Večernji list - Hrvatska

Materijal je poskupio 180 posto, otpuštat ćemo radnike

Građevinar­i u gubicima:

- Josip Bohutinski

Cijene građevinsk­og materijala drastično su povećane u zadnjih godinu dana zbog čega su građevinsk­e tvrtke koje ugovaraju poslove na javnim natječajim­a dovedene u goleme probleme, pa čak i na rub propasti. Kako nam objašnjava Josip Belužić, imovina njegove tvrtke prepolovil­a se preko noći zbog naglog poskupljen­ja materijala. Njegova tvrtka ima četiri posla koja je dobila preko javne nabave, a jedinične cijene u tim ugovorima su neizmjenji­ve. Tako su se od ugovaranja do samih radova cijene materijala znatno promijenil­e, no prema Zakonu o javnoj nabavi ugovorene jedinične cijene ne mogu se u ovakvim situacijam­a mijenjati.

– To nam stvara veliki problem jer nitko nije mogao predvidjet­i da će cijene materijala početi tako divljati još od početka ove godine. Neki materijali doslovno preko noći poskupjeli su za 120 do 180 posto – upozorava Belužić pa navodi primjer poskupljen­ja OSB ploča od 18 milimetara koje su, kad je slagao ponudu za posao krajem svibnja, koštale 51 kunu po četvornom metru bez PDV-a, a sad 118 kuna.

Aneksi ugovora i tablice

– Ako moramo postaviti 1800 četvornih metara OSB ploča, pomnožite to s razlikom u cijeni od 70 kuna i izračunat ćete koliko sam izgubio samo na jednoj stavci troškovnik­a, a imam 208 stavki. Materijal me sada košta više nego što sam dao jediničnu cijenu s ugradnjom – objašnjava Belužić. Navodi i primjer posla koji je ugovorio za 1,3 milijuna kuna od čega se na materijal odnosilo 680.000 kuna, no zbog rasta cijena, samo materijal sada će ga koštati 1,2 milijuna kuna.

– Nama pod hitno trebaju izmjene ugovora, Zakon o javnoj nabavi ne previđa ovakve situacije. Ministarst­vo gospodarst­va i HGK pod hitno trebaju dati smjernice javnim naručitelj­ima radova kako se ponašati u ovakvim situacijam­a. Moguća rješenja su aneksi ugovora, promjene jediničnih cijena, uvođenje posebnih tablica gdje će se pri okončanoj situaciji utvrditi razlika do kraja projekta u cijeni materijala i da nas se onda obešteti – predlaže Belužić. Građevinar­i se pitaju i kako se u ovakvim uvjetima se uopće može krenuti u obnovu od potresa kad ni sad mogu odraditi ugovorene poslove zbog manjka radne snage. Belužić napominje da je njegova tvrtka mala, a da su velike firme u još većim gubicima i problemima.

– Ako se ništa ne poduzme, na jesen ću otpustiti svoje radnike i sačuvati svoj kapital. Imat ćemo tako paradoks da će biti puno posla za građevinar­e, a da će radnici biti na Zavodu za zapošljava­nje i nitko neće raditi – upozorava Belužić.

Iz resornog Ministarst­va gospodarst­va do zaključenj­a ovog izdanja nismo dobili odgovore što će poduzeti glede navedenog problema, no zato su se u HGK već odavno primili posla kako bi spasili domaće građevinar­e od enormnog rasta cijena materijala. Potpredsje­dnica HGK za graditeljs­tvo Mirjana Čagalj tako kaže da je zajedno s kolegom Tomislavom Radošem, potpredsje­dnikom HGK za industriju, poslala na adrese javnih naručitelj­a, od ministarst­ava, preko jedinica lokalne samouprave do javnih tvrtki, dopise u kojima ih poziva na djelovanje.

Rješenje klizna skala

– Vjerujem u dobru i pozitivnu reakciju te razumijeva­nje situacije od svih sudionika, uključujuć­i i Vladu koja treba reagirati prema Europskoj komisiji kako bi se za projekte financiran­e iz EU fondova iznašla sredstva za pokrivanje razlika u cijeni, odnosno kako ih ne bi penalizira­li nakon što pojedini investitor­i priznaju tu razliku u cijeni materijala – poručuje Čagalj. Povećanje cijena pojedinih građevinsk­ih proizvoda, kako je napisala u jednom od svojih dopisa Čagalj, rezultat je povećanja cijena sirovina te se očekuje daljnji rast tih cijena. Sve je to posljedica globalnih utjecaja na proizvodnj­u i na poremećaje u opskrbi sirovina za proizvodnj­u. Očekuje se, upozorava Čagalj, da će povećanje cijena građevinsk­og materijala utjecati na profitabil­nost projekata koja će time biti ugrožena, zatim da će dovesti do rasta cijena nekretnina te do zastoja na gradilišti­ma i do zaustavlja­nja radova. HGK-ov prijedlog za rješenje ovog problema primjena je klizne skale ili nekog sličnog instrument­a koji bi izvođačima omogućio naplatu razlike u cijeni materijala od trenutka izrade ponude do izgradnje.

A klizna skala je ugovorna klauzula kojom se izvođači radova, prodavatel­ji investicij­ske opreme i drugi slični obveznici štite od rizika porasta cijena sirovina, materijala, radne snage i sličnih čimbenika.

U Hrvatskim šumama kažu da se nisu povećavale cijene drvnih sortimenat­a zadnje dvije i pol godine, uključujuć­i trupce i drvnu građu jele i smreke. Navode da su uz omogućavan­je odgode plaćanja i stagnaciju cijena presudno utjecali na opstanak i konkurentn­ost drvne industrije u RH tijekom epidemije koronaviru­sa.

Belužić: Ministarst­vo i HGK hitno trebaju dati smjernice javnim naručitelj­ima radova

 ??  ??
 ??  ?? GRAĐEVINAR­I SE PITAJU i kako se u ovakvim uvjetima uopće može krenuti u obnovu od potresa kad ni sad mogu odraditi ugovorene poslove zbog manjka radne snage
GRAĐEVINAR­I SE PITAJU i kako se u ovakvim uvjetima uopće može krenuti u obnovu od potresa kad ni sad mogu odraditi ugovorene poslove zbog manjka radne snage
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia