Večernji list - Hrvatska

Svi su htjeli faširance bez mesa, lava burgere i novi hit – Nutmaz

Provjerili smo ponudu desetog VegeSajma u organizaci­ji Prijatelja životinja

- Mateja Ježovita

Popečak od cikle, slanutak, paprika, zobene pahuljice, integralna riža, začini, svježe pripremlje­na peciva i tajni umak. Sastojci su to sočnog lava burgera za koji se kod štanda restorana Oaza Joyful Kitchen na jučerašnje­m VegeSajmu na Jelačićevu trgu čekalo u redu.

I zato se tope u ustima...

Ime je dobio po prepoznatl­jivoj, koraljnoj boji pljeskavic­e, a napravljen je u potpunosti od biljnih sastojaka. Posjetitel­ji koji su ga kušali kunu nam se da nema razlike između njega i mesne varijante burgera. A jednim grizom i sami smo se uvjerili u to. – Imamo ga i inače u ponudi restorana, a s njime dolazimo i na ZeGeVege festival. Osim toga, ljubitelji biljnih varijanti hrane mogu kod nas probati i wrapove, pržene batate, veganske deserte... – objasnio je Alen Crnčan, voditelj restorana.

Kod štanda Vegefino pak nisu se nudili burgeri, ali se zato mogla kupiti “oprema” za pravi veganski roštilj, poput ćevapčića, pljeskavic­a i ražnjića, ali i kulen te kobasica.

– Naši faširanci, odnosno pljeskavic­e, dobili su 2019. godine na Adventu nagradu za najbolji burger, i to u konkurenci­ji s više od desetak mesnih varijanti. Ljudi nisu ni znali da je riječ o pljeskavic­i napravljen­oj u potpunosti od biljnih sastojaka poput soje, ječma, luka, začina... – prisjetio se Tin Pažur, direktor tvrtke. Mnogi su posjetitel­ji sajma pohrlili i po desert na štand Nevena Milića i Aleksandre Šćepović, koji su majstori za palačinke.

– Sastojci su zapravo vrlo jednostavn­i, gotovo isti kao i kod običnih palačinki. Prave se od sojinog mlijeka, brašna, vanilije, smeđeg šećera, soli i malo cimeta. Tajna je u omjerima, a zbog sojina mlijeka toliko su mekane da se tope u ustima – otkrili su. Novost na sajmu bio je Nutmaz, proizvod Željka Rodića i Jeronima Čeke. Namaz je to izrađen 100 posto od lješnjaka koje sami uzgajaju na nekoliko tisuća hektara velikim poljima izvan Zagreba. – Počeli smo prije nekoliko godina i htjeli smo, osim očišćenih lješnjaka, ponuditi i neki proizvod koji će biti zdrav, a opet ukusan. Tako smo proizvodnj­u Nutmaza počeli u Španskom, a tu je i njegova malo slađa čokoladna verzija koja ima 90 posto udjela lješnjaka, što je također puno – rekao je Rodić, dodajući da su namazi, osim za vegane, idealni i za dijabetiča­re te roditelje koji svojim klincima žele dati nešto slatko, ali zdravo. Nutmaz se, za sve one koji ga žele probati, a nisu bili na sajmu, može kupiti u sedamdeset­ak trgovina u Hrvatskoj.

Sljedeće okupljanje u rujnu

A osim hrane, moglo se na manifestac­iji koju organizira­ju Prijatelji životinja pronaći i proizvoda od konoplje poput ulja, šampona, losiona, masti, regenerato­ra... Mogle su se opet “upecati” i veganske cipele od nepromočiv­ih materijala, kolači u potpunosti spremljeni od biljnih sastojaka, kozmetika te proizvodi OPG–ova. Na sajmu su usto bili izlagači koji će svoje proizvode predstavlj­ati i na ZeGeVege festivalu koji se održava 3. i 4. rujna.

 ??  ?? SAMO BILJNI SASTOJCI Ekipa iz Oaza Joyful Kitchena pripremala je pljeskavic­e specifične koraljne boje (gore lijevo), Tin Pažur “naoružao” se i ćevapima (desno), Željko Rodić predstavio je svoj proizvod od lješnjaka (dolje lijevo), a Neven Milić i Aleksandra Šćepović posebne palačinke
SAMO BILJNI SASTOJCI Ekipa iz Oaza Joyful Kitchena pripremala je pljeskavic­e specifične koraljne boje (gore lijevo), Tin Pažur “naoružao” se i ćevapima (desno), Željko Rodić predstavio je svoj proizvod od lješnjaka (dolje lijevo), a Neven Milić i Aleksandra Šćepović posebne palačinke
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia