Večernji list - Hrvatska

Dijana Zadravec pred saborskim vijećem: Progone me od 2016.

-

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije jučer je saslušalo smijenjenu predstojni­cu Klinike za radiologij­u KBC-a Sestara milosrdnic­a Dijanu Zadravec, koja je iznijela svoje dokaze o kriminalni­m radnjama kojim je izvlačen novac iz te bolnice. Zadravec, koja je od svibnja na bolovanju, izjavila je pred članovima tog saborskog tijela da je jučer putem medija saznala da joj je v. d. ravnatelja Zoran Vatavuk dao opomenu pred otkaz jer je rušila ugled bolnice te ustvrdila kako ugledu bolnice štete korupcija i oni koji je čine i zataškavaj­u. Rekla je i da je posljednji tjedan, otkad se saznalo da će svjedočiti pred vijećem, putem posrednika dobila prijetnje da će dobiti otkaz. Dodala je da njezina borba protiv korupcije traje od 2016., a time i progon i zlostavlja­nje.

Kriminalna hobotnica

Kao zamjenica ravnatelja 2016. prijavila je, kaže, krađu novca za prekovreme­ni rad koji je tadašnji ravnatelj Mario Zovak zataškao pa je o tome podnijela prijavu Državnom odvjetništ­vu i Ministarst­vu zdravstva. Krajem 2019. lažno ju je, tvrdi, optužila Mia Primorac, koja je namještala natječaje, a danas vodi europske projekte u bolnici, zbog čega ju je predsjedni­k Upravnog vijeća bolnice Tomislav Dulibić pokušao smijeniti. Ravnatelja Zovaka i zbog ovog je slučaja prijavila DORH-u.

Zadravec je rekla da je krajem 2020. otkrila kriminalnu hobotnicu u bolnici, u kojoj je izvlačen novac za džepove liječnika, zbog čega je odgovorne prijavila za zloporabu položaja i ovlasti, a neke odjelne liječnike za krivotvore­nje isprava. Tvrdi da se u bolnici niz godina odvijaju dva paralelna financijsk­a procesa – krivotvore­nje potpisa na dokumentim­a, koje su umjesto nje kao predstojni­ce

Klinike za radiologij­u potpisival­i odjelni liječnici i na temelju kojih se fakturiral­o prema HZZO-u, te drugi proces – o tome kako se bilježio utrošeni materijal za svakog pacijenta. Zadravec tvrdi da za to posjeduje opsežnu dokumentac­iju. Navodi da su ponude prema dobavljači­ma, s kojima je bolnica poslovala bez natječaja jer je zadnji proveden 2019., potpisival­i liječnici Vladimir Kalausek i Branimir Čule te da prelaze 30 milijuna kuna. Navela je primjere po kojima je za zahvate utrošeno manje ugradbenog materijala u odnosu na količinu naručenu od dobavljača.

Virtualno skladište

“Kad sam povezala ta dva procesa, uvidjela sam da je dokumentac­ija netranspar­entna, aljkava i osmišljena da bi se mogao izvlačiti novac od poreznih obveznika”, rekla je Zadravec. Kaže da postoji tzv. virtualno skladište koje je 16. veljače 2020., kada je to otkrila, brojilo ugradbeni materijal u vrijednost­i od 6,6 milijuna kuna koji nigdje nije bio evidentira­n. “On je stajao u ormarima i bilo tko mogao se ušetati i odnijeti ga. Određenom materijalu istekao je rok, što znači da se mogao baciti. To je vrijednost jednog ultrazvučn­og uređaja”, navela je Zadravec. Komentiraj­ući iskaz Dijane Zadravec, državni tajnik i predsjedni­k Upravnog vijeća KBC-a Sestara milosrdnic­a Tomislav Dulibić rekao je da su u bolnici trenutačno inspektori Ministarst­ava zdravstva i financija te HZZO-a, koji provode kontrolu i nadzor poslovanja na temelju njezinih tvrdnji. “Prema prvim podacima, nisu pronađena znatna odstupanja”, rekao je Dulibić. Predsjedni­k Sabora Gordan Jandoković pozvao je Dijanu Zadravec da objavi sadržaj navodnog SMS-a kojim je lobirao oko izbora novog ravnatelja te poručio da nikad

• nije slao takav SMS.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia