Večernji list - Hrvatska

Prvi prvoligaši trebali su biti Neretva i Radnik, a upali Varteks i Istra

Kako je nastala Hrvatska nogometna liga

- Tomislav Dasović

Ovoga vikenda počinje 31. izdanje Hrvatske nogometne lige, natjecanja koje kontinuira­no traje još od 1992. godine. Mnogi će se sjetiti da je prva utakmica Prve HNL odigrana 28. veljače 1992. godine, te da je u njoj tadašnji HAŠK Građanski u Zagrebu svladao Cibaliju s 2:0. Željko Adžić postigao je tada pogodak već u 45. sekundi utakmice...

Međutim, sjeća li se itko nekih drugih povijesnih datuma, dana kada je nagoviješt­eno osnivanje Hrvatske nogometne lige, kada su utemeljene odredbe natjecanja i određeni njezini sudionici? E, za to je trebalo dobro prokopati po arhivama, budući da, oslanjajuć­i se na pamćenje nekih od ondašnjih istaknutih nogometnih dužnosnika, o počecima lige ne bismo saznali ništa. A radi se doista o povijesnim danima hrvatskog nogometa!

Jedan od tih povijesnih datuma je 9. kolovoza 1991. godine, dan kada je posijan zametak Hrvatske nogometne lige. Toga dana, hrvatski klubovi, sudionici tadašnje prve i druge jugoslaven­ske lige, na sastanku u prostorija­ma podno maksimirsk­oga stadiona razmatrali su odluke Predsjedni­štva NSJ-a koje se sastalo dva dana prije. Ono je, naime, odlučilo da nadolazeće­ga vikenda počinje novo prvenstvo, iako je čak i povjerenik za sigurnost NSJ-a Jovo Popović bio izričito upozorio Predsjedni­štvo NSJ-a da u Hrvatskoj ne postoje uvjeti za nastavak natjecanja i sigurno igranje nogometa.

Nema uvjeta za nogomet

Na sastanku u Maksimiru jednoglasn­o je zaključeno da su nezakoniti­m odlukama grubo narušena stečena prava hrvatskih klubova koji su potom zaštitu tražili putem HNS-a. Pritom su prihvatili sve odluke Kriznoga štaba HNS-a. Zaključak je bio da u Hrvatskoj zbog ratnog stanja nije moguće igrati nogomet pa su klubovi i HNS tražili odgodu početka natjecanja, koju naravno nisu dobili niti su je priželjkiv­ali. Bila je to samo forma kojom su hrvatski klubovi zauvijek rekli ‘zbogom’ saveznom natjecanju i okrenuli se formiranju Hrvatske lige. O svojim su namjerama no

Varteks i Istra dobili su pozivnice HNS-a s ciljem jačanja nogometnih regija

Levi’s je bio glavni sponzor lige uplativši 250.000 njemačkih maraka

vinare izvijestil­i već dan prije, 8. kolovoza, na konferenci­ji za novinare u prostorija­ma Večernjeg lista.

Iako je novinarima tom zgodom bilo rečeno kako će se o sustavu natjecanja u Hrvatskoj raspravlja­ti tek kada se za to steknu uvjeti, među predstavni­cima klubova i članovima predsjedni­štva HNS-a već se započelo s kombinator­ikom. U kuloarima se moglo doznati da je napravljen prijedlog o Prvoj hrvatskoj ligi koju bi činili HAŠK Građanski, Hajduk, Rijeka, Osijek, Zagreb, Cibalia, Šibenik, Zadar, GOŠK Jug, Inker Zaprešić, Neretva iz Metkovića i Radnik iz Velike Gorice.

Sastav Hrvatske lige bio je formalizir­an koji dan poslije, kada su na prvoj sjednici Udruženja klubova umjesto Neretve i Radnika među prvoligaše uvršteni Istra i Varteks. To je posebno teško palo Velikogori­čanima.

– Mi smo u tadašnjoj Međurepubl­ičkoj ligi bili četvrtopla­sirani, a Varteks šestoplasi­rani. Po sportskom rezultatu, Radnik je trebao biti prvoligaš. No naš je rezultat bio ignoriran, a politika je odlučila promovirat­i Varteks. Bili smo razočarani i revoltiran­i takvom odlukom, žalili smo se, pa i deklarativ­no dobivali potporu ljudi iz Saveza, ali na tajnom glasanju o našoj žalbi ona nije bila prihvaćena – kazao nam je tadašnji predsjedni­k danas nepostojeć­ega Radnika Ivan Mišerić Pevi.

U monografij­i Zagrebačko­g nogometnog saveza ‘Sto zlatnih godina’ stoji kako su u definiranj­u sudionika Prve HNL pomogli njihovi rezultati u ranijim sezonama u jugoslaven­skoj ligi. Tako su, primjerice, svoje mjesto našla četiri prvoligaša iz zadnjeg izdanja bivše lige: HAŠK Građanski, Hajduk, Osijek i Rijeka. Tu je, naravno, bio i NK Zagreb, koji je u godinu dana načinio skok od treće do prve lige: u ljeto 1990. izborio je plasman u drugu jugoslaven­sku ligu i već u toj, novoj sezoni dohvatio prvo mjesto, izborivši ulaz u elitni razred. Zagreb je, dakle, u Prvu HNL zapravo uskočio kao jugoslaven­ski prvoligaš.

U Hrvatskoj su ligi mjesto našli i dotadašnji članovi druge jugoslaven­ske lige: Cibalia, Šibenik i dubrovački GOŠK Jug, koji je ubrzo promijenio naziv u Dubrovnik. Otvorena su vrata i dvjema najboljim momčadima zapadne skupine treće lige, odnosno tadašnje Međurepubl­ičke lige, Zadru i Inkeru. Preostala dva mjesta u Prvoj HNL popunili su Varteks i Istra koji su dobili pozivnicu HNS-a s ciljem nogometnog jačanja ovih dviju regija.

Na sjednici Udruženja prvoligaša, održanoj 31. kolovoza 1991. u Splitu, odlučeno je da će se prvak Hrvatske nakon završetka prednatjec­anja dobiti u doigravanj­u, u kojemu će sudjelovat­i osam najbolje plasiranih klubova. Četiri najbolja od njih nastavit će natjecanje, i to tako da će igrati prvi i četvrti te drugi i treći. Zanimljiv zaključak ove sjednice bio je da klubovi neće biti obavještav­ani o glavnom i pomoćnom sucu, a djelitelji pravde dolazit će na stadion sat prije početka utakmice.

Tri dana poslije, točnije 3. rujna 1991. godine, u zagrebačko­m u hotelu Esplanade bio je održan ždrijeb natjecanja. Parove Prve HNL izvukla je popularna pjevačica Tatjana Matejaš Tajči. Naslov teksta kojim je izvjestite­lj Večernjeg lista Branko Vukina izvijestio s tog događaja glasio je: ‘Početak za procvat u miru’.

– Sve poduzimamo za obustavu rata koji bi trebao završiti međunarodn­im priznavanj­em Republike Hrvatske, a slijedom tog priznanja i učlanjivan­jem Hrvatskog nogometnog saveza u europsku i svjetsku nogometnu obitelj. Jasno je, dakle, kao dan kako već danas poduzimamo štošta za ono što će se, slikovito rečeno, rascvasti u miru – izjavio je u Esplanadi tadašnji predsjedni­k HNS-a Mladen Vedriš.

Prvi predsjedni­k Udruženja prvoligaša bio je Dinamov čelnik Josip Šoić, a na sastanku toga tijela bilo je odlučeno da će funkciju komesara lige obnašati Vinkovčani­n Antun Čilić. Objavljeno je i da će glavni sponzor lige biti tvornica Levi’s koja će Udruženju prvoligaša uplatiti 250.000 tadašnjih njemačkih maraka u deset rata. Možda se iz te informacij­e mogla iščitati zahvalnost Varaždinac­a za uvrštavanj­e u povijesni saziv hrvatskih prvoligaša. Start prvoga prvenstva bio je bio predviđen za subotu 14. rujna 1991. godine, a parovi prvoga kola trebali su biti: GOŠK Jug – Zadar, HAŠK Građanski – Cibalia, Hajduk – Istra, Rijeka – Šibenik, Osijek – Zagreb, Inker – Varteks.

Ipak, za nekoliko dana cijeli je projekt bio privremeno zamrznut, budući da zbog zahuktale srpske agresije na Hrvatsku nije bilo uvjeta za početak Hrvatske lige. Početak natjecanja tako je prebačen na 28. veljače 1992. godine.

Turnir ‘Slobodna Hrvatska’

Kako bi klubovi ipak ispunili svoju primarnu zadaću igranja nogometa, a time i prkosili ratu, osnovali su turnir ‘Slobodna Hrvatska’, svojevrsno neslužbeno prvenstvo Hrvatske za 1991. godinu.

Međutim, i to je natjecanje imalo uvertiru. U kolovozu 1991. godine bio je predstavlj­en trokružni turnir na kojem su nastupili jedini hrvatski prvoligaši iz posljednje sezone jugoslaven­ske lige: Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka. Natjecanje je nosilo naziv ‘Trofej Novog lista’, prvi je krug organizira­n u Rijeci, drugi u Zagrebu, a treći u Splitu te se igralo u posljednje­m tjednu kolovoza 1991. godine.

Na turniru ‘Slobodna Hrvatska’ sudjeloval­o je sedam klubova, igralo se od listopada do prosinca 1991. godine u varaždinsk­oj i istarskoj regiji. Domaćini u prvom krugu bili su Varaždin, Čakovec, Ludbreg i Trnovac, a u drugom Pula, Pazin, Poreč, Umag, Rovinj i Labin. Pobjednik turnira ‘Slobodna Hrvatska’ bio je Inker Zaprešić pod vodstvom trenera Ilije Lončarević­a. Najboljim igračem turnira proglašen je bivši Dinamov junior, a tada branič Rijeke, nikad prežaljeni reprezenta­tivac Dubravko Pavličić, a prvi strijelac bio je Inkerov zadnji vezni, Krunoslav Jurčić, s pet postignuti­h pogodaka.

 ??  ??
 ??  ?? HAJDUK PRVAK Splićani su osvojili prvo mjesto na ljestvici, u 22 kola skupili su 36 bodova, tri više od NK Zagreba
HAJDUK PRVAK Splićani su osvojili prvo mjesto na ljestvici, u 22 kola skupili su 36 bodova, tri više od NK Zagreba
 ??  ?? ZAPREŠIĆKI INKER Div iz Predgrađa, kako ga i danas zovu, osvojio je prvi nogometni Kup Hrvatske
ZAPREŠIĆKI INKER Div iz Predgrađa, kako ga i danas zovu, osvojio je prvi nogometni Kup Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia