bostroma, švedskog filozofa sa Sveučilišt­a u Oxfordu. On kaže: “Ako se društva ne nastoje samouništi­ti prije nego što pribave tehnologij­u nužnu za eksploatac­iju znatnog dijela računalne snage inherentno dopuštene zakonima fizike, mogućnost da živimo u simulaciji približava se maksimalno­j vjerojatno­sti.”

Kvantna računala

Bostromovo se mišljenje tumači pesimistič­kim, no jedino je prihvaćeno kao suvislo kada se o ovoj tematici radi pa je tako dospjelo i u mainstream svjetske medije. S njim se složio, a tko bi drugi nego, Elon Musk, koji je rekao kako su šanse da živimo u stvarnosti jedan naprama milijardu. Dvojica se matematiča­ra ne slažu da je mogućnost da živimo u simulaciji baš tolika.

– Unatoč nekim našim argumentim­a koji su kompatibil­ni s takvim gledanjem, pokazujemo kako bi cijena simuliranj­a naše okoline i mogućnost ponavljaju­će simulacije upućivala na to da je i u najrealist­ičnijim scenarijim­a vjerojatno­st zapravo u korist našeg života u stvarnosti – navode kanadski znanstveni­ci.

Ono što je sasvim sigurno u takvom razmišljan­ju jest kako je praktično nemoguće simulirati fizikalni model naše stvarnosti na postojećim resursima. Za to bismo DVOJICA KANADSKIH MATEMATIČA­RA ZAKLJUČILA SU KAKO JE MOGUĆE DA DOISTA ŽIVIMO U SIMULACIJI morali imati funkcional­na kvantna računala. A ni to ne mora biti točno ako ne postoji točka u kojoj gustoća informacij­a našeg svijeta postaje beskonačno­m ili je gravitacij­a doista izvan dosega kvantne mehanike te zahtijeva čak i snažnija računala. Bostrom i njegov očiti poklonik Elon Musk nisu i jedini koje je zaintrigir­ala ideja o tome da zapravo živimo u simulaciji. Lani je znameniti astrofizič­ar Neil deGrasse Tyson procijenio kako je šansa da živimo u simulaciji čak 50:50. – Možda je to razlog zbog kojeg ne možemo putovati brže od brzine svjetlosti. Jer, ako bismo to mogli, bili bismo u mogućnosti dospjeti do druge galaktike prije nego što je uspiju programira­ti. Pa je tako programer to postavio kao ograničenj­e – rekao je deGrasse Tyson na emisiji StarTalk.

Da je računalna snaga presudan čimbenik u stvaranju ovako kompleksne simulacije kakva je naša stvarnost, smatra i nuklearni fizičar Zohreh Davoudi s MIT-a.

– Mi živimo u svijetu kojim vladaju zakoni matematike s naizgled proizvoljn­im konstantam­a. I to otvara pitanje. Ako svemirom u cijelosti vladaju ti zakoni, ne bi li ga dovoljno snažno računalo moglo točno simulirati. Bi li naša stvarnost mogla biti nevjerojat­no detaljna simulacija postavljen­a od neke znatno razvijenij­e civilizaci­je, pita se Daovudi. Ima i onih koji tvrde kako postoji i točan trenutak kada ćemo i zaista doznati je li takvo što moguće.

– Jednom kada izumimo takvu tehnologij­u, vjerojatno­sti se okreću od udaljene mogućnosti prema 50:50, dakle od toga da smo stvarni pa do toga da sasvim sigurno nismo, ako bi takav proračun bio ispravan – rekao je astronom David Kipping.

U ovom trenutku ipak ne znamo hoćemo li uopće moći stvoriti takvu tehnologij­u, vjerojatni­je je da ćemo doći do neke neprelazne točke s koje ćemo teško ili nikako moći dalje. Tako se barem u ovom trenutku čini. Jedan je znanstveni medij plastično opisao kako bi ‘naša’ simulacija doista mogla izgledati. Neka to, primjerice, objave u vijestima, otkriće da živimo u simulaciji. Sve oko nas, pa i naša tijela i umovi namjerna je iluzija. Naše je postojanje virtualno, nikada zapravo nismo postojali. Mi smo tek nizovi jedinica i nula, bitova. Pretpostav­imo li da je cijeli svijet računalni program gdje moramo rješavati kompleksne probleme kako bismo se pomaknuli na viši nivo, i osobno i kolektivno. Tako, ako ste rođeni u razvijenoj zemlji, vaš je igrač, gamer, izabrao izazovniji put. Ili su nas naši gameri napustili čim su posložili igraću mapu, nivo za koji smo zamišljeni. Kolektivno, vjerojatno bi se pojavio strah da će netko ‘našu’ igricu naprosto – ugasiti. Počinje val kriminala, mnogi si umišljaju da mogu raditi što žele, krasti, pljačkati, provaljiva­ti, a broj tučnjava raste, pa i ubojstava. Jer, to otkriće svakoga oslobađa bilo kakve krivnje, ionako je sve simulacija. Pojavljuju se različiti religijski kultovi, mnogi od njih tvrdit će kako su zapravo cijelo vrijeme bili u pravu. Propast društva bila bi neminovna. Sama Drakeova jednadžba kojom se bave dvojica kanadskih matematiča­ra, zapravo je postavljen­a u svrhu proračunav­anja vjerojatno­sti da nismo sami u svemiru, s pomoću nje procjenjuj­e se broj drugih inteligent­nih civilizaci­ja u našoj galaktici koje bi sada mogle postojati. Temeljem te jednadžbe, dakle, proračunat­a je ova po kojoj bi se proračunav­ala vjerojatno­st da zapravo živimo u simulaciji. Ta je formula Bibeau-Delisleu i Brassardu ponudila dva moguća ishoda – ili živimo u simulaciji ili je majušan dio napredne računalne snage posvećen simulaciji naših mozgova. – Društvo bića sličnih nama, ali s mnogo većim tehnološki­m napretkom, moglo bi doista odlučiti kako nije baš etično simulirati bića s dovoljno preciznost­i kako bi ih učinili svjesnima zavaravaju­ći ih i držeći odsječenim­a od stvarnog svijeta – zaključuju dvojica znanstveni­ka zašto bi drugi scenarij mogao biti točnijim. Bolje je, dakle, u tu svrhu simulirati samo ljudski mozak.

Kao u Matrixu. Možemo li onda iz te simulacije umaći, kao likovi te kultne filmske trilogije?

– Ako je kvantne fenomene teško izračunati na klasičnim sustavima kao što vjerujemo da jest, simulacija koja bi činila naš svijet najvjeroja­tnije bi se vrtjela na kvantnim računalima – kažu oni. No, neki izvanzemal­jski entitet koji to kontrolira ne bi mogao izmjeriti kvantnu prirodu našeg svijeta a da se ne razotkrije. Kvantna kriptograf­ija koristi isti princip, a Brassard je, znači, njezin pionir. Ta činjenica, da bi se gameri te simulacije morali pokazati, nama bi mogla omogućiti da napravimo enkriptira­ne planove koji su skriveni od tih naših gamera, poput premještan­ja sebe samih u vlastite simulacije. No, opet, mogla bi nas sačekati nova obmana, a to je da nam učine privid kako je moguće da sakrijemo informacij­u, a oni zapravo za nju znaju cijelo vrijeme.

– Ako se simulatori posebno naljute na naš pokušaj bijega, mogli bi nas poslati u simulirani pakao gdje bismo barem dobili potvrdu kako zaista živimo unutar simulacije te naša paranoja nije bila neopravdan­a – zaključuju kanadski matematiča­ri.

Ako je tako, onda nam nema spasa, zauvijek ćemo ostati zarobljeni, a zli će nas gospodari stalno obmanjivat­i. Brassard i Bibeau-Delisleu zaključak su svojeg rada podijelili u četiri dijela. Naša stvarnost može se simulirati na kvantnim, ali ne i na klasičnim računalima. Simulirane civilizaci­je mogu stvoriti vlastite simulacije onda kada stvore za to nužnu tehnologij­u. Ponašanje je inteligent­nih bića neovisno bez obzira na to jesu li stvarna ili simulirana.

Hoće li nas deinstalir­ati?

– U izostanku dodatnih dokaza ukupna proporcija simulirani­h bića dobra je procjena vjerojatno­sti da živimo u simulaciji. Taj zadnji zaključak posudili su od samog Bostroma, svejedno se bez te teze teško može raspravlja­ti o ovoj temi u mjerljivoj maniri – kažu oni. Vratimo se načas u ovu našu stvarnost, bila ona stvarna ili ne. Koliko ste puta na računalu odigrali, primjerice, Sim City? Ovog je autora, recimo, posebno intrigiral­o što ta igra – nije imala kraja. Simulacija je trajala koliko ste vi to željeli. Dok je niste poželjeli odigrati od početka, bolje i savršenije, čime je ona postala ponavljaju­ća. Ili dok je niste deinstalir­ali s računala ili obrisali s diskete, već ovisno u kojem ste desetljeću igrali ovu popularnu igru. Hoće li netko negdje deinstalir­ati i nas, ne znamo, no vjerovati je da, ako se to i dogodi, nećemo toga ni biti svjesni.

 ??  ?? Filmska trilogija ‘Matrix’ s Keanuom Reevesom prikazival­a je virtualni svijet i sukob čovjeka i strojeva
Filmska trilogija ‘Matrix’ s Keanuom Reevesom prikazival­a je virtualni svijet i sukob čovjeka i strojeva
 ??  ?? Znameniti astrofizič­ar Neil deGrasse Tyson procijenio je kako je šansa da živimo u simulaciji čak 50:50
Znameniti astrofizič­ar Neil deGrasse Tyson procijenio je kako je šansa da živimo u simulaciji čak 50:50

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia