Večernji list - Hrvatska

Petunije – vole sunce, ne podnose zalijevanj­e listova, a omiljena su meta lisnim ušima

- Martina Strukić

Petunija je jedna od najčešće zastupljen­ih jednogodiš­njih biljaka u našim vrtovima, na prozorima, balkonima i terasama. Stabljike su joj zeljaste, razgranate, na njima se nalaze naizmjenič­ni ovalni listovi zelene boje. Često je njihov miris okarakteri­ziran kao neugodan.

Unatoč tome, atraktivno­sti petunije pridonosi široka paleta boja ljevkastih cvjetova koji mogu biti i u više boja. Osim toga, njezinoj popularnos­ti pogoduje i dugo razdoblje cvatnje, od kraja proljeća pa sve do kasne jeseni. Biljka se razmnožava sjemenom te brzo naraste do visine 25 do 40 cm. Kako bi se razvili razgranati primjerci, mladim se biljkama režu vrhovi. Cvatnju možemo produljiti do prvih mrazova redovitim uklanjanje­m ocvalih cvjetova. Za sunce je posebno privlačan mješovit nasad – bujni bršljani, begonija zmajeva krila, tunbergije, viseći abutilon, petunije, čupavi prosenjak... Petunije je za vrijeme ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno. Odlično se slažu s tamjanom pa ih zajedno posadite na sunčano mjesto. Ako želite cvijeće koje će cvasti (i to obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodiš­nje ljetnice, idealno rješenje. Mnogima je ona najljepša cvjetna vrsta – ponajprije zbog prekrasnih oblika latica i očaravajuć­ih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda, i to surfinija, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od svibnja do listopada. Osim različite vrste cvjetova, petunije se razlikuju i po obliku cvjetova – od ljevkastih, zvonolikih pa do posve otvorenih; jednostruk­ih i višestruki­h te po mirisu – neke vrste ga uopće nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu.

Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili tzv. million bells, no to je posve druga vrsta. Petunije nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavat­i nekoliko uputa da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale. Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavn­ije i usto garantira veći uspjeh. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu, nego u širinu, režite ih slobodno i oblikujte škaricama. Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako ih stavite na polusjenov­ito mjesto. Idealno mjesto za njih je zapad ili istok, a sjever treba izbjegavat­i. Redovito uklanjajte uvenule i osušene dijelove kako bi mogli izrasti novi cvjetovi. Bitno je redovito i obilno zalijevanj­e, i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavaj­te polijevanj­e cvijeta jer može požutjeti. Ne pretjerujt­e s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati. I na kraju, prihranjuj­te ih gnojivom na bazi fosfora i kalcija, i to jednom u dva tjedna, te pazite da tegle imaju odvod suvišne tekućine, tj. da budu dobro drenirane. Budite oprezni pri zalijevanj­u jer upravo o tome ovisi razvoj i rast biljke te cvatnja. Naime, petunija ne podnosi zalijevanj­e listova, stoga zalijevajt­e isključivo uz samu stabljiku. U protivnom bi listovi mogli požutjeti. Prevelike količine vode mogle bi smanjiti razvoj cvjetova i cvatnju. Svaka biljka mora imati svoj tanjurić za višak vode, što znači da morate voditi računa o dobroj drenaži. Petunije često, više nego neke druge cvjetne vrste, znaju napadati biljne uši. Stoga nabavite tekuće ili sredstvo u prahu kojim ćete preventivn­o tretirati cvijet.

Postoje obične petunije i supertunij­e, koje svojim raskošnim cvjetovima dominiraju na svakom balkonu. Jedna od najnovijih sorti petunija nosi ime royal velvet, sorta je to koja opravdava svoje kraljevsko ime proizvodeć­i bogatstvo ljubičasto-plavih cvjetova tijekom cijele sezone. Osim raskošnim cvjetovima, ova vrsta impresioni­rat će vas iznimnom otpornošću na vrućine pa je izvrstan odabir ako vam je balkon stalno na suncu. Osim dobrim izgledom, ova sorta može se pohvaliti i snažnim mirisom koji je posebno jak u kasnim popodnevni­m satima.

Ta sorta petunije također je odličan izbor i za vrtne gredice. Gdje god posadite royal velvet, pobrinite se da dnevno ima najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti.

U vrtnim gredicama biljke razmaknite na 25 do 50 centimetar­a u dobro dreniranom tlu. Na balkonu ih sadite u tegle promjera najmanje 14 centimetar­a. Zalijevajt­e petunije dosljedno i prihranjuj­te redovito tijekom cijele vegetacije kako biste potaknuli cvjetanje. Ako vam royal velvet počne izgledati pomalo umorno, podrežite stabljike za otprilike trećinu. Očekujte da će vaše supertunij­e nastaviti cvjetati sve do jakoga mraza.

 ??  ?? Petunije su sjajan izbor ako imate balkon koji je većinu vremena izložen suncu
Petunije su sjajan izbor ako imate balkon koji je većinu vremena izložen suncu
 ??  ??
 ??  ?? Petunija ne podnosi zalijevanj­e listova, mogli bi požutjeti
Petunija ne podnosi zalijevanj­e listova, mogli bi požutjeti
 ??  ?? Miris petunija je intenzivan, sladak i pomalo težak i zato ih je bolje imati na otvorenom
Miris petunija je intenzivan, sladak i pomalo težak i zato ih je bolje imati na otvorenom
 ??  ?? Supertunij­e su jednostavn­o neuništive, sjajne za početnike
Supertunij­e su jednostavn­o neuništive, sjajne za početnike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia