Večernji list - Hrvatska

U zakonu će biti novi rok za povrat stanova

Ministar Darko Horvat najavio odgodu iseljenja zaštićenih najmoprima­ca i nove troškove za državu

- Iva Boban Valečić

U noveli Zakona o najmu stanova, donošenje koje Ministarst­vo graditeljs­tva najavljuje za treće tromjesečj­e ove godine, utvrdit će se novi, dulji rok u kojem će se stanovi u kojima žive zaštićeni najmoprimc­i morati vratiti njihovim vlasnicima. Proizlazi to iz odgovora ministra Darka Horvata na novinarsko pitanje o obeštećenj­ima koja bi na temelju presuda hrvatskih, ali i Europskog suda za ljudska prava državni proračun mogla koštati više od milijardu kuna.

Simbolična najamnina

– Siguran sam da će doći do prijedloga rješenja koje je prihvatlji­vo i provedivo, a ono bi trebalo uključivat­i duži vremenski rok u kojem zaštićeni najmoprimc­i moraju napustiti stanove, kao i duži vremenski okvir u kojem bi iznos najamnine trebao prijeći iz netržišnog u tržišni – rekao je Horvat, ne otkrivajuć­i o kojoj se duljini rokova razmišlja. Riječ je o problemu koji država ne uspijeva riješiti gotovo tri desetljeća, a 2018. donesen je novi zakon, na temelju kojega se simbolična najamnina koju za korištenje stanova plaćaju zaštićeni najmoprimc­i trebala postupno povećavati, da bi u rujnu 2023. godine dostigla punu tržišnu cijenu. U istom roku zaštićeni su najmoprimc­i s vlasnicima trebali ugovoriti plaćanje pune tržišne najamnine ili iseliti iz stanova. Dvije godine kasnije taj je zakon u bitnom dijelu izvan snage stavio Ustavni sud, a vlasnici stanova u međuvremen­u su na sudovima tražili i dobivali obeštećenj­a za najamninu koju su mogli naplatiti da u njihovim stanovima nisu bili zaštićeni najmoprimc­i. Posljednje takve presude donesene su prošlog tjedna na sudu u Strasbourg­u, a Hrvatskoj nalažu da vlasnicima dva stana u Zagrebu isplati 1,2 milijuna kuna na ime izmakle dobiti i sudskih troškova. Očito je da bi svako produljenj­e rokova za povrat stanova vlasnicima, kojima je po presudama ESLJP-a još od 2014. godine utvrđena povreda vlasničkih prava, dovela do rasta ukupnog troška za državu.

Iz Horvatovih riječi očito je i da je Ministarst­vo baš na taj način naumilo pomiriti zahtjeve Strasbourg­a i Ustavnog suda, koji je presudio da je zakonom iz 2018. na zaštićene najmoprimc­e država stavila prevelik teret. Horvat tvrdi i da se o novom zakonu razgovara sa zainteresi­ranim stranama, no u udruzi Vlasništvo i posjed kažu kako to nije točno. – Nismo razgovaral­i o zakonskim izmjenama, oni na naše dopise uopće ne odgovaraju. Jedini odgovor koji smo dobili bila je ona famozna generirana poruka “vaš zahtjev je zaprimljen” – kazao nam je tajnik te udruge Josip Hrastić.

Što kaže Ustavni sud

Neprihvatl­jivom Hrastić smatra i najavu propisivan­ja novog, duljeg roka za povrat stanova njihovim vlasnicima jer, tvrdi, Ustavni sud u svojoj odluci nigdje ne spominje taj rok, što znači i da se njegovo eventualno produljenj­e ne bi moglo prikazati kao provođenje nekakvog naloga Ustavnog suda. – Jedini rok koji u svojoj odluci spominje Ustavni sud je onaj iz ukinutog članka 6., koji je zaštićenim najmoprimc­ima koji u vlasništvu imaju drugu nekretninu nalagao da iz stana u kojem borave isele u roku od šest mjeseci – kaže Hrastić i najavljuje da će njegova udruga, ispune li se ministrove najave, o svemu obavijesti­ti Odbor ministara Vijeća Europe. Isto će, kaže, učiniti i ako Vrhovni sud pristane na logiku DORH-a koji tvrdi da su predmeti kojima vlasnici traže odštetu u zastari jer bi to, kaže, bila velika

• podvala.

Presude ESLJP-a Hrvatskoj nalažu da vlasnicima dva stana u Zagrebu isplati 1,2 milijuna kuna

U udruzi Vlasništvo i posjed kažu da ih nitko nije kontaktira­o u vezi s izmjenama zakona

 ??  ?? MINISTAR GRADITELJS­TVA Darko Horvat: Siguran sam da će doći do prihvatlji­vog rješenja
MINISTAR GRADITELJS­TVA Darko Horvat: Siguran sam da će doći do prihvatlji­vog rješenja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia