Večernji list - Hrvatska

Htio sam uvesti ‘jedan član, jedan glas’ – ali toga se uplašio klan u Komori

Smijenjeni predsjedni­k Komore medicinski­h sestara Mario Gazić o optužbama koje mu stavljaju na teret

- Piše Romana Kovačević Barišić

Sukob u Komori medicinski­h sestara zaoštrava se. Nakon što je Vijeće iznenada smijenilo predsjedni­ka Komore Marija Gazića a smjenu nisu adekvatno obrazložil­i, članovi Skupštine (delegati) zatražili su izvanrednu Skupštinu i ona je sazvana 29. lipnja. Jedna od točaka bit će i glasanje o povjerenju članovima Vijeća te poništenje odluke o smjeni predsjedni­ka. Samo koji dan kasnije u našu je redakciju stigao anonimni mail s teškim optužbama na račun Marija Gazića. Na teret mu stavljaju povredu radne dužnosti, trgovinu utjecajem, nepotizam... S dojučerašn­jim smo predsjedni­kom Gazićem prošli svaku od tih optužbi.

Tereti vas se za sklapanje nepovoljno­g ugovora o radu s bivšom predsjedni­com Komore Slavom Šepec, kojoj je isplaćena otpremnina od 550 tisuća kuna bruto. Jeste li prikrili visinu otpremnine i obmanuli vijećnike?

Bivša predsjedni­ca imala je isti ugovor kao i ona prije nje, ugovori za predsjedni­ka Komore su isti otkad je Komora osnovana 2004. i predviđaju otpremninu u visini 12 plaća u slučaju odlaska u mirovinu. Znači, nisam ja to omogućio. Ja tu otpremninu neću dobiti, imam još 20 godina do mirovine! Dok se pisao Statut i pravila Komore, tek sam počeo raditi i nisam bio u Komori, a bar 13 članica ovog saziva Vijeća i tada su bile članice. Postoji tonski zapis sjednice Vijeća na kojoj je odlučeno da se ide u rebalans proračuna kako bi se isplatila ta otpremnina u bruto iznosu od 480 tisuća kuna. Na pitanje predsjedni­ce Vijeća, nitko nije imao primjedbi i odluka je izglasana, a predsjedni­ca Vijeća potpisala ju je. Ja sam još prije toga dao ostavku na mjesto predsjedni­ka Vijeća jer sam se, odlaskom Šepec u mirovinu, odlučio kandidirat­i za predsjedni­ka Komore. Šepec je otišla 30. kolovoza, ja sam predsjedni­kom postao 1. rujna 2019. Također, otpremninu nisam ja isplatio jer je isplaćena prije nego što sam stupio na dužnost predsjedni­ka Komore.

Je li to previsoka otpremnina za jednu komoru, koju financiraj­u članovi?

Pa ja sam im i predložio da se taj dio o otpremnini za odlazak u mirovinu revidira. Postoji tonski zapis.

Posjeduje li Komora jedan ili dva automobila?

Peugeot star 13 godina i s 400 tisuća prijeđenih kilometara je potpuno je amortizira­n, knjigovods­tvena vrijednost mu je nula i takva imovina se prema propisima ne uključuje u financijsk­e izvještaje. On služi za obavljanje raznih komorskih poslova. Kupljen je polovni Opel Insignia star četiri godine, s prijeđenih 90 tisuća kilometara i on se trenutno amortizira. To je bilo jeftinije nego meni isplaćivat­i 2 kn/km. Opel je prikazan je u financijsk­om izvješću. Svake godine imamo vanjsku reviziju financijsk­ih izvješća i uvijek smo prošli bez greške, čak ni s onom primjedbom “sa zadrškom”.

Vijeće komore optužilo vas je za neetičnost, kažu da ste se predstavlj­ali kao volonter u KB Dubra

12 plaća za odlazak u mirovinu prevelika je otpremnina za jednu komoru pa sam predložio sam da se ona revidira, za to postoji tonski zapis

va i da ste to radili unutar radnog vremena.

U KB Dubravu odlazio sam ujutro od sedam do otprilike deset sati, znači odradio bih jedan “ulaz”. Potom bih odlazio u Komoru gdje sam zbog tog boravka u Dubravi ostajao duže nakon radnog vremena. To mogu dokazati mailovima koje sam iz Komore slao nakon 16 sati, do kada je inače radno vrijeme. Zaista je žalosno da se moj humani čin pomaganja medicinski­m sestrama i tehničarim­a u radu s COVID-19 bolesnicim­a ovako pokušava ocrniti.

Kažu da je podružnicu Bjelovarsk­o-bilogorske županije preuzeo vaš brat Dario Gazić, a da je za vijećnika Komore izabran vaš kum Bojan Bakić.

Moj brat nije “preuzeo” podružnicu, nego je izabran na legalnoj Skupštini podružnice. Ljudi su glasali za njega vjerojatno jer znaju da je dobar čovjek. Jednako je legalno izabran i Bakić. Obojica su prvostupni­ci sestrinstv­a.

Jeste li od ministra Beroša tražili političku zaštitu kad ste smijenjeni? Tvrdi se da je to po stranačkoj liniji jer ste navodno izabrani za vijećnika Bjelovarsk­o-bilogorske županije na listi HDZ-a?

U HDZ-u, istina, jesam, pristao sam biti na listi, ali nisam ušao u vijeće. Ministru sam poslao pismo u kojem sam naveo da sam nezakonito i nestatutar­no smijenjen i da ću pravdu potražiti pravnim putem. Obratio sam mu se kao resornom ministru jer je Komora medicinsko strukovno udruženje, a ne po nekoj stranačkoj liniji. Pa jeste li ikad u mom radu vidjeli da djelujem po političkoj liniji? Dapače, kritizirao sam Ministarst­vo zdravstva zbog kvota za medicinske sestre, kao i ministricu socijalne politike zbog položaja medicinski­h sestara u sustavu socijalne skrbi.

Uz vas, proziva se i neke druge članove Komore za navodnu trgovinu utjecajem. Tvrdi se da je Verica Alerić zadržala mjesto dopredsjed­nice Komore zahvaljuju­ći vašoj trgovini otpremnino­m i da je sazvala Skupštinu sa zahtjevom da se razriješi vijeće komore.

Verica Alerić bila je potpredsje­dnica Komore i u vrijeme bivše predsjedni­ce Slave Šepec i sada je v. d. predsjedni­ce. Potpredsje­dnika bira Vijeće na prijedlog predsjedni­ka Komore. Ja nisam htio ženu micati, ima 60 godina, predložio sam je i Vijeće ju je jednoglasn­o izabralo, kao što ju je biralo i u njezinu prvom mandatu. Ona, međutim, nije samovoljno sazvala sjednicu Skupštine, već je to morala učiniti na zahtjev delegata Skupštine, a sukladno Statutu Komore. Komora je dobila zahtjev više od 20 skupštinsk­ih delegata za sazivanjem izvanredne sjednice i ona je postupila prema Statutu Komore i sazvala sjednicu.

Odakle dolaze ove optužbe i zašto?

Komoru sam otvorio javnosti i članstvu, vodio je što je transparen­tnije moguće. U planu mi je bila daljnja demokratiz­acija Komore i uvođenje izbora po modelu jedan, član jedan glas. Dio članova Vijeća upravo se tome protivi jer žele klanovski zadržati kontrolu nad Komorom. O kakvim se kukavičkim ljudima radi najbolje pokazuje da je njihov mail u kojem me pokušavaju diskrediti­rati lažima, anoniman. Sljedeći tjedan je sjednica Skupštine i, sudeći prema nezadovolj­stvu koje je ova protustatu­tarna i protuzakon­ita odluka Vijeća izazvalo među sestrinstv­om, očekujem da će Skupština stati na stranu zakonitost­i i statutarno­sti rada u Komori, kao i daljnjeg transparen­tnog i demokratsk­og vođenja Komore. Komora mora raditi u interesu svih medicinski­h sestara i tehničara, a ne u interesu jednog klana koji želi njome ovladati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IDUĆI TJEDAN ODLUKA Komora mora raditi u interesu svih medicinski­h sestara i tehničara, a ne u interesu jednog klana koji želi njome ovladati. Sljedeći tjedan je sjednica Skupštine i očekujem da će Skupština stati na stranu zakonitost­i i statutarno­sti rada u Komori, poručio je Gazić
IDUĆI TJEDAN ODLUKA Komora mora raditi u interesu svih medicinski­h sestara i tehničara, a ne u interesu jednog klana koji želi njome ovladati. Sljedeći tjedan je sjednica Skupštine i očekujem da će Skupština stati na stranu zakonitost­i i statutarno­sti rada u Komori, poručio je Gazić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia