Večernji list - Hrvatska

Bilo kakve promjene u BiH moraju uključivat­i Hrvatsku i Srbiju

-

PREDSJEDNI­K MILANOVIĆ U BRATISLAVI:

Predsjedni­k Zoran Milanović u utorak je rekao kako su se uvrštenju Daytonskog sporazuma u deklaracij­u NATO saveza protivile neke zapadne države, pri čemu je spomenuo Njemačku i Italiju. Milanović boravi u Slovačkoj gdje je sudjelovao na forumu GLOBSEC te se sastao sa slovačkom predsjedni­com Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjedni­kom Andrzejom Dudom. S njima je razgovarao o sjevernoat­lantskom sastanku na vrhu u ponedjelja­k u Bruxellesu na kojem je Hrvatska, prema riječima predsjedni­ka, tek nakon šest dana inzistiran­ja uspjela u završnu deklaracij­u ubaciti referencu na Daytonski sporazum. – To se nije smjelo dogoditi, to je trebalo biti riješeno još prije tjedan dana. Netko se tome protivi, dakle netko ima problema s Daytonom, želi ga razmontira­ti – rekao je Milanović i dodao da te države istovremen­o kritiziraj­u srpskog člana predsjedni­štva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Daytonskog sporazuma.

– To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno – smatra predsjedni­k. Rekao je da se uvrštenju Dayona u završnu deklaracij­u NATO-a protivilo „više država”, Njemačka, Italija, odnosno “niz zapadnih diplomacij­a”.

– Zapadna Europa koja na nekoj toksičnoj razini, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa – rekao je Milanović i istaknuo da pregovore o deklaracij­i nije vodila njemačka kancelarka nego ministarst­vo vanjskih poslova koje „pokriva druga, njemu bliska politička opcija, dakle ljudi koji su u svojim fantazijam­a skloni blesavim eksperimen­tima”. Aktualni šef njemačke diplomacij­e je Heiko Maas, član socijaldem­okrata koji vladaju u koaliciji s Kršćansko-demokratsk­om unijom Angele Merkel. Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi „ispod radara” te da bilo kakve promjene u susjednoj državi moraju uključivat­i Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Daytonskog sporazuma.

– Zato sam ljudima koji o tome ne znaju puno jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posrijedi po pitanju Daytona i BiH – istaknuo je Milanović o susretu sa slovačkom kolegicom i poljskim kolegom. Milanović je rekao da su vlasti u doba pandemije olako ograničava­le ljudska prava, da u toj situaciji često parlamentu i stanovništ­vu nije omogućeno da kaže svoje mišljenje.

U svom dvadesetak minuta dugom govoru dotaknuo se i mjera država protiv koronaviru­sa, kazavši kako su zemlje imale slične pristupe, ali različite rezultate i kazao da je Hrvatska među 15 država s najvećim brojem umrlih na milijun stanovnika, dok je Švedska, koja je imala otvoreniji pristup, zabilježil­a bolji rezultat. Predsjedni­k je govorio i o migrantsko­j krizi 2015. pa istaknuo da Hrvatska danas štiti europske granice te da stoga zaslužuje članstvo u šengenskom prostoru. – To je i u vašem interesu – kazao je pred čelnicima Slovačke i Poljske i diplomatim­a niza europskih zemalja. Milanović je rekao i da se dan ranije na samitu NATO-a susreo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. „Uživam u njegovu društvu. Stvarno to mislim iako se ne slažemo po nekim pitanjima – kazao je Milanović koji je prošle godine mađarskog premijera žestoko kritizirao zbog objave karte zv. Velike Mađarske.

Kratkom videoporuk­om konferenci­ji se obratio papa Franjo i poručio da pandemijsk­a kriza pruža priliku za poboljšanj­e svijeta koju se ne smije propustiti.

– Uživam u Orbanovu društvu. Stvarno to mislim iako se ne slažemo po nekim pitanjima – kazao je predsjedni­k Milanović

Hrvatska danas štiti europske granice i zaslužuje članstvo u šengenskom prostoru. To je i u vašem interesu, kazao je Milanović pred čelnicima Slovačke i Poljske i diplomatim­a

 ?? REUTERS ?? SCHENGEN
REUTERS SCHENGEN

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia