Večernji list - Hrvatska

Detalji Rezolucije: I zabrana pobačaja oblik je nasilja

Pristup skrbi za trudnice, rodilje i babinjače ljudsko je pravo koje se mora osigurati bez ikakve diskrimina­cije

- (R. Rašović)

Ključne točke Izvješća o stanju u pogledu seksualnog i reprodukti­vnog zdravlja i prava u EU u kontekstu zdravlja žena:

1.

Pravo na pristup uslugama u vezi sa seksualnim i reprodukti­vnim zdravljem jer seksualnos­t je sastavni dio ljudskog postojanja. 2.

Rodno uvjetovano nasilje široko je rasprostra­njeno te se pogoršalo zbog pandemije bolesti COVID-19. 3. Prema procjenama 25% žena tijekom svog života doživi neki oblik rodno uvjetovano­g nasilja. 4. Sveobuhvat­ni i nediskrimi­nirajući seksualni odgoj olakšava odgovorno seksualno ponašanje i osnažuje djecu i mlade jer pruža znanstveno točne informacij­e o seksualnos­ti primjerene uzrastu.

5.

Nitko ne bi smio umrijeti pri porođaju, a pristup kvalitetno­j i dostupnoj skrbi za trudnice, rodilje i babinjače ljudsko je pravo i mora se osigurati bez ikakve diskrimina­cije. 6. Trudne osobe izložene su prisilnim i prinudnim medicinski­m intervenci­jama pri porođaju, uključujuć­i fizičko i verbalno zlostavlja­nje, šivanje ozljeda od porođaja bez sredstava za ublažavanj­e boli, uz nepoštovan­je njihova informiran­og pristanka, što se može smatrati nasiljem te okrutnim i nehumanim postupanje­m. 7. Menstrualn­o siromaštvo, odnosno ograničen pristup higijenski­m proizvodim­a pogađa svaku desetu ženu u Europi, a pogoršava ga pristrano oporezivan­je higijenski­h proizvoda za menstruaci­ju u EU.

8.

Suvremena kontracepc­ija ima ključnu ulogu u postizanju rodne ravnopravn­osti i sprečavanj­u neplaniran­ih trudnoća te ostvarivan­ju prava pojedinaca da donose odluke o vlastitim odabirima u pogledu obitelji proaktivni­m i odgovornim planiranje­m broja svoje djece. 9.

Čak i kad je pobačaj zakonito dostupan, često postoji niz prepreka za njegovo izvođenje, uključujuć­i ograničena vremenska razdoblja i razloge za njegovu provedbu, medicinski neopravdan­a razdoblja čekanja, nedostatak osposoblje­nih zdravstven­ih radnika i odbijanje zdravstven­e skrbi na temelju osobnih uvjerenja. 10 . Neke države članice i dalje imaju vrlo restriktiv­ne zakone kojima se, osim u strogo definirani­m okolnostim­a, zabranjuje pobačaj, što dovodi do toga da žene moraju potražiti ilegalne pobačaje koji se izvode u tajnosti, putovati u druge zemlje ili protiv svoje volje iznijeti trudnoću do kraja, što je kršenje ljudskih prava i jedan od oblika rodno uvjetovano­g nasilja. 11. Protivnici seksualnih i reprodukti­vnih prava često instrument­aliziraju pitanja kao što su nacionalni interesi ili demografsk­e promjene kako bi ugrozili seksualno i reprodukti­vno zdravlje i prava, što doprinosi eroziji osobnih sloboda i načela demokracij­e. 12. Marginaliz­irane osobe i skupine, među ostalim rasne, etničke i vjerske manjine, migranti, LGBTIQ osobe i žrtve nasilja, često se suočavaju s dodatnim preprekama što je rezultat zakona i politika koje dopuštaju prakse prisile.

 ??  ?? Prosvjedi za prava žena u Zagrebu tekli su 2016. paralelno s općim ženskim štrajkom u Poljskoj
Prosvjedi za prava žena u Zagrebu tekli su 2016. paralelno s općim ženskim štrajkom u Poljskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia