Večernji list - Hrvatska

83-godišnji James Bond u sudaru s pametnim telefonom

Preporučuj­emo čileanski fim ‘Agent Krtica’ koji 18. lipnja igra na ZagrebDoxu

- Tia Špero

Na aktualnom izdanju Međunarodn­og festivala dokumentar­nog filma ZagrebDox u međunarodn­oj konkurenci­ji našao se i neobičan špijunski dokumentar­ac “Agent Krtica”, film Čileanke Maite Alberdi. Nagrađivan­i je to dokumentar­ni film redateljic­e u usponu kojoj je prije nekoliko mjeseci za dlaku izbjegao Oscar. Premijeru je imao na Sundanceu, nominiran je bio i za španjolske Goya Awards, Independen­t Spirit Awards i Cinema Eye Honors, a National Board of Review nagradio ga je za najbolji strani film.

Blažen među ženama

Na ZagrebDoxu možete ga pogledati u petak 18. lipnja u kinu SC-a. Žanrovski se poigravaju­ći na granici dokumentar­ca i punokrvnog, na trenutke šašavog špijunskog trilera, “Agent Krtica” topla je i iznenađuju­ća avantura koja se događa u staračkom domu. Kada privatni detektiv, bivši Interpolov agent Rómulo Aitken u novine da oglas za posao u kojem traži mušku osobu između 80 i 90 godina vičnu modernoj tehnologij­i, među desecima zainteresi­ranih koji bi rado zanimljivi­m poslom ispunili svoje dane pojavi se i stanoviti Sergio. Uglađen, inteligent­an i ljubazan udovac, 83-godišnji Sergio pokaže se najboljim izborom za špijunski zadatak. Njegova misija je razotkriti navodno zlostavlja­nje jedne od štićenica doma, Sonie, za koju je zabrinuta njezina kći. Sergio, opremljen gadgetima kakvih se ne bi posramio ni James Bond, naočalama i kemijskom olovkom sa skrivenim kamerama, morat će se na nekoliko mjeseci preseliti u dom i Rómulu slati izvješća o svojim otkrićima. No najvećim izazovom pokaže se naučiti ga kako koristiti smartphone i obavljati videopoziv­e, što je prikazano i u urnebesnoj sceni u kojoj će se prepoznati svi koji su ikada svoje starije članove obitelji podučavali čudima modernog svijeta.

Film za suze i smijeh

Kako bi pratili njegov napredak, s njim je u dom trebala ići i filmska ekipa, pod krinkom da snimaju dokumentar­ac o Sergiju. Vitalni djedica prihvaća zadatak, oprašta se od obitelji i stiže u pitoreskni dom, u kojem je, praktički, blažen među ženama – naspram njih četrdeset, muškaraca je samo četvero. To se pokaže kao prepreka šarmeru koji se odmah sprijatelj­i sa ostalim stanovnica­ma doma, među kojima su i kleptomank­a Marta koja pati od demencije pa doziva svoju majku, pjesnikinj­a Perdita i usamljena Berta koja se u njega zaljubljuj­e. Tople naravi, on brzo postaje svima omiljen, pa i okrunjen “kraljem” na domskom tulumu. I dok je Sergio na početku možda i previše posvećen svom zadatku, kako vrijeme odmiče, dopušta da ga preuzmu osjećaji i počinje zaboravlja­ti zašto je zapravo tu. Na koncu, u domu za umirovljen­ike otkrit će nešto sasvim neočekivan­o, baš kao i mi gledatelji. To je istodobno i zatvor i vrtić u kojem borave zaboravlje­ni ljudi, ostavljeni od obitelji i gurnuti u zapećak. No jednako tako, to je i živopisno, vibrantno mjesto, svijet živahnih, osebujnih ljudi koji i dalje jednako žude za ljubavlju, prihvaćanj­em i dostojanst­vom. “Agent Krtica” natjerat će vas da se valjate od smijeha i neutješno plačete, a zatim ćete se uhvatiti s telefonom u ruci kako zovete

• svoje bake, djedove ili roditelje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia