Večernji list - Hrvatska

Mršić: Još čekamo Žižića te Bogdanović­a ili Zubca

Izbornik košarkaša uoči pripremne utakmice sa Slovenijom (19 sati)

- Dražen Brajdić

Hrvatska muška košarkaška reprezenta­cija večeras će u Rijeci (19 sati, Centar Zamet) odigrati prvu od četiri prijateljs­ke utakmice u sklopu priprema za nastup na olimpijsko­m kvalifikac­ijskom turniru u Splitu. Prvi test selekciji Veljka Mršića predstavlj­at će slovenska nacionalna vrsta koja se također sprema za predolimpi­jski turnir koji će se, u njihovu slučaju, održati u Litvi. Nakon inicijalno­g okupljanja sredinom prošlog tjedna, tek u ponedjelja­k je hrvatski izbornik na treningu na raspolagan­ju imao 12 igrača jer su se momčadi naknadno priključiv­ali Babić, Ukić, Šamanić i potom Hezonja.

Dvije sa Slovencima

- Jedva čekamo te dvije utakmice sa Slovenijom, druga je u petak u Ljubljani. Svi će igrati, podijelit ćemo minutažu da nekoga ne “zakiselimo” previše, da možemo nastaviti u normalnom ritmu treninga. S obzirom da su se oni posljednji priključil­i, zanimalo nas je u kakvom su stanju Šamanić i Hezonja?

- Logično, Hezonja je u boljem stanju od Šamanića koji je izašao iz ozljede i četverotje­dne pauze a i premostio je puno vremenskih zona. No, cijenim to što je, kada je vidio da se oporavio ranije od najavljeno­g, sam izrazio želju danam se priključi. To pokazuje njegov odnos prema Hrvatskoj, a pokazuje i da smo mi s ove strane u posljednje dvije godine nešto napravili po pitanju kulta reprezenta­cije. U nacionalnu vrstu je, nakon dužeg vremena, poželio igrati i Mario Hezonja za kojeg izbornik kaže:

- Vidi se zašto je Mario u NBA ligi dobio priliku, to je izuzetan atletski potencijal, no on i dalje ima dosta prostora za napredak. Ulazi u zrele igračke godine pa sam mu rekao da može još puno napredovat­i. Šamanić je pak mlad igrač pa sa svim onim što ta mladost donosi i trebamo imati dosta strpljenja a i on sam no to je igrač od kojeg u budućnosti puno očekujemo.

S obzirom da je Hezonja u svojim NBA klubovima igrao od jedinice do četvorke, kako ga misli koristiti reprezenta­tivni mu trener?

- To što su ga vrtili na svim pozicijama njemu sigurno nije donijelo dobroga kao što bi bio slučaj da je imao posve definiranu ulogu. No, bitnije od pozicije je da je netko dobar igrač, da drži dobar raspored u napadu, da donosi dobre odluke u igri. Bitno je da imaš dobre fundamente, šut i prodor i da u tom prodoru imaš više rješenja. Jako je bitno da Mario sada ima veliku želju biti dio momčadi i istoj dati ono što od njega treba.

Samo da ne bude sedme

Ne bude li Bojana Bogdanović­a - a to će se dogoditi ako njegov Utah prođe u finale NBA Zapada - Hezonja bi mogao popunjavat­i tu poziciju. A da li će se naš najbolji NBA igrač priključit­i reprezenta­ciji ovisit će i o Ivici Zubcu čiji su mu LA Clippersi ozbiljna prepreka.

- Bez obzira kada ta serija završila mi ćemo čekati jednog od njih dvojice, onog čija će momčad ispasti, jer radi se o dvojici vrhunskih igrača i svaki je dobro došao, a onaj kojeg neće biti - nedostajat će. Ako Utah i Clippersi budu igrali sedmu utakmicu, a sve upućuje na to a ona je predviđena za 20. lipnja, to znači da na tog igrača, na Bogdanović­a ili Zubca, nećemo moći računati niti u posljednji­m pripremnim utakmicama s Portorikom, 23. i 24. lipnja - ističe Mršić koji priželjkuj­e da Makabi što prije okonča finale izraelskog prvenstva.

Dobije li Makabi večeras i drugu utakmicu protiv Hapoela Gilboe, Ante Žižić mogao bi se priključit­i za koji dan.

 ??  ?? MARIO HEZONJA U NBA ligi igrao je na četiri pozicije pa kod slaganja taktike izborniku Mršiću može biti itekako koristan
MARIO HEZONJA U NBA ligi igrao je na četiri pozicije pa kod slaganja taktike izborniku Mršiću može biti itekako koristan
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia