Večernji list - Hrvatska

Zaposlenos­t u 227 tvrtki veća 22 posto

Istraživač­i HNB-a Domagoj Šelebaj i Matej Bule o korištenju novca EU u Hrvatskoj

- Ljubica Gatarić

Šelebaj i Bule: Ta sredstva trebaju biti dostupnija mlađim ili novoosnova­nim poduzećima

Korištenje novca iz europskih fondova ima izrazito pozitivan učinak na poslovanje poduzeća, poput razine zaposlenos­ti, poslovnih prihoda, produktivn­osti rada i ukupne faktorske produktivn­osti ili kapitalne intenzivno­sti, pokazali su istraživač­i HNB-a Domagoj Šelebaj i Matej Bule u radu koji je objavio znanstveni časopis Instituta za javne financije.

Bespovratn­o 371 milijun

Uz pristup zajedničko­m europskom tržištu, mogućnost korištenja novca iz europskih fondova za Hrvatsku je možda i najvažnija ekonomska korist od članstva u EU. Samo u 2020. godini krajnjim je korisnicim­a iz europskih fondova po različitim osnovama isplaćeno 2,6 milijardi eura, što je 5,3% hrvatskog BDP-a, istaknuli su Šelebaj i Bule na predstavlj­aImam nju istraživan­ja.

– Proteklih je godina dinamika korištenja znatno poboljšana te je, prema određenim mjerilima, dostigla prosječnu iskorišten­ost na razini Europske unije. Zato bi povećanje efikasnost­i korištenja trebalo biti sljedeći cilj – kazali su Šelebaj i Bule koji su analiziral­i učinak europskih sredstava na poslovanje 227 poduzeća koja su od 2013. do 2016. godine primila 371 milijun kuna bespovratn­o. Oko 56 posto ih je iz prerađivač­ke industrije, a 43 posto iz uslužnih djelatnost­i. U prvoj godini te su tvrtke povećale zaposlenos­t sedam do osam posto, a u drugoj čak 22 posto.

Iako su rezultati provedene analize pokazali da korištenje sredstava ima znatan pozitivan učinak na poslovanje poduzeća, ipak se može izdvojiti nekoliko dodatnih preporuka za vođenje ekonomske politike. Šelebaj i Bule naglašavaj­u da treba učiniti dodatne na

Moguć moralni hazard

Također, pokazalo se da korištenje sredstava ima negativan utjecaj na relativnu profitabil­nost poslovanja, čime se dovodi u pitanje tržišna profitabil­nost financiran­ih projekata i otvara mogućnost za moralni hazard,

• te i o tome treba voditi računa.

 ??  ?? svoj su rad objavili u znanstveno­m časopisu Instituta za javne financije kako bi sredstva bila dostupnija mlađim ili novoosnova­nim poduzećima, budući da je pristup financiran­ju jedan od najčešćih problema s kojima se takva poduzeća susreću.
svoj su rad objavili u znanstveno­m časopisu Instituta za javne financije kako bi sredstva bila dostupnija mlađim ili novoosnova­nim poduzećima, budući da je pristup financiran­ju jedan od najčešćih problema s kojima se takva poduzeća susreću.
 ??  ??
 ??  ?? MATEJ BULE I DOMAGOJ ŠELEBAJ
MATEJ BULE I DOMAGOJ ŠELEBAJ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia