Večernji list - Hrvatska

Grci uhitili nizozemsku novinarku jer je ilegalni imigrant živio kod nje

- Piše Vedran Balen

Nizozemska novinarka koja radi u Grčkoj uhićena je na grčkom otoku Hydra jer je u svom domu udomila afganistan­skog tražitelja azila. Mogla bi dobiti i do godinu dana zatvora ako bude optužena i osuđena.

Ingeborg Beugel (61), dopisnica nizozemski­h medija koja na Hydri živi gotovo 40 godina, uhićena je 13. lipnja zbog “omogućavan­ja ilegalnog boravka stranca u Grčkoj”. Prijeti joj kazna zatvora u trajanju od 12 mjeseci i novčana kazna od 5000 eura, prenosi Guardian. Beugel kaže kako su je uhitili nakon što su otočani upozorili policiju na prisutnost Fridoona, 23-godišnjeg tražitelja azila iz Afganistan­a, čije je ime zbog zaštite privatnost­i objavljeno samo djelomično. Fridoon je živio s njom dok se žalio na odbijenicu na zahtjev za azil.

– Nekoliko ljutitih otočana reklo je policiji da u svojoj kući održavam sumnjivu vezu s ilegalcem. Priveli su me kao da sam nekakav opasni terorist. Nisu me pustili kući ni po tablete i dezodorans – izjavila je novinarka. Beugel i Fridoon zadržani su preko noći u Hydri prije nego što su u lisicama prebačeni u Atenu. Beugel kaže da nije tajna da je Fridoon odsjeo kod nje i da je ona njegovu priču pokrivala kao novinarka.

– Čitava stvar sa skrivanjem je smiješna. Postoji sudska dokumentac­ija iz koje je vidljivo da se brinem o njemu i plaćam mu odvjetnika i satove grčkog – rekla je Beugel. Prema njezinim riječima, Fridoonov originalni zahtjev za azil odbijen je zbog problema s prijevodom u njegovu intervjuu. – Nije uspio dobiti sastanak s grčkom službom za azil. Zvao je mjesecima i nije dobio odgovor – rekla je. Beugel vjeruje da je njezino uhićenje u skladu s drugim pritužbama na policiju i grčke vlasti koje maltretira­ju novinare. Njezin odvjetnik kaže da se zločin za koji je optužena najčešće koristi u procesuira­nju slučajeva krijumčare­nja ljudi i da je to dio “pooštravan­ja” službenog odgovora na izbjeglice i tražitelje azila u Grčkoj. Novinarka i ilegalni imigrant u međuvremen­u su pušteni. Datum suđenja novinarki tek treba

• biti objavljen.

Ljutiti otočani rekli su policiji da u svojoj kući održavam sumnjivu vezu s ilegalcem, kaže novinarka

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia