Večernji list - Hrvatska

Neumski gusari odlični u prvoj utakmici finala za naslov prvaka BiH

U susretu poleta i iskustva ovo drugo pokazalo se kao velika prednost i presudno

- Dušan Musa

Boćare Rastoka u prvoj utakmici finala boćarskog prvenstva BiH brzopotezn­o su razoružali neumski gusari. U sukobu poleta i iskustva ovo drugo pokazalo se velikom prednosti. Po svim osnovama domaći su podbacili. Rastok je jedan od rijetkih klubova koji se može pohvaliti i svojom navijačkom skupinom, ali ovoga puta ni to nije pomoglo.

Loš početak

Počelo je loše za domaće. Junak prve finalne utakmice Paško Leženić u pojedincu nadigrao je domaću uzdanicu Vinka Grbavca s 12:11. U prvoj turi slavila je i gostujuća trojka Mladen Obradović/ Ivo Butigan/Ivica Mustapić protiv domaće kombinacij­e Ivan Šalinović/Zdravko Nižić/Dalibor Kežić s 12:3. Za domaće u prvoj turi očekivano je slavio Nikola Zelić u krugu protiv Jurice Konjevoda, 19:6, a slavio je i domaći par Franjo i Ivan Herceg protiv gostujuće kombinacij­e Željko Kužić/Mirko Prović s 8:5. Dakle, poslije prve ture bilo je neriješeno 4:4. Praktički, odluka o pobjedniku pada u 2. turi. Ključnom se pokazala štafeta u kojoj su Paško Leženić i Jurica Konjevod pogodili skromnih 20, dok je domaća kombinacij­a Stipe Dodig/Danijel Kežić bila još lošija, samo 16 pogodaka. Prema očekivanju, Željko Kužić bio je uvjerljiv u brzinskom izbijanju protiv “žrtvovanog” Matea Kežića s 26:11. Treću pobjedu gosti su izborili u preciznom izbijanju, Obradović je dobio Zdravka Kežića, 16:20. Jedinu pobjedu za domaće u odlučujućo­j fazi utakmice postigao je Nikola Zelić, koji je nadigrao iskusnog Ivicu Mustapića sa 16:7 u drugom paru preciznog izbijanja. Poslije druge ture Neumljani su imali 6:10, pa su u trećoj mogli kalkulirat­i. Opet je glavni posao odradio Paško Leženić koji je nakon skromnog, ali korisnog učinka u štafeti u posljednje­m krugu “ubio” 16 “punata”, dok je Franjo Herceg bio slabiji za dva “punta”. Za domaće je poene osvojio Nikola Zelić, koji je u pojedincu nadigrao Juricu Konjevoda s 11:3. Proložani u sastavu Stjepan Herceg/Mateo Kežić/Gojko Herceg slavili su u trojki protiv Mladena Obradovića, Ivice Mustapića i Mirka Provića s 9:6. Taktički postavljen gostujući par sa Željkom Kužićem i Jozom Butiganom dobio je kombinacij­u Vinko Grbavac/Zdravko Nižić (Danijel Kežić) čak s 21:6. Gosti su tako “nabili” i poen-razliku pa Rastoku, ako želi naslov, treba pobjeda od 15:9 ili 14:10 s velikom poen-razlikom, što je protiv Neumljana gotovo nemoguće.

Domaći podbacili

Domaći su podbacili, najprije su početak utakmice nepotrebno pomaknuli jedan sat, u 15 umjesto u 16 sati, kada obično započinju boćarske utakmice. Pokazalo se da je viša temperatur­a odgovarala gusarima, zatim Neum se pokazao kompaktnom ekipom, a i taktički su bili umješniji, žrtvujući tri igrača na Nikoli Zeliću. Zauzvrat, kupili su bodove tamo gdje domaći nisu smjeli dopustiti. Uzvrat je u nedjelju u 16 sati na neumskoj Rivi, a ukupni pobjednik

• bit će novi prvak BiH.

 ??  ?? Boćari Neuma već su nakon prve utakmice nadomak naslova prvaka BiH
Boćari Neuma već su nakon prve utakmice nadomak naslova prvaka BiH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia