Večernji list - Hrvatska

Juroslav Buljubašić: Računam na 20. let u svemir i priznajem da se malo bojim

Poduzetnik u iščekivanj­u Bransonova poziva

- Zoran Vitas

Richard Branson odletio je na rub svemira, a još prije deset godina splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić objavio je kako ima uplaćen let u svemir, upravo u Bransonovo­j “režiji”. Štoviše, tada se nije činilo da će trebati ovoliko čekati. No, vrijeme je ipak stiglo pa je i naše pitanje bilo najlogični­je moguće: Juroslave, idete li u svemir?

Straha ima i u avionu

– Idem! Ako sve to uspije i sve do mojeg reda prođe bez incidenta, zašto ne – kaže.

I ne bojite se, inzistiram­o.

– Malo se bojim. Ne mogu reći da ne, ali i kad sjedneš u avion i ideš u Sydney, imaš malo straha. Pa ni tada ti nitko ne garantira da ćeš se spustiti. Tako razmišljaš pa ti je malo lakše, ali straha u svakom slučaju ima – rekao nam je jučer Buljubašić, kojega smo morali upitati i za priču tko mu je uopće kupio kartu. Pisalo se, naime, ako mu je ‘svemirski tiket’ poklonila supruga.

– Ma nije, to sam se ja malo zafrkavao da mi je žena kupila kartu jer je mislila da je u jednom smjeru – uza smijeh kaže poduzetnik. Činjenica je, međutim, da je želju da s Bransonom ide u svemir objavio prije cijelog desetljeća: – Da, ja sam bio među prvih dvije stotine zainteresi­ranih, čini mi se

“Sjećam se Bransonovi­h početaka, upoznao sam ga 80-ih godina. Na Piccadilly­ju je imao dućan s LP pločama. Svi koji bi došli iz bivše Jugoslavij­e kod njega bi kupovali ploče, to je tada bilo čudo!”

Splitski poduzetnik kaže da se zezao kada je rekao da mu je žena platila put u svemir, kartu u jednom smjeru

da sam bio 156. Možda sada imam i bolji broj jer su u međuvremen­u neki odustali. Računamo li da ih u letjelicu ide šest s dva astronauta koja vas voze, ispada da bih mogao doći na red oko 20. leta. Vjerojatno je potrebna i posebna obuka za takav let.

– Prije deset godina završio sam tu obuku, ali moram opet u rujnu. Samo sam sada desetak kilograma teži! Na toj vas obuci stave u stroj i zavrte. Moraš biti otporan, izdržati, pritisak je 3-5 G na prsima, kao kod pilota mlaznih aviona – opisuje.

Nije neozbiljno, konstatira­mo. – Pa nije, ali prvi sam put izdržao, nadam se da ću i sada bez obzira na kilažu – govori i opisuje kakav je to osjećaj:

– Slično kao i na onoj spravi u lunaparku kada vas podignu, pa vam je glava dolje. Otprilike tako uz pritisak na prsa zbog velike brzine. Slično vožnji u Rimčevu automobilu, ali otprilike puta pet jače – slikovit je Buljubašić.

I ovo dokazuje da Richard Branson priču o svemiru shvaća vrlo ozbiljno. Tako je u povodu kupnje karte za VSS Unity i let do ruba svemira Juroslav Buljubašić britanskog poduzetnik­a i upoznao. – Da, upoznao sam ga. U ovih deset godina doista nas je pokušavao držati u sigurnosti, uvjeravao da će do leta doći, da to shvatimo sve to ozbiljno. Svake bi nam godine priredio neki domjenak u Londonu ili u Americi, dao nam neki poklon, knjigu, jaknu ili nešto, bio je izuzetno fer. I zaista je karizmatič­an lik. Sjećam se ja njegove tvrtke, prvi put sam je upoznao 80-ih godina, imao je na Piccadilly­ju dućan za LP ploče. Svi koji bi došli iz bivše Jugoslavij­e odmah bi išli k njemu kupovati ploče, to je tada bilo čudo! A poslije sam pratio njegove nove priče i izazove. Postao je poznat po prvim low-cost zrakoplovn­im linijama između Amerike i Europe. Virgin Galactic je i nastao iz te kompanije. A pratio sam i njegove putove oko svijeta. Očito je sklon rizicima, za mene je to pozitivno. Takvi guraju naprijed, jer ako si statičan, stojiš na mjestu – kaže Juroslav Buljubašić i objašnjava kako jedino takav čovjek može voditi velike tvrtke.

Jedini iz cijele bivše države

– Moraš okupiti i ljude slične sebi. Nitko ne bi bio poduzetnik kada bi prije toga razmišljao koliko je prepreka i kako je teško doći do dobiti – objašnjava.

Je li puno dati 200.000 dolara za takav let, pitamo.

– To je bila ponuđena cijena, neki su platili više. Mi koji smo platili manje od početka smo uz njega pa smo pomogli u reklami. Mislim da sam s područja bivše Jugoslavij­e jedini ja uplatio, nikoga nisam sretao na tim domjencima niti sam čuo da je netko još tko uplatio – kazao je.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia