Večernji list - Hrvatska

Sabor protiv Zlate Đurđević

Slijedi novi javni poziv, ustavne krize neće biti

- Pišu B. Matijević, M. Jurasić

Što sada, nakon što kandidatki­nja za predsjedni­cu Vrhovnog suda prof. dr. sc. Zlata Đurđević, koju je predložio predsjedni­k Zoran Milanović, nije izabrana u Hrvatskom saboru jer je za njezin izbor glasovalo 37 saborskih zastupnika, pet ih je bilo suzdržano i 81 protiv? Predsjedni­ka Državnog sudbenog vijeća Darka Milkovića pitali smo hoće li čekati obavijest i čiju, predsjedni­ka Republike Zorana Milanovića ili predsjedni­ka Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovi­ća, da je i postupak u povodu drugog javnog poziva završen tako što nije izabran predsjedni­k najvišeg suda u državi. – U srijedu imamo sjednicu pa ćemo tada donijeti odluku – diplomatsk­i nam je odgovorio predsjedni­k DSV-a Milković.

Naime, prema nekim tumačenjim­a, postojala je i mogućnost da predsjedni­k nastavi postupak po drugom pozivu tako da predloži nekoga od preostalih troje kandidata koji su se javili na poziv. U povodu prvog javnog poziva predsjedni­k je izvijestio DSV da je postupak završen i da treba objaviti novi javni poziv, ali tada je odluka da neće nikoga predložiti bila na njemu.

Ovaj put postupak je okončan odlukom Hrvatskog sabora. Predsjedni­k Hrvatskog sabora rekao nam je: – Odmah nakon glasanja o prijedlogu izbora Zlate Đurđević za predsjedni­cu Vrhovnog suda, obavijest o rezultatim­a glasanja, prema kojima Đurđević većinom zastupničk­ih glasova nije izabrana, poslao sam trima institucij­ama: predsjedni­ku Zoranu Milanoviću, kao predlagate­lju kandidatki­nje, Državnom sudbenom vijeću, kao tijelu koje raspisuje javni poziv za tu funkciju, i Vrhovnom sudu čiji se čelnik bira – kazao nam je jučer Gordan Jandrokovi­ć.

Očigledno je da do isteka mandata Đuri Sessi 19. srpnja predsjedni­k VS-a neće biti izabran. Zbog toga neće nastupiti ustavna kriza, kako je tvrdila i prof. Đurđević, jer Zakon o sudovima predviđa da predsjedni­ka VS-a mijenja zamjenik predviđen godišnjim rasporedom poslova “do izbora novog predsjedni­ka”. Jedino bi netko mogao pokrenuti pitanje ustavnosti te odredbe, može li predsjedni­ka VS-a mijenjati zamjenik kojeg je odredio predsjedni­k kojem je mandat istekao. Ali, čak i da Ustavni sud utvrdi da je odredba neustavna, vjerojatno bi ostavio zamjenika do izmjene zakona ili izbora novog predsjedni­ka. Isključivo predsjedni­k VS-a po funkciji je predsjedni­k Državnog izbornog povjerenst­va i zamjenik predsjedni­ka VS-a ne može ga mijenjati na toj dužnosti. Ali, može ga mijenjati potpredsje­dnik DIP-a kojeg odredi Đuro Sessa.

 ??  ?? SABOR Jučerašnje glasanje – za izbor Zlate Đurđević glasovalo 37 saborskih zastupnika, pet ih je bilo suzdržano i 81 protiv
SABOR Jučerašnje glasanje – za izbor Zlate Đurđević glasovalo 37 saborskih zastupnika, pet ih je bilo suzdržano i 81 protiv

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia