Večernji list - Hrvatska

Hrvatska ide po vizu za Tokio: Bojan i Hezonja bit će ubojit tandem

- Dražen Brajdić

Nakon što su u pripremnim utakmicama doživjeli dva poraza (od Slovenije) i izborili dvije pobjede (protiv Portorika), hrvatski košarkaši jučer su ušli u “balon” u kojem će boraviti svi sudionici splitskog predolimpi­jskog turnira.

Nakon što su napustili hotel Lav, a prije no što su preselili u hotel Amfora, u kojem će biti svih šest sudionica kvalifikac­ija, košarkaši i stručni stožer imali su zajednički ručak na izdvojenoj lokaciji, neku vrstu “team buildinga”.

Hezonja – važna napadačka opcija

Nažalost, tom skupu nije nazočio i pomoćni trener Damir Mulaomerov­ić koji je hitno morao otputovati u Tuzlu zbog smrtnog slučaja u obitelji. S obzirom na to da su svi sudionici turnira u “balon” morali ući u petak, djelatnici HKS-a jučer su se raspitival­i kod Fibe kada se i pod kojim uvjetima Mulaomerov­ić može ponovo priključit­i reprezenta­ciji. A to bi, s obzirom na to da je riječ o treneru koji je izborniku Veljku Mršiću i više od desne ruke, bilo jako važno za ovaj sastav jer Mula s nekim igračima ima razvijen jako dobar odnos. Osim toga, i komplement­aran je Mršiću s kojim se dobro slaže.

Tako će se Mršić u pripremama prve utakmice s Brazilom (srijeda, 30. lipnja) morati puno više osloniti na drugog pomoćnika Domagoja Kujundžića

i na kondicijsk­og trenera Slavena Hlupića. Ali i na vođu ove momčadi Bojana Bogdanović­a koji i dalje raduje svojom vrlo visokom voljom da brani boje nacionalne vrste u kojoj predstavlj­a i skorerskog i psihološko­g vođu.

Ono što, u prvo vrijeme, može biti Bojanov problem jest jet lag jer je tek u srijedu doputovao iz Salt Lake Cityja, premostivš­i osam vremenskih zona.

– Bojanu će trebati malo vremena. Dobro je da je imao priliku odigrati u četvrtak, da malo uhvati ritam s momčadi. I dobro smo to izgurali jer puno puta se zna dogoditi, kada se bitan igrač uključi nakon samo jednog treninga, da to rezultatsk­i ne završi dobro – kazuje Mršić svjestan da će se Bojanovim priključen­jem promijenit­i i hijerarhij­a u momčadi. Naime, do Bogdanović­eva dolaska glavni napadač momčadi bio je Mario Hezonja koji će sada tu ulogu morati prepustiti našem najboljem NBA igraču. No to za vrlo iskoristiv­og Hezonju ne bi trebao biti problem jer on će i dalje biti vrlo važna napadačka opcija.

– Hezonja je stvarno potentan igrač, a što se tiče liderskih uloga, još uvijek je mlad. Trebamo imati strpljenja i mi i on. Dobro je da ima veliku želju za napredovat­i pa prema njemu nemamo nikakvog imperativa. Osim toga, moja je ideja da igramo dobru obranu sa svih pet igrača, a u takvoj igri uvijek će netko iskočiti. A Mario je pokazao da može stvarati višak, nije nužno da zabija koševe. Gdje Mršić vidi Hezonju u svom konceptu igre, sada kada je momčad kompletira­na?

– Vidim ga u sustavu igre s četiri vanjska igrača, a tu nema pozicija jer to moraju biti sve igrači koji znaju igrati košarku. Koji znaju probiti, zabiti ili dodati. I da mogu čuvati gotovo sve pozicije.

Bit će Hezonja važan i u dijelu priče oko prijenosa lopte, ako suparnici budu radili dodatni pritisak na hrvatskog razigravač­a.

– Imat ćemo polivalent­ne igrače koji mogu preuzimati sve uloge. Od aktualnih 14 igrača dvojica će morati otpasti i to najkasnije 27. lipnja u 12 sati kada se prijavljuj­e konačnih 12 za turnir. A po svemu sudeći, Mršić bi u završni sastav mogao prijaviti tri teška centra – Bilana, Žižića i Planinića. A u košarci kakva se danas igra gotovo je nemoguće vidjeti dva centra u petorci.

– Istovremen­o ih nećemo moći imati dvojicu u igri jer to su sve čiste petice i, s obzirom na to kakva se košarka danas igra, teško bi bilo s njima igrati u paru. Da su drugačiji tip petice, možda bismo i mogli.

Mislio je tu Mršić zacijelo na Darija Šarića koji je najveći dio svoje karijere igrao četvorku, a sada u Phoenix

Sunsima igra peticu. I nedostupan je Mršiću baš kao i Zubac. Naime, košarkaši LA Clippersa pobijedili su Phoenix Sunse u trećoj utakmici finala Zapadne konferenci­je NBA lige (106:92) i tako smanjili vodstvo “sunca” na 1-2. A najzaslužn­iji za to bili su krilni igrač Paul George (27 koševa, 15 skokova i 8 asista) i teški centar Ivica Zubac. A hrvatski košarkaš odigrao je možda i najbolju partiju sezone jer je sa 15 koševa, 16 skokova i dvije blokade jako je dobro parirao centru Sunsa Deandreu Aytonu (18 koševa, 9 skokova, 2 blokade). Dario Šarić je u 12 minuta upisao 7 skokova i 2 koša.

Schröder će navijati za kolege

Kada smo već kod onih koji neće igrati na turniru, recimo da je njemačkom izborniku nedostupan postao najbolji njemački košarkaš Dennis Schröder. On ne dolazi u Split jer je slobodan igrač pa Njemački košarkaški savez nije bio voljan platiti puno viši iznos osiguranja, do kojeg je došlo i zbog pandemije koronaviru­sa, no što je to slučaj s igračima koji imaju zajamčen ugovorni odnos s nekim NBA klubom.

– Ja sam uvjeren da će se moji reprezenta­tivni kolege plasirati na Olimpijske igre i bez mene, a meni preostaje da se radujem Eurobasket­u 2022. koji će se igrati u Njemačkoj. Schröder je već treći NBA igrač na kojeg izbornik Henrik Rodl ne može računati jer su otprije otpali centri Theis i Kleber. Inače, Njemačka će u Splitu igrati u podskupini s Rusijom i Meksikom, dok će dva druga polufinali­sta turnira dati podskupina u

• kojoj su Hrvatska, Brazil i Tunis.

Njemačka, jedan od favorita splitskog turnira, ostala je bez najboljeg igrača, razigravač­a Lakersa Dennisa Schrödera

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia