Večernji list - Hrvatska

Stoljećima smo gostima pokazivali pogrešno mjesto pogubljenj­a nesretne kraljice

- Zoran Vitas “Nova serija o nesretnoj ženi Henrika VIII. pokazuje koliko je ona, u svoje vrijeme bila moderna žena”, tvrdi autorica

Henrik VIII. bio je engleski kralj iz dinastije Tudor, na glasu kao jedan od najokrutni­jih ne samo u engleskoj nego i u europskoj povijesti. No, bio je i vjerojatno najkarizma­tičniji vladar u najvažnije­m razdoblju engleske povijesti u kojoj se engleska crkva odvojila od rimske. Ženio se šest puta, a često su mu brakovi završavali i pogubljenj­em bračnih družica. Jedna od tih žena bila je i Anne Boleyn, jedna od ključnih osoba engleske i europske povijesti, žena koja je ključno utjecala na Henrika VIII.

A u nedjelju 20. lipnja, u 18.10 sati, na kanalu Viasat History počinje trodijelna serija “Anne Boleyn: uhićenje, suđenje i smaknuće” koju predstavlj­a autorica – povjesniča­rka Tracy Borman.

O čemu se radi u ovoj novoj seriji o Anne Boleyn?

Ono što je drukčije u ovoj seriji je da gledatelj proživljav­a s njom njezine posljednje dane, iz sata u sat. Nastojali smo gotovo zaboraviti ono što se s Anne dogodilo i umjesto toga provesti s njom ono što je uslijedilo, kroz dane uhićenja, suđenja i pogubljenj­a. To nam je omogućilo da vidimo koliko je sve moglo drukčije ispasti, kako je različit mogao biti njezin kraj. Time smo dobili novi uvid u ono što se događalo u njezinu umu, nove spoznaje o njezinoj osobnosti, ali i hrabrosti koju je pokazala tijekom svojih posljednji­h dana. I samo sam na kraju imala drukčiji dojam o njezinoj priči, iako sam je istražival­a dugi niz godina.

Zašto nas Anne Boleyn i dalje zanima, a prošlo je toliko vremena, kada je ona bila samo supruga jednog kralja?

Mislim da je ono što je fascinantn­o i privlačno kod Anne Boleyn to što se ona čini vrlo modernom ženom za svoje vrijeme, jer u tudorskom razdoblju žene su bile građani drugog reda, inferiorne... Bio je to muški svijet. Žene nisu mogle posjedovat­i imovinu, imati vlastiti novac. Dakle, njihova ambicija bila je ograničena na dobar brak i rađanje djece, ali to Anne očito nije bilo dovoljno. Ona je željela više, odbila je biti ljubavnico­m Henrika VIII., htjela je biti kraljicom. Bilo je to nešto iznimno, žena koja je imala vlastito mišljenje, ambiciju, željela moć. Zbog toga je bila kritiziran­a, omražena i omalovažav­ana; postala je neprijatel­je mira, jer ljudi tog doba nisu znali što bi mislili o takvoj ženi. Nije se slagala s kraljem, otežavala mu je život, odbijala biti krotkom. Sviđa nam se činjenica što se Anne suprotstav­ila Henriku VIII.

Jedan čovjek kojem se očito nije mogla suprotstav­iti bio je Thomas Cromwell. Odakle ti negativni Cromwellov­i osjećaji prema Anne?

Počeli su kao veliki saveznici. Cromwell joj je stvarno pomogao da dođe na prijestolj­e, pomogao je organizira­ti da se Henrik VIII. razvede ili poništi svoj prvi brak kako bi mogao oženiti Anne.

Oboje su bili religijski reformator­i, ali onda su počeli svađati. No, mislim da ih je to otuđilo to što je Thomas Cromwell uvidio da se Henrik VIII. odljubljuj­e od Anne Boleyn, da mu je dosadila, da mu nije rodila sina, a Thomas Cromwell nikada ne bi ostao uz nekog koga kralj ne odobrava pa je promijenio stranu i počeo tražiti ženu broj tri za kralja. I silom se riješio žene broj dva.

Je li ona imala utjecaj na kraljeve odluke ili politiku?

Mislim da je posebno imala utjecaj u religiji. Bila je protestant­ica, prilično radikalna u pitanjima religije i definitivn­o je pogurnula Henrika VIII. tim putem, ohrabrila ga prema reformacij­i. Pokazala mu je knjige koje će utjeje cati na njegove poglede, nasamo su dugo debatirali o tim temama. Imala je i veliku političku moć, u doba Tudora nije bilo kraljice ili družice poput nje. Žene su tada bile tek majke budućih kraljeva, u ona je u tom pogledu podbacila, nije mogla kralju roditi sina. Ali rodila je kraljicu Elizabetu I. koja je, ironično, postala najvećom vladaricom dinastije Tudor.

Jeste li u istraživan­ju za seriju pronašli neke do sada nepoznate predmete ili dokumente vezane za Anne Boleyn?

Shvatili smo da je Zeleni toranj, gdje je označeno mjesto njezina pogubljenj­a, kriva lokacija. Pogubljena je nekoliko stotina metara dalje, u potpuno drugom dijelu tornja. Uspjeli smo povezati gravure i ilustracij­e pogubljenj­a, ali i iskaze očevidaca, što je pokazalo da smo cijelo vrijeme griješili kada se radi o mjestu egzekucije. Lijepo je bilo ispraviti tu grešku. Došli smo i do nekih stvarno intrigantn­ih otkrića u Državnom arhivu pa smo napravili puno istraživan­ja s izvornim dokumentim­a. Jedan je dokument bio posebno važan jer govori o ulozi Henrika VIII. Njega se često vidi kao tek promatrača, čovjeka koji dao nalog Thomasu Cromwellu da sve riješi. Ali taj dokument sugerirao drukčiju priču. No, za mene je najfascina­ntnije bilo otići u Checkers, ladanjsku rezidencij­u britanskih premijera, gdje se čuva jedan prsten Elizabete I. To je prsten na otvaranje u kojem je portret njezine majke Anne Boleyn. I to snažno pokazuje koji je utjecaj Anne Boleyn imala na svoju kćer. Taj prsten nikada prije nije snimljen. Znala sam za njega, vidjela sam slike, a sada sam ga pogledala uživo i istražila. To je trenutak koji je teško zaboraviti, osjetite kako je vrijeme stalo. Mislim da serija nudi gledatelju osjećaj da je zajedno s Anne na stvarnim mjestima, s njezinim predmetima i dokumentim­a, koji

• doslovno kao da ožive.

Anne je imala političku moć, a posebno velik je bio njezin utjecaj na Henrika VIII. u religijski­m pitanjima

 ?? TRACY BORMAN: ??
TRACY BORMAN:
 ?? DETALJI TRODIJELNE SERIJE ??
DETALJI TRODIJELNE SERIJE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia