Večernji list - Hrvatska

Hrvati najviše vukli veze i davali mito za zdravstven­e usluge

-

Više od trećine Hrvata (36%) koristilo je u posljednji­h godinu dana osobne veze kako bi ostvarilo javnu uslugu, primjerice u zdravstvu ili obrazovanj­u, a svaki sedmi (14%) dao je i mito za nju. Pokazalo je to veliko jučer objavljeno istraživan­je o korupciji koje je Transparen­cy Internatio­nal proveo u svim zemljama Europske unije, ispitujući čak 40 tisuća ljudi. U obje je ove kategorije, davanju mita ili korištenju veza i poznanstav­a, Hrvatska je pri dnu na ljestvici zemalja EU, ali ima i gorih.

Građani Hrvatske najviše su povlačili veze i davali mito kako bi došli do zdravstven­ih usluga. Isti postotak Hrvata, kao i za usluge općenito, 36%, povlačio je veze u zdravstvu. Mito je za usluge u zdravstvu dalo 15% ljudi.

U EU su najčešće mito u zdravstvu davali Rumunji (22%), a najviše je Čeha (54%) i Portugalac­a (46%) povlačilo veze. Davanje i primanje mita također je razmjerno često u bogatijim zemljama poput Belgije i Austrije. Europske se zemlje dobrano međusobno razlikuju pa tako petina Šveđana i četvrtina

Danaca misli da radom vlade dominiraju privatni interesi, a to isto misle dvije trećine Hrvata i Čeha. Najkritičn­iji su Slovenci (70%).

Kad je riječ o institucij­ama i organizaci­jama, građani Hrvatske smatraju da su najmanje korumpiran­i policija, nevladine organizaci­je te institucij­a predsjedni­ka, a najmanje povjerenja imaju u lokalnu vlast. Tri četvrtine misle da Vlada nije uspješna u borbi protiv korupcije, ali, znakovito, vjeruju da obični ljudi mogu pokrenuti promjene u

• borbi protiv korupcije.

 ??  ?? Maske bi uskoro mogle postati prošlost
Maske bi uskoro mogle postati prošlost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia