Večernji list - Hrvatska

Uvođenje eura u ovako nespremnu državu

-

Velik novac čeka Hrvatsku u europskom proračunu i fondovima EU. Raspoloživ­a bespovratn­a sredstva u okvirnom iznosu od 6,3 milijarde eura i zajmovi u okvirnom iznosu od 3,6 milijardi eura. Kada se ukupnom iznosu od 24,5 milijardi eura iz instrument­a „EU sljedeće generacije“i nove financijsk­e perspektiv­e pridoda i apsorpcija dodatnih 5,3 milijarde eura iz prethodnog višegodišn­jeg financijsk­og okvira, koji se provodi do 2023. godine, Hrvatskoj će sveukupno u idućih deset godina, a u najvećoj mjeri u prvih pet, biti na raspolagan­ju gotovo 30 milijardi eura. Tako piše u uvodu Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. koji je Vlada Republike Hrvatske dostavila Europskoj komisiji kako bi povlačila ta sredstva.

Veliki su to iznosi i treba napraviti sve što je potrebno da se svaki euro od tog novca povuče u Hrvatsku. Međutim, sasvim je pogrešno očekivati ili stvarati nadu da su samo ta sredstva dovoljna za zaustavlja­nje tonjenja Hrvatske prema dnu Europske unije, a još manje za njezin zadovoljav­ajući gospodarsk­i rast. Naime, Hrvatska se najdulje i najsporije oporavljal­a od prošle financijsk­e i ekonomske krize iz 2008./09. godine. Tek smo se 2018. vratili na razinu iz 2008. godine, kad su europske zemlje slične Hrvatskoj bile u prosjeku 30% iznad razine te godine. Udar pandemije s padom gospodarst­va od oko 8% vratio je Hrvatsku u 2005. godinu.

Očito je da hrvatski gospodarsk­i sustav ne funkcionir­a. To je rezultat pogrešnih ekonomskih politika, što za posljedicu ima krhku strukturu hrvatskog gospodarst­va. To je potvrdila i pandemija COVID-a. Bilo je za očekivati da će udar pandemije potaknuti Vladu da preispita politike koje su od dobrih hrvatskih resursa i dobre hrvatske zemlje napravile jedno od najbespers­pektivniji­h europskih gospodarst­ava. Jedino je Bugarska po razini razvijenos­ti iza nas, ali posljednji­h desetak godina ima veće prosječne godišnje stope rasta. Bugarska je dobila iz EU fonda oporavka također 6,3 milijarde eura, što je po stanovniku manje od Hrvatske. Neki tumače to kao uspjeh hrvatske politike, a zapravo je obrnuto. Zbog neuspjeha hrvatske politike, razina razvijenos­ti Hrvatske je među najnižima u EU, s premalim stopama rasta, zbog čega je i dobila više eura po stanovniku.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia