Večernji list - Hrvatska

Damir Krznar: Jedini je problem dužina puta

- Robert Junaci

U Dinamu su bili jako zadovoljni kad su u ponedjelja­k navečer doznali četiri moguća suparnika za prvo pretkolo Lige prvaka jer po kvaliteti nitko nije ni blizu Dinamu. A onda su jučer kuglice u Nyonu plavima dodijelile islandski Valur iz Reykjavika. Od četiri moguća suparnika sad se ipak čini da je Dinamo mogao i bolje proći, ne zbog snage suparnika već dužine putovanja. Iz Zagreba do Reykjavika treba šest sati leta.

– Čeka nas malo duži put u Reykjavik. Kad smo saznali podgrupe, bili smo zadovoljni. Sva su četiri moguća protivnika točno toliko lagana koliko mi budemo ozbiljni, studiozni i željni pobijediti u te dvije utakmice, a vjerujem da ćemo to i biti. Očekuje nas relativno nepoznat protivnik, ali imamo dovoljno vremena za spremiti se, prostudira­ti ga i proći u sljedeći krug natjecanja – prva je reakcija trenera Dinama Damira Krznara nakon što je u Maksimiru pogledao ždrijeb prvog pretkola Lige prvaka.

Najskuplji igrač 400.000 eura

Krznar je već na početku sezone rekao da bi volio izbjeći Skandinavc­e jer su njihove sezone u tijeku pa je to nešto što ide na ruku suparniku plavih. Odigrali su osam kola svog prvenstva i trenutačno su drugi s bodom zaostatka, imaju pet pobjeda, dva remija i jedan poraz.

– Dobro, to je plus za njih, ali kvaliteta je neusporedi­vo na našoj strani. Na nama je samo da to potvrdimo u te dvije utakmice – veli Krznar kojem se nije ispunila ni želja da prvu utakmicu igraju u gostima.

– Priželjkiv­ali smo prvu utakmicu u gostima, tada bi nam možda reprezenta­tivci bili spremni za uzvrat u Zagrebu, ne bismo ih opterećiva­li tim dalekim putem. Ali što je, tu je.

No možda njegovi igrači već u prvom susretu ostvare toliko dobar rezultat pa Krznar neće na Island biti prisiljen voditi umorne reprezenta­tivce.

Valur iz Reykjavika je 23 puta bio prvak Islanda, još je osvojio i jedanaest kupova. No Valur nije samo nogometni nego i rukometni i košarkaški klub i u ta tri sporta ima 120 naslova prvaka.

Posljednji put Valur je u Europi igrao u sezoni 2019./2020., kada je od slovenskog Maribora ispao s ukupnih 5:0 u Ligi prvaka, a zatim u Europskoj ligi s 5:1 od bugarskog Ludogoreca. Sezonu prije islandski predstavni­k došao je do trećeg pretkola Europske lige i zbog gola u gostima ispao od moldavskog Šerifa. Najvrednij­i igrač im je danski napadač Patrick Pedersen, čija je vrijednost 400 tisuća eura. Stadion Origo-Höllin prima 3000 gledatelja.

Islanđani znaju da su izvukli najtežeg mogućeg suparnika, uostalom Dinamo ima daleko najveći koeficijen­t (44.500) u tom prvom pretkolu, a Valur samo 4.250. No pomalo se tješe činjenicom da Dinamo ima puno reprezenta­tivaca koji su u akciji i da bi mogao biti oslabljen. Ali plavi imaju veliki kadar. Toliko velik da ga je Krznar i bez reprezenta­tivaca morao rezati pred današnji odlazak na pripreme u Moravske Toplice.

Bez Leovca, Hajrovića, Čabraje

Tamo će biti 28 igrača i četiri vratara, s time da idu i mladi Baturina, Vasilj, Šaranić i Janković. I tijekom priprema tražit će se rješenja u smislu posudbi igrača, a već sad se zna da su iz kadra otpali Marin Leovac, Izet Hajrović i Marijan Čabraja, otpao je i Krizmanić, Burton kojem traže posudbu, on bi rado u Englesku, ali Dinamo ga nema namjeru izgubiti. Na posudbu će i Antonio Marin, blizu je dogovora sa Šibenikom, s plavima neće na pripreme ni Đira i Đurasek koji su i dosad bili na posudbama. Na pripreme ide Duje Čop koji je dobio dozvolu Standarda da trenira s plavima, a još se čeka dogovor s Torinom kako bi se treninzima mogao priključit­i i Amer Gojak, jer ugovori im traju do 30. lipnja. U Sloveniju će i Mario Ćuže koji je dobro igrao na posudbi u Ukrajini kod Igora

• Jovićevića.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia