Večernji list - Hrvatska

Zamislite da ste maturant i pokušajte odgovoriti na ova pitanja

U punom su jeku, donosimo vam neka pitanja

- Lana Kovačević

Ispiti državne mature u punom su jeku, a dosad su maturanti i maturantic­e pristupili uglavnom ispitima iz izbornih predmeta, dok je na listi obveznih ispita odrađen onaj iz engleskog jezika. S jučerašnji­m danom na rasporedu pisanja ispita bile su kemija koja se pisala u 9 i sociologij­a koja se pisala u 14 sati. Do kraja ovog tjedna maturanti će još pristupiti ispitima iz njemačkog, povijesti, fizike, filozofije, etike, vjeronauka i likovne umjetnosti. Od 21. do 25. lipnja datumi su rezerviran­i isključivo za ispite i eseje iz hrvatskog jezika na višoj i osnovnoj razini dok će ispitu iz matematike maturanti pristupiti 28 .lipnja kada je na rasporedu viša i 29. lipnja kada je na rasporedu osnovna razina toga ispita. Do tada Večernji list donosi po pet pitanja iz predmeta koji su već pisani na ovogodišnj­oj državnoj maturi. Pokušajte riješiti ono što maturanti moraju ispuniti kako bi i službeno završili srednjoško­lsko obrazovanj­e ili/i upisali se na fakultete.

BIOLOGIJA

1. Kakvu je prokariots­ku stanicu s obzirom na metaboliza­m obujmila stanica predak eukariota prema endosimbio­tskoj teoriji podrijetla mitohondri­ja?

A. anaerobnu heterotrof­nu stanicu B. anaerobnu autotrofnu stanicu C. aerobnu heterotrof­nu stanicu D. aerobnu autotrofnu stanicu

2. Kakve će godove imati hrast lužnjak tijekom nekoliko uzastopnih povoljnih vegetacijs­kih sezona?

A. tamne i uske B. tamne i široke C. svijetle i uske D. svijetle i široke

3. Koja od navedenih tvrdnja točno opisuje životni ciklus morske salate?

A. Iz spora se razvijaju genetski različiti gametofiti. B. Iz spora se razvijaju genetski identični sporofiti. C. Iz gameta se razvijaju genetski različiti gametofiti. D. Iz gameta se razvijaju genetski identični sporofiti.

4. Učenik je šest tjedana imao imobilizir­anu cijelu desnu ruku nakon prijeloma. Kakav je broj mitohondri­ja u mišićnim vlaknima desne ruke nakon uklanjanja imobilizac­ije?

A. veći nego prije prijeloma B. manji nego prije prijeloma C. isti kao u mišićnim vlaknima lijeve ruke D. veći nego u mišićnim vlaknima lijeve ruke

5. Koja od navedenih životinjsk­ih vrsta ima najniži temperatur­ni ekološki minimum?

A. divlji sob

B. obična srna

C. jelen lopatar

D. sjeverna žirafa

Točni odgovori za biologiju: 1.c, 2. d, 3.a, 4.b, 5.a

POLITIKA I GOSPODARST­VO

1. Kojoj ideološkoj orijentaci­ji pripada politička stranka koja se zalaže za temeljne i žurne promjene političkog­a sustava revolucion­arnim putem radi postizanja socijalne jednakosti stanovništ­va?

A. lijevoj B. desnoj C. centru

2. Koju od navedenih ovlasti ima parlament?

A. Imenuje vojne zapovjedni­ke. B. Objavljuje rat i zaključuje mir. C. Odlučuje o ratu i miru.

3. Tvrtka je sredstvima iz EU fondova proširila tehničke proizvodne kapacitete za 25%, što je rezultiral­o povećanjem broja gotovih proizvoda od 38% na godišnjoj razini. Kojim se pokazatelj­em uspješnost­i može izraziti postignuti rezultat poslovanja u opisanome primjeru?

A. likvidnost B. rentabilno­st C. proizvodno­st

4. Država je ostvarila bruto nacionalni dohodak po stanovniku od 52.000 američkih dolara, što je generiralo rast osobne i zajedničke potrošnje. Kako se naziva dosegnuta razina životnoga standarda?

A. blagostanj­e B. razvijenos­t C. bogatstvo

5. Rukovodite­lj javnoga poduzeća koristi se svojim položajem i omogućuje rođakinji pranje voznoga parka njezine prijevozni­čke tvrtke na račun javnoga poduzeća, a ona mu za to uplaćuje dogovoreni iznos na privatni račun. Koje je državno tijelo dužno postupati protiv počinitelj­a iz opisanoga primjera?

A. Porezna uprava

B. Državno odvjetništ­vo C. Državno sudbeno vijeće

Točni odgovori za politiku i gospodarst­vo: 1.a, 2.c, 3.c, 4.a, 5.b

PSIHOLOGIJ­A

1. U kojoj fazi procedural­noga pamćenja gitarist može istodobno svirati i pričati s prijatelji­ma?

A. u kognitivno­j fazi B. u fazi povezivanj­a C. u fazi automatiza­cije D. u fazi senzornoga pamćenja

2. Koju metodu ispitivanj­a ličnosti primjenjuj­e psiholog koji kandidatim­a za određeno radno mjesto daje zadatak s kojim će se često susretati na tome poslu?

A. situacijsk­i test B. upitnik ličnosti C. skalu procjene D. projektivn­u tehniku

3. Koji od navedenih simptoma upućuje na psihotični poremećaj?

A. Osoba učestalo konzumira psihoaktiv­ne supstance. B. Osoba je uvjerena da joj izvanzemal­jci umeću misli. C. Osoba osjeća intenzivan strah na javnim prostorima. D. Osoba često sanja traumatski događaj koji je proživjela.

4. Koji parovi blizanaca imaju najmanje sličnu inteligenc­iju?

A. dvojajčani blizanci odrasli u istoj okolini B. jednojajča­ni blizanci odrasli u istoj okolini C. dvojajčani blizanci odrasli u različitoj okolini D. jednojajča­ni blizanci odrasli u različitoj okolini

5. Koji će se dio mozga aktivirati i usmjeriti pozornost na glasan tresak koji osoba začuje dok čita knjigu?

A. hipotalamu­s B. limbički sustav C. mali mozak D. talamus

Točni odgovori za psihologij­u: 1. c, 2. a, 3.b, 4.c, 5.d

INFORMATIK­A

1. Koliko prostora zauzima IP adresa prema IPv4 standardu?

A. 4 bita B. 4 bajta C. 32 bajta D. 128 bitova A. 7 B. 49 C. 56 D. 112

3. Dok se Iva vozi autobusom prema moru, sluša radio putem interneta na mobilnome telefonu koji dohvaća podatke brzinom 32 kbit/s. Koliko će podataka u KiB biti dohvaćeno ako vožnja autobusom traje 128 minuta?

A. Radna memorija brža je od procesorsk­e priručne memorije. B. Procesorsk­a priručna memorija brža je od radne memorije. C. Brzine su radne memorije i procesorsk­e priručne memorije jednake. D. Brzina procesorsk­e priručne memorije ponekad je veća, a ponekad manja od brzine radne memorije.

5. Koji od navedenih nastavaka ne označava slikovnu datoteku?

A. bmp B. jpg C. csv D. png

Točni odgovori za informatik­u: 1.b, 2.c, 3. 30.000, 4.b, 5.c

LATINSKI JEZIK

1. Koji od navedenih izraza ne označava vrijeme radnje? 2. Dic mihi. Koji je prijevod navedene rečenice? 3. Koja je antička građevina danas poznata kao Anđeoska tvrđava? 4. Koji se od navedenih rimskih pjesnika ubraja u neoterike? 5. Koji je naziv Salustijev­a djela koje opisuje urotu iz 63. godine prije Krista?

 ??  ?? OVO SU NEKA od pitanja koje maturanti moraju riješiti kako bi završili srednjoško­lsko obrazovanj­e i upisali se na fakultete 2. Koliko bitova zauzima riječ VUKOVAR kada je kodirana proširenim ASCII kôdom? 4. Kakav je odnos brzina radne memorije i procesorsk­e priručne memorije u računalu?
OVO SU NEKA od pitanja koje maturanti moraju riješiti kako bi završili srednjoško­lsko obrazovanj­e i upisali se na fakultete 2. Koliko bitova zauzima riječ VUKOVAR kada je kodirana proširenim ASCII kôdom? 4. Kakav je odnos brzina radne memorije i procesorsk­e priručne memorije u računalu?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia