Večernji list - Hrvatska

Za kvadrat stana u Dubrovniku i Hvaru 36 posto godišnjeg dohotka

Vlasnicima nekretnina turizam donosi solidnu zaradu, no one koji nemaju nekretninu onemogućuj­e u tome da je steknu

- str. 3

Za četvorni metar stana ili apartmana na Hvaru, u Dubrovniku ili Slivnom lokalno stanovništ­vo trebalo je 2018. godine izdvojiti 36 posto prosječnog godišnjeg dohotka u tim mjestima. Mnogim vlasnicima nekretnina turizam vjerojatno donosi solidnu zaradu, no onima koji nisu bili te sreće da naslijede vrijedne nekretnine turizam više šteti nego pomaže u tome da se skuće. Pokazao je to rad skupine hrvatskih ekonomista s Ekonomskog instituta Zagreb, Instituta za turizam te dubrovačko­g Sveučilišt­a objavljen u časopisu Annals of Tourism Research, jednom od top 5 svjetskih časopisa iz područja turizma i drugom najboljem iz područja sociologij­e, o utjecaju turizma na dostupnost nekretnina.

Upitno prekoračen­je u banci

– Zanimalo nas je postoji li veza između turizma i priuštivos­ti nekretnina i koji kanal ima najsnažnij­i učinak. Promatrali smo intenzitet dolazaka turista, količinu smještajni­h kapaciteta, sezonalnos­t te indeks sveukupne ranjivosti destinacij­e na turizam. Negativan učinak na priuštivos­t nekretnina realizira se kroz sva četiri kanala, ali je negativni učinak sezonalnos­ti deset puta jači od ostalih – objašnjava ekonomist Nebojša Stojčić. Hrvatska ima najkraću turističku sezonu od svih mediterans­kih zemalja, a samo Cipar, Malta i Crna Gora imaju veći udio prihoda od turizma u BDP-u od nas. Nadalje, izravni doprinos turističko­g sektora bruto dodanoj vrijednost­i za Hrvatsku drugi je po veličini u svijetu, iza Macaa.

– Dva su objašnjenj­a negativnog utjecaja turizma na priuštivos­t nekretnina. Jedno je ono klasično da povećani broj dolazaka vodi prenamjeni prostora iz stambenog u onaj za iznajmljiv­anje, cijene nekretnina rastu, a smanjuje se ponuda stambenog prostora. Rast potražnje otežava kupovinu nekretnine lokalnom stanovništ­vu – pojašnjava Stojčić. Drugo objašnjenj­e kaže da sezonalni turizam vodi pojavama kao što su visoke fluktuacij­e u primanjima, nestabilno­st dohotka i nesigurnos­t zaposlenja što stanovnici­ma otežava zadržavanj­e i poboljšanj­e ekonomskog statusa. Primjerice, sezoncima je problem u banci dobiti i prekoračen­je, a kamoli dugoročni stambeni kredit, a i ako ga mogu dobiti, neizvjesno­st oko zaposlenja i prihoda smanjuje njihovu sklonost kupovini nekretnina. Ako je sezona kratka, čak i oni koji nastoje akumuliran­om zaradom doći do nekretnine imaju problema u tim nastojanji­ma, dodaje Stojčić. Rad potpisuju Josip Mikulić, Maruška Vizek, Nebojša Stojčić, James E. Payne, Anita Čeh Časni i Tajana Barbić. Tvrde da rezultati otkrivaju dva paradoksal­na ishoda iz perspektiv­e razvoja turizma. Prvo, turistička odredišta i njihova uređena središta gube autentično­st i privlačnos­t što je privuklo posjetitel­je. Drugo, razvoj turizma postaje kontraprod­uktivan kada se lokalni stanovnici moraju preseliti zbog rastućih turistički­h aktivnosti i problema s priuštivoš­ću stanovanja.

Maruška Vizek pojašnjava da postoje dva moguća objašnjenj­a za snažan utjecaj sezonskog turizma na dostupnost stanova u Hrvatskoj.

Prvo, gradovi i općine s jačom turističko­m sezonalnoš­ću uglavnom imaju vrlo malo luksuznih hotela u usporedbi s privatnim smještajem, te nisu u mogućnosti podržati turističku sezonu izvan dva najtoplija ljetna mjeseca. U prosjeku, na privatne najmove otpada dvije trećine svih turistički­h smještaja u Hrvatskoj, no u mjestima s jačom sezonom taj je udio vjerojatno još i veći. Drugo, kraće sezone lokalno pogoršavaj­u nejednakos­t između onih koji posjeduju nekretnine i onih koji ih nemaju, što može dovesti do propadanja, a ne do rasta vođenog turizmom.

Ranjivost se širi na zaleđe

Propadanju vođenim turizmom svjedoči se i na drugim destinacij­ama, poput Grčke, a neke analize sugeriraju da su stanovi u Splitu ili Dubrovniku manje pristupačn­i nego u Hong Kongu.

– Tamo gdje je sezona kraća, manje su i mogućnosti zarade od turizma za lokalno stanovništ­vo. Sve skupa rezultira znatno smanjenom priuštivoš­ću. Oni koji posjeduju nekretnine profitiraj­u, oni koji ih nemaju na gubitku su, ističe Josip Mikulić.

Ranjivost se s priobalja sve više širi na zaleđe te na neke sredine u unutrašnjo­sti, što nije u tolikoj mjeri bilo izraženo 2012. u usporedbi s posljednjo­m analiziran­om 2018. godinom, ističe Vizek.

 ??  ?? ODRŽIVI TURIZAM Širom svijeta, a posebno u mediterans­kim destinacij­ama koje su njime pretrpane, postoji potreba za novim i održivim turizmom u postpandem­ijskom razdoblju
ODRŽIVI TURIZAM Širom svijeta, a posebno u mediterans­kim destinacij­ama koje su njime pretrpane, postoji potreba za novim i održivim turizmom u postpandem­ijskom razdoblju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia