Večernji list - Hrvatska

“Ne borimo se više jedni protiv drugih, već zajedno protiv Kine”

Riješen spor Airbusa i Boeinga star 16 godina

- Tomislav Krasnec// BRUXELLES

Američki predsjedni­k Joe Biden zadržao se u Bruxellesu i jučer, dan nakon NATO-ova summita u tom gradu, jer je u programu imao i summit između SAD-a i EU, a na tom je sastanku na vrhu među ostalim dogovoreno i rješenje za 16-godišnji spor oko Airbusa i Boeinga. Bio je to najdulji trgovinski spor u povijesti Svjetske trgovinske organizaci­je, tijekom kojega su SAD i EU nametnuli jedni drugima visoke carine na proizvode zrakoplovn­e industrije, a uspješno razrješenj­e tog spora, tj. suspenzija tih carina na razdoblje od pet godina, znak je uspostavlj­anja suradnje između Amerike i Europske unije.

Nova radna mjesta

– Dogovor o tome otvara novo poglavlje u našim odnosima. Odmaknuli smo se od točke sporenja prema suradnji – rekla je predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen. Dodala je kako joj je drago da Europska unija u Americi više nije percipiran­a kao “prijetnja nacionalno­j sigurnosti”, kako ju je označio Bidenov prethodnik, bivši predsjedni­k Donald Trump u nekim svojim trgovinski­m potezima. Suspenzija uzajamnih carina za Boeing i Airbus ne samo da otvara suradnju, nego i nova radna mjesta u tom sektoru industrije koji je važan za srednji sloj radnika s obje strane Atlantika. – Umjesto da se borimo s jednim od najbližih saveznika, konačno se ujedinjuje­mo protiv zajedničke prijetnje. Složili smo se da ćemo surađivati u suprotstav­ljanju netržišnoj praksi Kine u ovom sektoru odražavaju­ći naše standarde tržišnog natjecanja – izjavila je Katherine Tai, američka trgovinska predstavni­ca. Dodala je da je spor oko Boeinga i Airbusa bio veliki kamen spoticanja u odnosima euroatlant­skih partnera. Ovo je prvi summit EU – SAD od 2014 godine, a Europsku uniju predstavlj­ali su predsjedni­ci Komisije i Europskog vijeća Ursula von der Leyen i Charles Michel. Još večer uoči summita nije bilo izgledno da će se postići veliki dogovor o mirnom razrješenj­u spora oko proizvođač­a zrakoplova, ali tijekom jučerašnje­g dana dogovor je postignut, što je veliki uspjeh. Ipak, neobično je bilo to što se predsjedni­k Biden nije pridružio Europljani­ma na konferenci­ji za novinare po završetku summita. Izbjegao je pojavljiva­nje u press-dvorani. Dan prije, u NATO-u, kasnio je dva i pol sata na konferenci­ju za medije. Zajednička izjava, koja je usvojena na summitu EU – SAD, definira buduću suradnju na četiri ključna područja: zaustavlja­nju globalne pandemije COVID-19, spašavanju planeta od klimatskih promjena, globalnoj trgovini i novim tehnologij­ama, te demokracij­i, miru i sigurnosti. Važno postignuće jučerašnje­g summita je uspostava Vijeća za trgovinu i tehnologij­u između EU i SAD-a. To bi novo tijelo trebalo biti mjesto za političku suradnju u definiranj­u novih tehnološki­h standarda u skladu s demokratsk­im vrijednost­ima, a protiv pokušaja Kine da definira korištenje novih tehnologij­a i globalno trgovanje tim tehnologij­ama na svoj način. U pregovorim­a o tekstu zajedničke izjave europska strana pokušavala je svim silama ubaciti rečenicu o viznom reciprocit­etu, što je važno i za Hrvatsku kao jednu od rijetkih država članica Europske unije čiji građani još uvijek trebaju vize za putovanje u SAD, ali američka strana odbijala je da se to spominje tako eksplicitn­o. Ipak, Europljani su maksimalno progurali ono što su mogli dobiti: barem neku vrstu očekivanja da se ide prema viznom reciprocit­etu.

Hrvatska za BiH

Hrvatska se, kako neslužbeno doznajemo, tijekom prošlotjed­nih priprema ovog summita borila za to da se tijekom razgovora lideri dotaknu teme Bosne i Hercegovin­e tako što bi naglasili potrebu kontinuira­nog angažmana EU i SAD-a oko te države. BiH se ne spominje u pisanoj zajedničko­j izjavi, ali Hrvatska je lobirala da to bude spomenuto usmeno tijekom razgovora.

Područja suradnje: pandemija, klima, trgovina, demokracij­a, mir i sigurnost

 ??  ?? BEZ FIGE U DŽEPU Joe Biden s čelnicima EU Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom
BEZ FIGE U DŽEPU Joe Biden s čelnicima EU Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia