Večernji list - Hrvatska

Zbog delta soja bolje žrtvovati Britance nego izgubiti Nijemce

Novi soj koronaviru­sa, koji Britaniji radi velike probleme, remeti planove putovanja u cijeloj Europi, zajedničko­g stava još nema

- Piše Radmila Kovačević, Tomislav Krasnec

Prilično nepropusna granica Velike Britanije, koja svojim građanima dopušta putovanja u inozemstvo samo pod uvjetom da prije polaska naprave test, potom još dva nakon povratka uz obveznu karantenu, preksinoć je omekšana za putovanja prema Malti, Balearima, Madeiri i Barbadosu. Samo su te četiri destinacij­e dodane na zelenu listu, a najavljena mogućnost da Britanci koji su primili obje doze cjepiva mogu putovati i u zemlje sa žute liste odgođena je za “kasnije tijekom ljeta”. Hrvatska je u toj skupini pa su time otpisana očekivanja za brojnije dolaske tijekom srpnja. Turističke planove poremetila je delta varijanta koronaviru­sa, koja se proširila u više od 80 zemalja u svijetu, a trenutačno se, prema dostupnim informacij­ama, najbrže širi upravo u Velikoj Britaniji.

Zarazniji od kentskog

Navodno je čak 90 posto svih novozaraže­nih Britanaca zahvaćeno tim sojem. Delta soj je, pritom, kako je za Večernji objasnio imunolog Zlatko Trobonjača, u Velikoj Britaniji praktički istisnuo kentski soj (nazvan i alfa sojem prema klasifikac­iji SZO-a), s obzirom na to da se znatno brže širi od njega. Pritom, kentski je soj u odnosu na originalni zarazniji oko 50 posto, a delta soj u odnosu na kentski za više od 60 posto. Kao posljedica u Njemačkoj se već govori o mogućoj karanteni za Britance, Hrvatska se službeno još ne izjašnjava na tu temu, ali u turistički­m su krugovima unatoč gubicima s britanskog tržišta skloni njemačkom stavu. Strahuje se, naime, od scenarija da turizam, zbog stotinjak tisuća britanskih gostiju, ostane bez deset puta više njemačkih turista.

– Načelno smatram da bi naša odluka, da dopuštamo ulaz strancima koji su cijepljeni, testirani ili su preboljeli COVID-19, trebala vrijediti za sve. Ali, realnost je drukčija i mislim da bismo trebali slijediti mjere koje donose Njemačka i Austrija – kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. – Nijemci su nam najbrojnij­i gosti, Austrijanc­i su brojnošću također pri vrhu i ne smijemo se dovesti u situaciju da nas Njemačka u nekom trenutku, zato što joj se iz Hrvatske vratilo desetero državljana zaraženih delta sojem, odluči staviti na crvenu listu. Jasno je da ova cijela priča nije samo epidemiolo­ška nego i politička i najbolje bi bilo da se na razini EU donese zajednički stav prema putnicima iz Velike Britanije. Puno je toga na kocki, a, ako se mora, preživjet ćemo sezonu bez Britanaca. Britanskim gostima, inače, s obzirom na to da nisu iz EU, za Hrvatsku, uza sve, treba i potvrda o rezervacij­i, a u kuloarima se spominje i karantena s 1. srpnja.

Neke stroge mjere ne odvraćaju od Hrvatske pa i sada imamo osamstotin­jak britanskih turista. Od početka godine bilo ih je 7300, a ostvarili su 43.000 noćenja, što je devet posto više nego lani i tek tri posto od rezultata iz 2019., kad je Hrvatsku posjetilo oko 900.000 Britanaca. Nijemaca je te godine bilo nešto više od tri milijuna. Lani je broj Britanaca pao na 127.000, a njemačkih je turista došlo 1,5 milijuna i jasno je zašto bi se turizam prije odrekao gostiju s Otoka nego iz Njemačke. Ni ministrica turizma Nikolina Brnjac nema dvojbi.

– Na prvom nam je mjestu očuvanje zdravlja naših sugrađana. Cijelo vrijeme balansiram­o mjere kako bismo u zemlji sačuvali dobru epidemiolo­šku situaciju i gospodarsk­u aktivnost. U tom kontekstu zajedno sa Stožerom civilne zaštite promišljam­o adekvatne mjere koje se odnose na sve turiste, pa tako i na one iz Velike Britanije. Ta je zemlja naše važno turističko tržište, no isto tako treba biti svjestan činjenice da se tzv. delta soj koronaviru­sa izrazito brzo širi i treba sačuvati naše glavno emitivno tržište, a to je tržište EU, koje čini 80 posto svih turistički­h dolazaka – stav je ministrice Brnjac. Iz Bruxellesa pak stižu vijesti kako je moguće očekivati da će opreznije države članice EU, poput Njemačke, i u okolnostim­a velikog otvaranja Europe za masovna ljetna putovanja reagirati na svako pogoršanje epidemiolo­ške situacije u pojedinim dijelovima Hrvatske. Proizlazi to iz jučerašnji­h izjava nakon završetka dvodnevnog summita čelnika EU, na kojemu se raspravlja­lo i o sprečavanj­u širenja delta soja COVID-19 u Europi.

‘I mali faul bit će penal’

Kancelarka Merkel na summit je došla pokušavaju­ći nagovoriti turističke zemlje, od Grčke preko Hrvatske do Španjolske, na bolju koordinaci­ju u propisivan­ju karantene za putnike iz regija u kojima dominira opasan delta soj koronaviru­sa poput Velike Britanije. Premijera Plenkovića pitali smo hoće li, primjerice, Britanci moći dolaziti ovo ljeto kao turisti u Hrvatsku bez karantene.

– Imamo jasne kriterije: ili si prebolio, ili imaš potvrdu o cijepljenj­u ili imaš negativan test. Želimo da oni koji dolaze imaju siguran boravak, da dolaze i odlaze zdravi. Imate ljude koji bi rekli da nema više COVID-19, sve otvorite, ponašajmo se kao prije. Efekt toga bit će povećan broj zaraženih. Bude li takvih situacija, u sekundi, bez treptaja, bez imalo empatije pojedine će države članice proglašava­ti tu i tu županiju žarištem. I reći svojim turistima da ne idu tamo. Svaki ofsajd odmah će biti sankcionir­an. I mali faul bit će penal. Zato je cijepljenj­e jedini način. Do 1. srpnja imat ćemo isporučeno 3,3 milijuna doza cjepiva. Iskoristim­o tu šansu – rekao je premijer. Njemačka kancelarka Merkel na konferenci­ji za novinare nakon summita ostavila je dojam da nije dogovoreno konačno rješenje, već da će se o boljoj koordinaci­ji nastaviti razgovarat­i.

Treba sačuvati naše glavno emitivno tržište – EU, koje čini 80 posto svih dolazaka, kaže ministrica Nikolina Brnjac

 ??  ?? IMAMO JASNE KRITERIJE: ili si prebolio, ili imaš potvrdu o cijepljenj­u ili imaš negativan test, poručuje premijer Plenković
IMAMO JASNE KRITERIJE: ili si prebolio, ili imaš potvrdu o cijepljenj­u ili imaš negativan test, poručuje premijer Plenković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia