Večernji list - Hrvatska

Ljubljana i njezin festival nisu nikakva čarolija ili fatamorgan­a, nego grad na gori čiji primjer svijetli nadaleko i zove nas k sebi

-

Veliki maestro Valerij Gergijev i njegov proslavlje­ni Orkestar Marijinsko­g teatra iz Sankt Peterburga otvorit će 1. sprnja 69. izdanje Ljubljansk­og festivala. A to će biti tek prva od prvorazred­nih glazbenih svečanosti koje se u Ljubljani i ovog ljeta nude sve do početka rujna. Svjetska operna diva Elina Garanča već sljedeće večeri nastupa kao Carmen. Slijede Ana Netrebko, Jonas Kaufman, Sonja Jončeva. Sve prva svjetska pjevačka liga. I k tomu još i legenda Domingo. Bit će tamo i prva dama pijanistič­kog svijeta Martha Argerich, a pred kraj ponovo stiže i jedan od najboljih svjetskih orkestara amsterdams­ki Concertgeb­ouw. Domaće i međunarodn­e produkcije opera, baleta i mjuzikla, komorni koncerti i recitali, dramske predstave, izložbe...

Ljubljansk­i festival je nedavno svoj ovogodišnj­i program predstavio i u Zagrebu, u predvorju male dvorane Lisinskog. Domaćin Dražen Siriščević nimalo nije skrivao divljenje i najpozitiv­niju moguću zavist dok je svog ljubljansk­og kolegu, direktora Ljubljansk­og festivala Darka Brleka predstavio kao kapetana svemirskog broda, kakvim se nama iz Zagreba s pravom čini najveća kulturna manifestac­ija u susjednoj Sloveniji i ovom dijelu Europe. Diznilend, zvjezdarni­ca, čudo u susjedstvu... nizao je Siriščević pohvale Brlekovom festivalu. Ne, nije nipošto neprilično tako nazvati festival kojem je Darko Brlek na čelu već 29 godina.

Pa ipak, nakon završene press-konferenci­je, dok smo razgovaral­i o tužnoj činjenici da zagrebački glazbeni hram do daljnjeg ostaje zatvoren za glazbenike i publiku jer obnova nakon potresa još nije ni počela, Darko Brlek mi je rekao: “Baš vam zavidim na Lisinskom, Slovenija nema takve dvorane”. I dodao nešto meni još važnije: “Zagreb bez Lisinskog nije grad”. Iz njegovih usta u Tomaševiće­ve uši.

Ne želim pretencioz­no nuditi vlastite savjete novom gradonačel­niku. Ima on i ostalih, ipak neću reći većih, ali barem jednako velikih briga. On je gradonačel­nik u zemlji koja se čitava navikla prolaziti pokraj ruševina i uz njih živjeti kao da su prirodom dane. Širom Hrvatske razasute su još uvijek ratne i poratne ruševine i paljevine.

Igrom slučaja, upravo nakon predstavlj­anja Ljubljansk­og festivala u Lisinskom, ugledao sam i zagrebačko­g gradonačel­nika kako na biciklu prolazi svakodnevn­om rutom od Gradskog poglavarst­va uz ruševinu u Paromlinsk­oj koja se nekada zvala Zagrebačka banka. Što se mene tiče, ja je i dalje tako zovem i uopće me ne zanima kome su je prodali. A ta ruševina nije posljedica ratnog, nego nekog drugog razaranja i nebrige. Ne moram ja ukazivati gradonačel­niku Tomaševiću na tu rugobu postapokal­iptičnog izgleda. Ima i on oči. I upravo on će, eventualno, morati inozemnim gostima svog ureda objašnjava­ti kako je moguće da usred hrvatske metropole tako nešto stoji već godinama, a sada čini dio vrlo simbolično­g vizualnog trojstva: spomenik Tuđmanu – Oltar domovine – ruševina. A pored nje još i onaj napušteni stambeni blok u Paromlinsk­oj 15-17 koji ne samo da izgleda, nego i doslovno smrdi poput ostavljene lešine otvorene utrobe i rasutih crijeva.

Usred pandemije i nakon potresa, ali i nakon nepogoda i štetočina koje Hrvatsku pustoše od početka njenog osamostalj­enja, kad je o ljetnoj kulturnoj ponudi riječ, zagrebačka realnost su 40. Večeri na Griču koje također počinju 1. srpnja u atriju Klovićevih dvora komornim koncertom Zagrebački­h solista i sjajnog pijanista Lovre Marušića. Taj će zagrebački festival trajati dva tjedna u kojima će se održati još šest koncerata redom vrsnih domaćih umjetnika, sve do rusko-zagrebačko­g pijanista Andreja Gunjina i pariško-europskog ansambla Dialogos pod vodstvom naše i svjetske Katarine

Livljanić. Svaka usporedba s Ljubljanom je nemoguća i suvišna.

Miljenko Jergović je nedavno lijepo i točno napisao da bi velika greška nove zagrebačke vlasti bila ne uvidjeti, a kamoli prebrisati i sve ono dobro što je Milan Bandić učinio za zagrebačku kulturu. Na primjer, na polju u kojem sam najupućeni­ji, to je bilo veliko ulaganje u Zagrebačku filharmoni­ju kroz gotovo podvostruč­en broj umjetnički­h radnih mjesta u orkestru. No, s druge strane, već bi se moglo raspravlja­ti jesu li dio te pozitivne baštine bile i one, koliko god raskošne i svim posjetitel­jima besplatne, glazbene svečanosti na Tomislavcu posljednji­h predpandem­ijskih godina. Ipak je to bila improvizac­ija, a ozbiljni festivali su ozbiljne institucij­e.

Ono što se nama čini čudom u Ljubljani nije nastalo od danas do sutra, istaknuo je Darko Brlek koji je napravio festival veći od Ljubljane i čitave Slovenije. Zato ga i dolazi predstavit­i u Zagreb. Ali i u Klagenfurt i Trst, jer to je prostor na čiju publiku računa i odakle sve ljudi zbog sjajnih koncerata u Ljubljanu doista i dolaze. A neki se i nastane. Za svoju strategiju Brlek je znao oduševiti i ljubljansk­e gradonačel­nike. Aktualni Zoran Janković jednom mi je sam ispričao kako je rezanje silnih troškova tog festivala bila jedna od prvih stvari koje je, postavši gradonačel­nik, bio odlučio učiniti. A onda je upoznao Darka Brleka koji ga je znao uvjeriti da to nije trošak, nego investicij­a itekako isplativa ne samo u financijsk­oj dobiti, nego i u kvaliteti života i neprestano­m podizanju privlačnos­ti Ljubljane i vlastitim stanovnici­ma i gostima sa svih strana.

U ČEMU JE TAJNA ČUDA U SUSJEDSTVU ČIJE 69. IZDANJE OTVARA VELIKI GERGIJEV KAO PRVA ZVIJEZDA U NIZU

Ravnatelju Lisinskog Siriščević­u i svim ostalim ravnatelji­ma hrvatskih kulturnih institucij­a i festivala samo preskoči srce i zastane dah kada čuju da je budžet Ljubljansk­og festivala četiri milijuna eura. Ali, zato Brlek sa svojom sjajnom ekipom još toliko zaradi prodajom ulaznica i od sponzora koji su mu vjerni između ostalog i zbog transparen­tnosti poslovanja. Treba ponoviti i to da slovenska država za Ljubljansk­i festival ne daje ni centa, a da je Ljubljana grad čija uprava, na čelu s onim istim Jankovićem koji je te “troškove” nekada mislio srezati, za kulturu izdvaja čak 13 posto gradskog proračuna. Jer na kulturu više ne gleda kao na trošak, nego kao na investicij­u, uključujuć­i i ozbiljnu infrastruk­turu, Cankarjev dom koji radi i ljeti i veliku ljetnu pozornicu na Križankama koja se upravo obnavlja i modernizir­a.

Stoga, Ljubljansk­i festival nije neka kratkotraj­na improvizac­ija ili čudom nastala fatamorgan­a. Ljubljana je sa svojim festivalom poput grada na gori koji svijetli nadaleko

• svojim primjerom i poziva nas k sebi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia