Večernji list - Hrvatska

Predrag Matić, eurozastup­nik

Iza mene stoji 250 milijuna žena Europe

- Renata Rašović

Samo bi lud čovjek promovirao pobačaj, a kamoli da bi on bio metoda kontracepc­ije, kaže europarlam­entarac iz redova SDP-a

“Neka pati koga smeta”, objavio je na društvenim mrežama Predrag Fred Matić u večernjim satima četvrtka, nakon što je Europski parlament s 378 glasova usvojio njegov izvještaj o seksualnom i reprodukti­vnom zdravlju i pravima žena. A smetalo je mnogima: Hrvatskoj biskupskoj konferenci­ji, saborskim zastupnici­ma Domovinsko­g pokreta i Mosta te HDZ-a na domaćoj i europskoj razini, nevladinim “prolife” udrugama, stotinjak potpisnika peticije iz redova “akademske zajednice i civilnog društva”, a rezolucija je i prije usvajanja digla na noge i europske klerikalne krugove i pojedine parlamente država članica. Žestokoj antikampan­ji usprkos, Europska unija konačno ima jasan stav da svatko mora imati pristup kontracepc­iji, medicinski potpomognu­toj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstven­im uslugama, o čemu SDP-ov europarlam­entarac govori u intervjuu za Večernji list.

S obzirom na tenzije uoči izglasavan­ja rezolucije, jeste li iznenađeni što je većinski ipak usvojena?

Kada je EU odlučivao o tisućama milijardi eura, to nije izazvalo interes kao ovo izvješće. Mi još nismo svjesni što smo napravili, kao kad osvojiš Svjetsko prvenstvo pa moraš prespavati nekoliko noći. Na kraju je bila napeta atmosfera, ali je rezolucija donesena, ljevica je bila gotovo jedinstven­a, ali potporu su dali i neki kolege iz konzervati­vnih, demokršćan­skih opcija. Na žalost, ne i HDZ. Ovo je najjača rezolucija koju je Parlament EU donio u posljednji­h nekoliko desetljeća.

Kako rezolucija može doprinijet­i poboljšanj­u zdravlja žena?

Toliko dobrih stvari ova rezolucija nudi svim osobama Europe, kao što su seksualno i reprodukti­vno zdravlje, pristup sigurnim menstrualn­im proizvodim­a, sveobuhvat­an seksualni i zdravstven­i odgoj prilagođen uzrastu, suvremena kontracepc­ijska sredstva, skrb u vezi sigurnog i legalnog pobačaja utemeljeno­g na zdravlju i pravima žena, pristup liječenju neplodnost­i, skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, zaštitu prava LGBTI osoba, pružanje usluga u vezi s pravima tijekom pandemije COVID-19. I sve to neki su, mahom iz HDZ-a, bili spremni zanemariti i dohvatiti se isključivo pitanja pobačaja uz nevjerojat­nu količinu laži i manipulaci­ja.

Kako odgovarate na kritike da se rezolucijo­m promovira pobačaj?

Samo bi lud čovjek promovirao pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepc­ije. Branio ti ili ne branio, broj pobačaja u zemljama gdje je on dopušten i gdje je zabranjen jednak je, samo što su u ovim drugima najčešće opasni za zdravlje žene, zbog čega svake godine u svijetu umire 23.000 žena. Naš je nepokolebl­jiv stav kako žena u životu ne može imati teži izbor nego što je pobačaj, ali na kraju mora imati izbor. Pritom se zanemaruje sve za što se zalažemo prije tog zadnjeg koraka, a to je seksualno obrazovanj­e, edukacija, prevencija i kontracepc­ija. Neki kažu da se žena mora savjetovat­i s partnerom. Može, ali ne mora. Sjetimo se Karamarkov­ih vremena kada su ženama ušli u gaće, a onda i u utrobu, s izjavama kako su žene torbe u koje muškarac posije svoje sjeme. Onima koji i danas misle da su žene drugorazre­dna ljudska bića nikada i ništa nećemo uspjeti dokazati. Oni neka i dalje paze kuda hodaju da ne padnu s ruba ravne Zemljine ploče.

Neki su se saborski zastupnici poput Marije Selak Raspudić obrušili na rezoluciju tvrdeći: Zabrana prigovora savjesti krši ljudska prava.

Kako komentirat­e te optužbe?

Nitko ne brani liječnicim­a pravo na uskratu medicinske usluge iz osobnih razloga, ali je zdravstven­a ustanova istovremen­o dužna osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu. I sve to potpuno jasno piše.

S obzirom na primjedbe da se rezolucijo­m zadire u suverenost država da samostalno odlučuju o svom zdravstvu, može li se rezolucija odraziti na naše zakonodavs­tvo?

Iako su to pokušali imputirati, u prvoj točki navodimo da je riječ o neobvezuju­ćoj rezoluciji, što mi je žao, ali rezolucija predstavlj­a stajalište, poziciju i stav Europe kao predvodnic­e civilizira­nog svijeta o ovome pitanju. Sada je na članicama hoće li je provesti, ali neka se oni koji rade protiv toga barem zacrvene od stida.

Zašto je vama kao muškarcu toliko važna ravnopravn­ost, razina poštovanja prema ženama i njihovom zdravlju i ljudskim pravima?

Ne želim živjeti na način da sam kao muškarac jednakiji od žena. Kroz ovu borbu vidim i svoju suprugu i majku, jednoga dana snahu i unučice, ali i sve hrabre žene koje nisu uspjele dočekati makar čuti što im želimo omogućiti kao našim punopravni­m građankama 21. stoljeća. Pitali su tko stoji iza mene. Nitko, osim 250 milijuna žena diljem Europe.

U svom govoru u Parlamentu EU kazali ste da ste tijekom proteklih mjeseci bili izloženi strahoviti­m pritiscima. O čemu je riječ?

Riječ je o ljutim, bezočnim, uvredljivi­m i degutantni­m kritikama, stotinama e-mailova, poruka i dopisa, čak su mi slali i nekakve morbidne lutke, a vidim da ih je Zekanović odnio i u Sabor. Proteklih dana i mjeseci nazivali su me i Hitlerom, i to oni kojima su inače puna usta dobrote, mira, ljubavi i milosrđa. Mene, ratnog veterana i devetomjes­ečnog zatočenika triju koncentrac­ijskih logora smrti. Međutim, nisu me se nimalo dojmili niti su me zaplašili. Kada sam se počeo baviti politikom, mislio sam da ću promijenit­i svijet. S godinama shvaćam da neću, ali ja sam ga danas pomaknuo za jedan centimetar.

 ??  ?? U POLITICI SAM SHVATIO da neću promijenit­i svijet, ali za centimetar ga mogu pomaknuti, kaže Matić
U POLITICI SAM SHVATIO da neću promijenit­i svijet, ali za centimetar ga mogu pomaknuti, kaže Matić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia