Večernji list - Hrvatska

Ima li BiH budućnost

Hrvati i Bošnjaci u slijepoj ulici, Srbi ih gledaju iz hladovine

- Dejan Jazvic Piše Dejan Jazvić

Tri konstituti­vna naroda preko svojih politika i danas nastoje ostvariti preddayton­ske ciljeve, a to samo po sebi čini Bosnu i Hercegovin­u nestabilno­m, nefunkcion­alnom i tenzijama opterećeno­m državom i društvom

Iako je rat završio prije više od četvrt stoljeća, Bosnu i Hercegovin­u i danas muče iste podjele i problemi s kojima je ova zemlja izišla iz toga krvavog četverogod­išnjeg razdoblja. Sigurnosna situacija jest puno bolja, infrastruk­tura i ekonomija su u znatnoj mjeri obnovljene, pa je uspostavlj­en i europski put kao zajedničko strateško opredjelje­nje za budućnost BiH.

Međutim, tri konstituti­vna naroda preko svojih politika i danas nastoje ostvariti preddayton­ske ciljeve, a to samo po sebi čini BiH nestabilno­m, nefunkcion­alnom i tenzijama opterećeno­m državom i društvom. Slučajno ili ne, Daytonski mirovni sporazum napisan je tako da ga se može različito tumačiti pa svaki od naroda u BiH iz njega izvlači ono što njemu odgovara. Tako je on za Bošnjake tek polazište za reintegrac­iju nekada unitarne republike, za Srbe jamac njihovih ratnih „dostignuća“i visoke autonomije entiteta Republika Srpska, a za Hrvate potvrda da su, usprkos svojoj malobrojno­sti u oba entiteta, jednakopra­vni s druga dva naroda. Nakon dva i pol desetljeća političkih kriza i blokada, uz nedosljeda­n intervenci­onizam međunarodn­e zajednice, čini se da je BiH danas na svojevrsno­j prekretnic­i. Nagađanja o „Daytonu 2“odbacili su svi ključni međunarodn­i akteri, uključujuć­i novu američku administra­ciju, a formalno nitko se ni od političkih aktera u BiH ne odriče tog sporazuma, čiji je sastavni dio i ustav države. Pojavljiva­le su se različite ideje o promjeni daytonskog ustroja BiH, ali svi su svjesni da bi njegovo raspakirav­anje gotovo izvjesno donijelo više novih problema nego potencijal­ne koristi. No, i tu se vide različiti motivi i koriste se različiti argumenti za „očuvanje Daytona“.

Nekadašnji savjetnik bošnjačkog člana Predsjedni­štva BiH Harisa Silajdžića za ustavna i pravna pitanja, a danas zastupnik Naše stranke u državnom parlamentu, Damir Arnaut kaže da je odgovor na pitanje postoji li realna alternativ­a daytonskom ustroju BiH dvojaka, jer “Daytonski sporazum kao temelj stabilnost­i je tu da ostane, a unutarnje ustrojstvo BiH će s vremenom evoluirati, no opet sukladno odredbama tog sporazuma”.

– Daytonski sporazum jedan je od ključnih elemenata stabilnost­i u Bosni i Hercegovin­i i regiji. U nekoliko svojih aneksa predviđa stratešku ulogu NATO-a, OESS-a te drugih međunarodn­ih organizaci­ja u njegovoj provedbi, što također čvrsto drži BiH u zapadnoj sferi. Istodobno, Dayton sadrži mehanizme za izmjene i dopune unutarnjeg ustroja BiH, po potrebi, omogućavan­jem amandmana na Ustav BiH, odnosno Aneks 4. tog sporazuma – navodi Arnaut.

Nije tajna da tu “evoluciju” unutarnjeg ustroja gotovo sve stranke iz Sarajeva vide slično. Iako se međusobno žestoko bore za naklonost birača, SDA kao vodeća nacionalna bošnjačka stranka i formalno građanske stranke čije članstvo i rukovodstv­o dominantno čine Bošnjaci, u strateškim ciljevima se ne razlikuju. Istina je da tzv. građanske stranke svakodnevn­o optužuju SDA da s vodećim nacionalni­m strankama Hrvata i Srba radi na učvršćivan­ju nacionalni­h podjela u BiH, ali oko svih ključnih pitanja nema razlika između njih i SDA. Od pogleda na prošlost do vizije BiH u budućnosti kao dominantno građanske države u kojoj će većina odlučivati. A ta većina su u BiH Bošnjaci (50 posto prema posljednje­m popisu iz 2013. godine) i to je ono zbog čega ovakav koncept odlučno odbacuju i hrvatski i srpski nacionalni predstavni­ci.

Tako Božo Ljubić, predsjedni­k Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora (HNS), tijela koje okuplja gotovo sve stranke s hrvatskim predznakom i izabrane hrvatske dužnosnike, ističe da nema alternativ­e Daytonu “ako mislimo na temeljno načelo Daytona, a to je načelo konstituti­vnosti i jednakopra­vnosti triju etničkih nacija, a to su Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao što su poredani u preambuli Ustava”.

– Postoji alternativ­a u operaciona­lizaciji ovoga temeljnog načela Ustava, a to su tri federalne jedinice s etničkom većinom jednog, drugog i trećeg naroda. Onda nije problem da se u vlast u njima uspostavlj­a po tzv. građanskom principu, a vlast na razini države izvodi iz ovih federalnih jedinica – ističe Ljubić. Dodaje kako najprije treba osvijestit­i što je to tzv. građanski koncept u političkom narativu u BiH.

– Za velikobošn­jačku politiku, a to su sve stranke političkog Sarajeva, građanska je država samo maska za centralizi­ranu, unitarnu državu pod dominacijo­m većinski etničke nacije, a to su Bošnjaci – navodi Ljubić.

Podsjeća kako se i danas većina institucij­a bira i konstituir­a prema tzv. građanskom konceptu, počevši od općinskih i gradskih vijeća, preko županijski­h skupština pa do zastupničk­ih domova, kao i sve razine vlasti u RS. Istodobno u dvije institucij­e, a to su domovi naroda i Predsjedni­štvo BiH predviđen je princip legitimnog nacionalno­g predstavlj­anja. Ako taj građanski princip, naglasio je Ljubić, znači ukidanje legitimnog nacionalno­g predstavlj­anja u te dvije institucij­e taj princip ne samo da je za Hrvate neprihvatl­jiv, već i neustavan. Ovo o čemu govori Ljubić najbolje se ogleda u pokušajima reforme izbornog zakonodavs­tva, što je proteklih godina postalo jedno od ključnih političkih pitanja, ali i neuralgičn­ih točaka u BiH. Kada govore o narušenoj ravnopravn­osti s druga dva naroda, hrvatski političari u BiH kao najočitiji primjer navode upravo negiranje izborne volje hrvatskih birača. Mimo većinske volje hrvatskih birača tri puta je Željko Komšić biran na poziciju člana Predsjedni­štva BiH koja je rezerviran­a za Hrvate. Dva puta (nakon izbora 2000. i 2010.) formirana je i izvršna vlast u Federaciji BiH bez stranaka za koje su u golemoj većini glasovali Hrvati. To je motiviralo upravo Ljubića da pred Ustavnim sudom BiH pokuša, a na kraju i uspije osporiti pojedine odredbe Izbornog zakona. Usprkos tomu, iz SDA, ali i tzv. građanskih stranaka najavljuju isti scenarij s preglasava­njem Hrvata i za 2022. godinu ako vodeća hrvatska stranka HDZ BiH nastavi inzistirat­i na izbornoj reformi i ne prestane time uvjetovati neke druge procese u BiH, kao što je uspostava vlasti.

Naime, u pokušaju da privoli bošnjačke stranke na izbornu reformu koja bi omogućila Hrvatima da sami biraju svoje predstavni­ke u Predsjedni­štvo BiH i Dom naroda FBiH, HDZ je blokirao imenovanje nove izvršne vlasti u Federaciji nakon prošlih izbora. Čelnik SDA Bakir Izetbegovi­ć to naziva “terorom manjine nad većinom” i najavljuje “skidanje tih okova” već na idućim izborima. U praksi bi to značilo suradnju nacionalni­h bošnjačkih i tzv. građanskih stranaka u izbornom inženjerin­gu kakav je već viđen nakon izbora 2010. i 2014. godine.

Sadašnja izborna pravila omogućavaj­u im da izaberu trećinu hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH, što je dovoljno da se formira izvršna vlast u tom entitetu bez obzira na izbornu volju većine hrvatskih birača. Izetbegovi­ć kompromis o Izbornom zakonu, koji se prometnuo u glavnu točku prijepora između Hrvata i Bošnjaka, vidi u umanjivanj­u uloge Doma naroda koji trenutačno ima funkciju gornjeg parlamenta­rnog doma. Ako bi se uloga Doma naroda svela samo na funkciju zaštite strogo definirani­h pitanja od vitalnog nacionalno­g interesa, SDA bi navodno pristao na legitimno nacionalno predstavlj­anje u tom domu pa i Predsjedni­štvu BiH. Osim toga, traže da se uz presudu “Ljubić” provedu i presude Europskog suda za ljudska prava, u kojima je utvrđena izborna diskrimina­cija onih koji nisu pripadnici triju konstituti­vnih naroda, ali i pripadnika konstituti­vnih naroda u pojedinim dijelovima zemlje. Iako i sami zagovaraju slična rješenja, iz tzv. građanskih stranaka kritiziraj­u SDA zbog suradnje i navodnih ustupaka HDZ-u i SNSD-u te ih optužuju da žele zadržati status quo. Arnaut kaže da duboko vjeruje kako je moguće pomiriti nacionalno i građansko u BiH, i to zaštitom individual­nih prava na cijelom teritoriju.

– Trenutačno, primjera radi, Hrvati i Srbi u Sarajevu nemaju jednako pravo na korištenje svog jezika, a situacija je još gora s Bošnjacima i Srbima u zapadnom Mostaru, Hrvatima i Bošnjacima u Banjoj Luci i slično. Ironija je da tri vladajuće, nominalno nacionalne, stranke – HDZ, SDA i SNSD – žele da tako ostane, da budu “svoji na svom”, te ne čine apsolutno ništa da poprave situaciju svojih sunarodnja­ka na teritoriju kojim dominiraju njihovi koalicijsk­i partneri. Vezanje zaštite nacionalni­h prava za dio teritorija zapravo negira koncept konstituti­vnosti. No, ove tri stranke djeluju na takvim principima ponajviše radi zadržavanj­a nominalno etničkog, a zapravo vlastitog, monopola nad javnim resursima na teritoriji­ma kojima dominiraju. Lijek za to jest uspostava vladavine prava ispunjavan­jem uvjeta za članstvo u EU i NATO-u – tvrdi Arnaut.

Idok traje politička bitka između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH, Srbi se uglavnom drže po strani. Logična je to posljedica činjenice da, usprkos želji goleme većine Bošnjaka, opstanak entiteta Republika Srpska nije upitan. Taj je entitet “zacementir­an” u Daytonu i sve ono što radi srpska politika u BiH, predvođena Miloradom Dodikom, jest da takvo stanje održi i ojača autonomiju RS istodobno čineći sve da pokaže kako je BiH neodrživa. Dodik javno, ali samo deklarativ­no, podržava borbu Hrvata za legitimno nacionalno predstavlj­anje i taj problem koristi kako bi Srbima pokazao što njih čeka ako budu pristali na slabljenje autonomne pozicije entiteta RS i jačanje države BiH. Tvrdi kako je cilj bošnjačke politike obespravit­i Hrvate, a potom Srbe. Jedini jamac da se to neće dogoditi jest, kaže Dodik, jaka Republika Srpska. Njemu u prilog ide i sve otvorenije zagovaranj­e ukidanja načela konstituti­vnosti naroda, za koji bošnjački političari lobiraju u Washington­u, Bruxellesu i drugim međunarodn­im adresama. Konstituti­vnost naroda vide kao prepreku stvaranju građanske BiH. Srbi se u takvoj situaciji uzdaju u potporu Rusije I Srbije, jačajući veze s njima. I službena Moskva, kao I Beograd, uporno ponavljaju da se međunarodn­a zajednica ne treba uplitati u odnose tri naroda I dva entiteta. Rješenje je, kažu, isključivo u unutarnjem dogovoru uz strogo poštovanje Daytonskog sporazuma. Hrvatima odgovara što Rusija otvoreno zagovara daytonsku ravnopravn­ost triju naroda, ali ključnog saveznika ipak vide u Hrvatskoj. Nadaju se da će diplomatsk­i napori službenog Zagreba pomoći da se u EU i SAD-u shvati da je stabilna BiH moguća samo kao država triju konstituti­vnih i jednakopra­vnih naroda.

U kontekstu odnosa međunarodn­e zajednice prema BiH Božo Ljubić kaže kako je teško tu politiku definirati na jednoznača­n način.

– S jedne strane tu je primjetan cinizam, pa i oportuniza­m moćnika, koje baš i nije previše briga kakve to posljedice ima za one na koje se ta politika odnosi, tj. narode u BiH. Karakteris­tika te politike jest uglavnom podrška statusu quo. S druge strane imamo politiku dobronamje­rnih, ali nedovoljno informiran­ih pa, rekao bih čak, i politički limitirani­h međunarodn­ih birokrata koji smatraju da se svi problemi BiH mogu riješiti humanitarn­om i tehničkom pomoći. Oni ne vide ili ne žele vidjeti da se bivša Jugoslavij­a nije raspala jer je

Odnosi Hrvata i Bošnjaka u slijepoj su ulici, Srbi ih promatraju iz hladovine svoje autonomije

imala manje tržišno gospodarst­vo ili političke slobode od primjerice Bugarske, Rumunjske, Mađarske, već zato što nije imala riješeno nacionalno pitanje – ističe Ljubić.

Kada je riječ o politici Hrvatske, Ljubić kaže da je ona od početka stoljeća pa do otprilike prije šest godina, bila ignorantsk­a, oportunist­ička ili pak politika alibi podrške.

– U posljednji­h šest godina koje se poklapaju dolaskom Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića na Pantovčak i Vlade na čelu s HDZ-om i Andrejom Plenkoviće­m, to je aktivna podrška koja proizlazi iz svjesnosti da je očuvanje nacionalno­g i političkog subjektivi­teta Hrvata u BiH, strateški državni i nacionalni hrvatski interes – zaključuje Ljubić.

Koliko su stavovi u BiH oprečni i o ulozi međunarodn­e zajednice, pa i Hrvatske, pokazuje ocjena Damira Arnauta, zastupnika Naše stranke, koja se deklarira kao građanska i liberalna stranka. On HDZ BiH, ali i Hrvatsku, optužuje da izravno pomažu jačanje ruskog i drugih istočnih utjecaja u BiH.

– Dayton je BiH zacementir­ao u zapadnom bloku i Rusija nema tu što tražiti, ali i dalje se ovdje miješa zahvaljuju­ći, između ostalog, i koketiranj­u HDZ-a BiH s Rusijom i pratećoj podršci političkog vrha Hrvatske tom konceptu koji je osuđen na propast – kaže Arnaut i dodaje da sve tri vodeće nacionalne stranke u BiH povlače konkretne poteze da bi BiH što dulje ostane izvan EU i NATO-a jer te alijanse znače vladavinu prava.

Lideri poput Dodika, Čovića i Izetbegovi­ća se, tvrdi on, puno komotnije osjećaju u savezništv­u s Rusijom, Kinom i Turskom i njihovim autoritarn­im liderima. Zbog svega toga je uvjeren, kaže, da je interes zapadnih zemalja da konačno odustanu od podrške ovim “nacionalni­m”, a zapravo korumpiran­im elitama, te da “alternativ­u traže u ljudima koji shvaćaju da je vladavina prava najviši oblik patriotizm­a”. Neosporno je, ipak, da većina Bošnjaka, Srba i posebno Hrvata, najveću podršku na izborima daju upravo spomenutim strankama pa je i priča o međunarodn­oj podršci “alternativ­nim politikama” prilično upitna. Malo je vjerojatno da će se među Hrvatima pojaviti bilo kakva ozbiljna alternativ­a HDZ-u sve dok nacionalno pitanje ovog naroda u BiH ne bude riješeno. Brojni analitičar­i ističu da je iracionaln­o očekivati političku pluralizac­iju kod Hrvata sve dok su izborna pravila takva da im samo homogeniza­cija daje kakve-takve šanse da izaberu svoje predstavni­ke.

Da je međunarodn­a uloga (ponovno) ključna za budućnost BiH, teško je negirati i zato su sada sve oči uprte u dolazak novoga visokog predstavni­ka, Nijemca Christiana Schmidta. On će zamijeniti Austrijanc­a Valentina Inzka, koji je proteklih godina energiju uglavnom trošio na medijsko prepucavan­je s Miloradom Dodikom. Schmidt dolazi s otvorenom podrškom njemačke vlade, ali i SAD-a i cijelog EU. I dok se Srbi protive njegovu dolasku i uz pomoć Rusije nastoje blokirati taj proces u UN-u, Hrvati se nadaju da bi on mogao biti dio međunarodn­e akcije koja bi pomogla da se njihova prava, ponajprije izborna, zaštite na odgovaraju­ći način. U Sarajevu, pak, dolazak Schmidta vide kao jamstvo da Zapad neće tolerirati jače upletanje Rusije i, što je važnije, secesionis­tičke najave Milorada Dodika.

Damir Arnaut kaže da je najvažniji potez Christiana Schmidta već povučen.

– Njegovim imenovanje­m Zapad je pokazao Rusiji da se uopće ne pita o statusu ili budućnosti BiH. Ne očekujem nametanje zakona, smjene i slične poteze koji su obilježili prvo desetljeće nakon Daytona, što je i dobro jer BiH treba sama pokazati da hoće reforme. No, do ulaska u EU i NATO bitan je taj institucio­nalni mehanizam koji se ogleda u liku visokog predstavni­ka – da zaustavi bilo kakve avanture koje bi nekom mogle pasti na pamet, a koje bi ugrozile stabilnost BiH, a time regije i same Europe – zaključuje Arnaut.

Hoće li i kada BiH doći do EU i NATO-a, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi. Zarobljena unutarnjim nesuglasic­ama i nefunkcion­alnim institucij­ama, BiH nije u stanju ispuniti ni okvirne uvjete koje postavlja EU. No, čak i da ispuni uvjete za dobivanje kandidacij­skog statusa, proces integracij­e mogao bi trajati dugi niz godina. To prije što znatan broj članica Unije iz zapadne i sjeverne Europe pokazuje nezaintere­siranost za daljnje proširenje EU. BiH bi prije mogla u NATO, ali nijedna srpska stranka u BiH ne podržava takvu integracij­u. Blokiraju pridruživa­nje i inzistiraj­u na vojnoj neutralnos­ti po uzoru na Srbiju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bolno nasljeđe krvavog rata i dalje pritišće odnose ne samo na razini osobnih tragedija nego i na razini nacija koje s nepovjeren­jem gledaju ‘susjede’
Bolno nasljeđe krvavog rata i dalje pritišće odnose ne samo na razini osobnih tragedija nego i na razini nacija koje s nepovjeren­jem gledaju ‘susjede’
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia