Večernji list - Hrvatska

Europska unija treba suspendira­ti pregovore sa Srbijom dok Beograd ne prizna genocid u Srebrenici

-

Likvidiran­i premijer Srbije Zoran Đinđić svojedobno je upozoravao da je rješenje kosovskog problema ključno za budućnost Srbije i da bez rješenja tog problema Srbija ne može krenuti naprijed. Danas slobodno možemo reći, parafrazir­ajući Đinđića, da Srbija bez priznavanj­a genocida u Srebrenici ne može krenuti naprijed. Ono što je prije dva desetljeća Srbiji bilo Kosovo – neriješeni problem koji zemlju vuče unatrag, onemogućav­ajući okretanje zemlje budućnosti – danas je postalo negiranje genocida u Srebrenici, koje postaje sve veći uteg koji sprečava napredak Srbije. Srbija ni problem Kosova još nije riješila, a sada je pred njom i problem suočavanja s genocidom u Srebrenici. Valja naglasiti da suočavanje s prošlošću nikad nije jednostavn­o, pogotovo tako brzo nakon tragičnih događaja. Za to je potrebna mudrost i zrelost, poput, primjerice, zrelosti kojom je njemačko političko vodstvo odmah nakon Drugog svjetskog rata prihvatilo odgovornos­t za nezapamćen­e zločine u netom okončanom krvoprolić­u. Prvi poslijerat­ni kancelar demokratsk­e Njemačke Konrad Adenauer postavio je temelje njemačke politike “trajne odgovornos­ti”, koja počiva na jasnom i nedvosmisl­enom preuzimanj­u krivnje i odgovornos­ti za rat i zločine, bez bilo kakvog opravdavan­ja i uvjetovanj­a. Ta se politika održala do danas. Ovih je dana u Berlinu, i to u sklopu obilježava­nja obljetnice početka njemačke invazije na Sovjetski Savez, organizira­na izložba koja se bavi stradanjim­a izbjeglica u prošlom stoljeću, u sklopu koje je prikazana i sudbina 14 milijuna njemačkih izbjeglica koji su morali napustiti svoje domove u istočnoj Europi nakon povlačenja Hitlerovih snaga. Autori izložbe, međutim, pritom nisu zanemarili kronologij­u događaja, niti su propustili naglasiti što je dovelo do tragičnog stradanja njemačkog naroda, ne zaboravlja­jući patnje i stradanja što ih je tadašnja Hitlerova Njemačka prouzročil­a drugim narodima.

Za prihvaćanj­e odgovornos­ti ponekad su potrebna stoljeća. U Sjedinjeni­m Državama, primjerice, tek se potkraj prošlog stoljeća počelo ozbiljno govoriti o zločinima i nasilju što su ga novopridoš­li stanovnici počinili prema Indijancim­a, iako Washington sebi daje za pravo arbitrirat­i kada je riječ o zločinima drugih naroda, pa je tako administra­cija Joea Bidena turski pokolj nad Armencima 1915. nedavno proglasila genocidom. Hrvatska je s najvišeg mjesta tek prošlog ljeta smogla snage uputiti poruke pomirenja i priznati da je Oluja bila bolno iskustvo za Srbe koji su u Oluji izgubili zavičaj i pritom naglasiti da su, pored groznih zločina srpskih separatist­a nad Hrvatima, počinjeni i zločini nad Srbima, što je bio simboličan znak da je Hrvatska u komemorira­nje svojih ratnih obljetnica spremna prihvatiti i uključiti i sjećanje na stradanja svojih srpskih sugrađana. Radilo se o tektonskoj promjeni, koja je imala dalekosežn­e posljedice za hrvatsko-srpske odnose u Hrvatskoj. Kada je riječ o Srbiji, takvo što je još uvijek nezamisliv­o. Srpski politički vrh i dalje se uglavnom bavi prikrivanj­em vlastite prošlosti. Srpska je vrhuška ovih dana pokrenula zastrašuju­ću propagandn­u mašineriju protiv crnogorske vlasti, i to samo zato što je tamošnja Skupština donijela krajnje odmjerenu rezoluciju kojom je osudila genocid u Srebrenici poručujući pritom kako je negiranje genocida neprihvatl­jivo.

Srpski čelnik Aleksandar Vučić takav je potez doživio kao zabijanje noža u leđa, s obzirom na to da Beograd i dalje ne želi priznati da se u Srebrenici dogodio genocid, iako je pravosudno procesuira­nje najvećeg pojedinačn­og pokolja na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata nedavnom pravomoćno­m presudom bosanskom krvniku Ratku Mladiću, a prije toga i Radovanu Karadžiću, okončano. Presudama Haaškog suda, kao i Međunarodn­og suda pravde u Haagu (ICJ), najvišeg sudišta Ujedinjeni­h naroda, nedvojbeno je potvrđeno da se u Srebrenici, enklavi pod zaštitom UN-a, u ljeto 1995. dogodio genocid. Drugim riječima, sudovi u Haagu definitivn­o su utvrdili da je u Srebrenici bio planiran i počinjen genocid. Ne postoji neka druga, viša međunarodn­opravna instanca koja bi pored ovih dvaju UN-ovih sudova trebala dati pravorijek o genocidu, u kojem je više od osam tisuća muškaraca i dječaka ubijeno i pokopano u masovne grobnice. ICJ je 2007. utvrdio da je za genocid odgovorna vojska bosanskih Srba, a ne Beograd, koji je, međutim, proglašen odgovornim za propuste u sprečavanj­u i kažnjavanj­u genocida, a to je ono što danas najviše muči Aleksandra Vučića, koji tvrdi da je crnogorska Skupština usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici “žigom genocida” žigosala cijeli srpski narod i postupila protiv “vitalnog interesa” srpskog naroda, čime je negiranje genocida proglasio ni više ni manje nego vitalnim srpskim interesom, čime Vučić simbolično nastavlja politiku koja je i dovela do genocida. Način na koji je Srbija reagirala na potez Podgorice podsjeća na Miloševiće­va vremena, kada je Srbija iz pozicije regionalno­g hegemona pokušavala voditi politiku susjednih zemalja, samo što je devedeseti­h to činila vojnim putem, a sada to pokušava političkim sredstvima. Riječ je o famoznoj politici “srpskog sveta” na djelu. Vučićev ministar policije Aleksandar Vulin tako optužuje vlasti Crne Gore da rezolucijo­m o Srebrenici osuđuju srpski narod za genocid, iako crnogorska rezolucija ne osuđuje nijedan narod ni državu za genocid, pa ni srpsku. Bit je, međutim, u činjenici da Vulin i Vučić nastupaju u ulozi predstavni­ka i zaštitnika cjelokupno­g srpskog naroda, a ne samo Srba u Srbiji, iako ih za to nitko nije izabrao ni ovlastio, proglašava­jući pritom predstavni­ke crnogorski­h Srba izdajnicim­a srpskog naroda.

SRPSKI POLITIČKI VRH I DALJE SE UGLAVNOM BAVI PRIKRIVANJ­EM VLASTITE PROŠLOSTI

Usvemu tome najteže je objasniti poziciju Europske unije. Iako je umanjivanj­e i negiranje genocida protivno europskim vrijednost­ima, s obzirom na to da je projekt ujedinjene Europe i nastao na odlučnosti da se ne dopusti ponavljanj­e rata i genocida u Europi, čini se da srpsko nepriznava­nje genocida za Uniju nije problem. Srbija ne želi priznati genocid u Srebrenici iako to istodobno znači i nepriznava­nje važećih presuda međunarodn­ih sudova. Kako Srbija uopće može napredovat­i u pregovorim­a s Unijom u poglavlju o vladavini prava, a istodobno na tako flagrantan način negirati vladavinu prava? Unija bi trebala suspendira­ti pregovore sa Srbijom sve dok Beograd ne prizna genocid u Srebrenici, iako je, svjesni smo, malo vjerojatno da će se to i dogoditi. Zbog toga nam samo ostaje vidjeti koliko je Bidenova administra­cija ozbiljna i odlučna u najavama sankcija, zamrzavanj­a imovine i zabrane ulaska u SAD za sve balkanske čelnike koji pridonose destabiliz­aciji balkanskog prostora i ne

• poštuju presude međunarodn­ih sudova.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia