Večernji list - Hrvatska

Jesu li Hrvati tu doista od stoljeća sedmog i je li pleter samo naš?

- KOLEKCIONA­RSKO IZDANJE SVEČANA KNJIGA Maja Car

Rijetko se kad na tržištu pojavi kapitalno djelo koje je rezultat zajedničko­g rada ponajbolji­h znanstveni­ka, umjetnika, urednika, tiskarskih majstora i knjigoveža, a koje na jednome mjestu objedinjuj­e odlučujuće događaje važne za identitet pojedinog naroda. Takva je luksuzna knjiga “Temelji Hrvatske”, koja krajem studenoga izlazi u izdanju Mozaika knjiga, pravo kolekciona­rsko ručno izrađeno kožnato izdanje od 400 stranica. U ograničeno­j je nakladi od 300 primjeraka, s pripadajuć­im vlasničkim listom i umjetničko­m medaljom od mesinga na koricama, djelo akademskog kipara i medaljera Karla Grossa, te stručnim tekstovima u kojima se pouzdano doznaje tko je prvi priznao srednjovje­kovnu Hrvatsku, kako je nastala naša prva tiskana knjiga ili tko je održao prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru. Zgrabili smo priliku da knjigu među prvim prelistamo, a o svemu smo porazgovar­ali i s njenim urednikom Vidom Jakšom Opačićem.

Sažetak naših 1200 godina

– Ovo izdanje rađeno je u povodu 30 godina otkako je Hrvatska raskinula sve državnopra­vne veze s Jugoslavij­om i krenula putem samostalno­sti. Takav jubilej zaslužuje svečanu knjigu, a budući da imamo iskustva u izdavanju sličnih posebnih projekata koji su nerijetko bili luksuzno opremljeni, nije trebalo puno od ideje do realizacij­e. Okupio sam autorski tim od 14 stručnjaka iz vodećih hrvatskih institucij­a poput Odsjeka za povijest i Odsjeka za kroatistik­u Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu, HAZU i Instituta Ruđer Bošković. Njih 14-ero pripremilo je 77 zanimljivi­h tekstova o ključnim trenucima hrvatske povijesti, povijesti jezika, književnos­ti, umjetnosti i znanosti koji su označili prekretnic­u u razvoju našeg društva i oblikovali Hrvatsku kakvu poznajemo i danas – kaže Vid Jakša Opačić.

Obrađene su nezaobilaz­ne teme iz svih razdoblja hrvatske prošlosti. Od doseljenja Slavena na ove prostore do najrecentn­ijih događaja, konkretno ulaska Hrvatske u NATO i EU. Budući da je takvih sadržaja u 1200 godina hrvatske prošlosti bilo mnogo, u dogovoru s autorima izdvojili su one na kojima su nastali temelji na kojima se smatra da je počela današnja Hrvatska.

– Svi tekstovi pisani su poput priča popularno-znanstveni­m stilom, jezikom koji je razumljiv svima. Autori su dobili zadatak da napišu oko pet kartica teksta za svaku temu i unutar toga ispričaju priču o nekom temelju Hrvatske. Primjerice, o prvoj operi na hrvatskom jeziku ili o liku i djelu Josipa Jurja Strossmaye­ra, pri čemu su morali staviti naglasak na ono po čemu će taj događaj ili osoba ostati zauvijek upamćeni, a i događaji i osobe stavljeni su i u širi kontekst, odnosno saznajemo što je prethodilo nekom događaju i koje je posljedice za sobom ostavilo. Gdje je bilo moguće, autori su izdvojili i poneku zanimljivu crticu dodatno istaknutu uz ilustracij­e. Tipa, kad smo radili tekst o prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi, autorica tog teksta napisala je i da je 120 godina prije toga knez Novak rukom napisao Misal kneza Novaka, koji je bio toliko lijepo napisan da je poslužio kao predložak da se upravo po tim slovima naprave tiskana slova kojima je otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga – govori Vid Jakša Opačić.

I povijest se stalno mijenja

Budući da su autori tekstova znanstveni­ci koji godinama proučavaju teme o kojima su pisali, koji su konstantno na izvoru informacij­a i prate sve eventualne promjene, sve nove spoznaje inkorporir­ali su u svoje tekstove.

– Koliko god možda izgledalo da se o hrvatskom ranom srednjem vijeku nema više što nadodati, svako malo nova arheološka otkrića bace novo svjetlo koje može donekle promijenit­i naše poimanje starije hrvatske povijesti. Autori ove knjige žestoki su borci protiv ustaljenih i prihvaćeni­h “činjenica” nastalih tijekom godina prošlosti koje zapravo nemaju pouzdano zaleđe ili dokazani povijesni izvor, nego su nastajale kao legende i prenosile se generacija­ma. Stoga, vjerujem da će se neki čitatelji, nakon što pročitaju tekstove ove knjige, zapitati dišu li tu Hrvati uistinu od stoljeća sedmog i je li pleter na kamenim spomenicim­a samo hrvatski ukras ili su ga rabili i neki drugi narodi – otkriva Vid Jakša Opačić pa dodaje da bismo se iznenadili koliko zainteresi­ranih ljudi bude za ovakva kolekciona­rska izdanja.

– Publika kojoj je knjiga namijenjen­a kombiniran­a je, ima tu i ustanova poput muzeja, arhiva ili knjižnica, ali i pojedinaca koji vole imati kvalitetnu stručno pisanu knjigu koju će ostaviti budućem naraštaju. Riječ je o svečanoj knjizi koja će ostati trajan dokument Hrvatske 2021. godine. Možda će u budućnosti biti zgodno pročitati o čemu su to pisali znanstveni­ci početkom 21. stoljeća. Pripremili smo zato za nju i zaštitni ovitak, a budući da je riječ o knjizi s pozlaćenim rubovima i rukom uvezanim koricama, na njih smo umetnuli i umjetničku medalju koja donosi 13 prepoznatl­jivih motiva iz svih razdoblja hrvatske prošlosti. Skupa je izrada pa je i cijena visoka. Kad je objavimo krajem godine, knjiga će stajati nešto manje od 12.000 kuna, a do tada je u pretprodaj­i nešto manje od devet tisuća kuna – kaže urednik. Kad se kupac odluči kupiti knjigu, najprije dobiva rezervacij­ski pa vlasnički

broj.• list i određeni redni

Izdaje se u svega 300 primjeraka, a prati povijest Hrvatske od doseljenja do danas

 ??  ?? nastala je u povodu 30 godina hrvatske samostalno­sti, kaže urednik Vid Jakša Opačić
nastala je u povodu 30 godina hrvatske samostalno­sti, kaže urednik Vid Jakša Opačić
 ??  ?? dolazi u ovitku kako bi se sačuvalo za buduće naraštaje, lista se u pamučnim rukavicama, a stručnjaci donose i nove utemeljene spoznaje naše prošlosti
dolazi u ovitku kako bi se sačuvalo za buduće naraštaje, lista se u pamučnim rukavicama, a stručnjaci donose i nove utemeljene spoznaje naše prošlosti
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia