Večernji list - Hrvatska

Do bolje Hrvatske

-

HŽ Infrastruk­tura trenutačno je nositelj najvećih infrastruk­turnih projekata u Republici Hrvatskoj i najveći korisnik bespovratn­ih sredstava Europske unije u prometnome sektoru.

U pripremi i izvedbi, uz ostale investicij­e, HŽ Infrastruk­tura ima 19 velikih infrastruk­turnih projekata koji će promijenit­i način željezničk­og prijevoza u Republici Hrvatskoj. Radi se o višegodišn­jim projektima od kojih je većina vezana uz obnovu i izgradnju željezničk­e infrastruk­ture na koridoru RH2 od Rijeke preko Zagreba do granice s Mađarskom te na koridoru RH1 od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom.

S obzirom na to da se spomenuti projekti većim dijelom sufinancir­aju iz fondova Europske unije, od ukupno 1,9 milijardi eura koliko iznosi plan ulaganja HŽ Infrastruk­ture za razdoblje od 2021. do 2025. godine, 78,7 posto odnosi se na projekte sufinancir­ane iz europskih fondova.

Obnovom, modernizac­ijom i izgradnjom željezničk­e infrastruk­ture HŽ Infrastruk­tura zasigurno pozitivno utječe i na razvoj poduzetniš­tva i gospodarst­va, konkretno kroz smanjenje financijsk­oga opterećenj­a državnoga proračuna, rast BDP-a, veći angažman građevinsk­oga sektora, zapošljava­nje mladih, visokoobra­zovanih ljudi…

Razdoblje u koje smo zakoračili zasigurno je razdoblje željeznica u kojemu je cilj HŽ Infrastruk­ture revitalizi­rati cjelokupnu željezničk­u mrežu u skladu s europskim standardim­a.

Svjesni smo izazova koji su pred nama, ali i prilika da uz pomoć bespovratn­ih europskih sredstava koja su nam na raspolagan­ju nastavimo raditi na stvaranju atraktivne, brze, sigurne i ekonomski konkurentn­e prometne usluge.

 ??  ?? IVAN KRŠIĆ, predsjedni­k uprave HŽ Infrastruk­ture
IVAN KRŠIĆ, predsjedni­k uprave HŽ Infrastruk­ture

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia