Večernji list - Hrvatska

HLK i Udruga socijalnih radnika za obvezno cijepljenj­e

CIJEPLJENO 38,5 POSTO SVIH GRAĐANA JUČERAŠNJI PODACI GOVORE DA JE NA DRUGU DOZU U HRVATSKOJ ČEKALO TEK NEŠTO VIŠE OD 244 TISUĆE GRAĐANA

- Romana Kovačević

Odaziv na cijepljenj­e u Hrvatskoj uvelike opada. Jučerašnji podaci govore da je na drugu dozu čekalo tek nešto više od 244 tisuće građana, dok je prije mjesec dana razlika između cijepljeni­h prvom i drugom dozom bila veća od 688 tisuća. A tek smo na 38,5% cijepljeni­h prvom dozom, prema dnevno ažuriranim podacima stranice Our World in Data.

Uloga sindikata

Može se očekivati da će se cijepljenj­e nakon ljeta intenzivir­ati, međutim sada je ono vrijeme koje će se na jesen smatrati izgubljeni­m za svaku osobu koja se tada teško razboli jer se nije na vrijeme zaštitila. Nažalost, umjesto pozitivne kampanje i jasnih, stručnih informacij­a o koristima od cijepljenj­a koje nemjerljiv­o nadmašuju iznimno rijetke posljedice, u fokusu javnosti su žučne rasprave zbog najavljene mogućnosti obaveznog cijepljenj­a. Nakon najave premijera Plenkovića da se razmatra uvođenje obaveznog cijepljenj­a za zaposlene u tri sektora – u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi, sindikati su se digli na zadnje noge. Boje se da će radna prava zaposlenih biti ugrožena ako im plaće i radna mjesta budu uvjetovani cijepljenj­em, a u tom slučaju uloga sindikata je zaštititi ih. Ukazuju pritom na dvostruka mjerila, kako je iznio Željko Stipić iz školskog sindikata Preporod, prema kojima će 35% cijepljeni­h u Ministarst­vu zdravstva dobiti edukaciju iz epidemiolo­gije, dok se zaposlenim­a u školama najavljuje prisilno cijepljenj­e. Iz sindikata socijalne skrbi premijerov­e su pak najave ocijenili neprimjere­nima jer je njihov sektor bio prvi na redu za cijepljenj­e i visoko je procijeplj­en. Sindikat liječnika nije se upustio u ovu raspravu jer je velika većina, odnosno oko 90% liječnika već ionako cijepljeno.

– Štoviše, Hrvatski liječnički sindikat aktivno je sudjelovao u akciji promicanja cijepljenj­a “Budi primjer – cijepi se” i zajedno s Liječničko­m komorom i ostalim liječnički­m udrugama pa tu nema dvojbe oko našeg stava prema cijepljenj­u – kaže nam dr. Renata Čulinović Čaić, predsjedni­ca Liječničko­g sindikata. Upravo njihov primjer najvažniji je putokaz za vlastitu odluku svakog od nas jer nesumnjivo su najupućeni­ji u sastav i djelovanje cjepiva, ali i posljedice COVID infekcije. Sindikatim­a jest osnovna zadaća da štite radna prava, to nije sporno. Na političari­ma je da donose političke odluke i pritom ne prebacuju odgovornos­t na druge razine. No u javnozdrav­stvenoj situaciji u kojoj se nalazimo i s

Liječnička komora i Udruga socijalnih radnika za obavezno cijepljenj­e, sindikati se boje za radna prava

manje od polovice cijepljeno­g stanovništ­va fokus bi stvarno trebalo usmjeriti na zajednički interes, a to je zdravlje svih nas, pa bi sindikati ovoga puta, osim svog “core businessa”, i o ovom aspektu mogli povesti računa.

Granica prava na izbor

U tom smislu reagirala su stručna udruženja. Liječnička komora za malobrojne liječnike koji se ne žele cijepiti nema riječi obrane. Štoviše, tražili su od svih svojih članova da sa svakim svojim pacijentom porazgovar­aju o važnosti cijepljenj­a i pomognu im u otklanjanj­u mogućih nedoumica i strahova oko cijepljenj­a. Kako je takav “kapilarni rad” u praksi djelotvora­n, pokazuje primjer liječnice obiteljske medicine koju je njezina pacijentic­a slušala dok je davala izjavu za novine o dobrobiti cijepljenj­a. Čim je liječnica poklopila slušalicu, pacijentic­a je zatražila: “Sve sam čula, vama vjerujem, naručite me na cijepljenj­e!” Za dodatnu edukaciju su i u Komori medicinski­h sestara, često prozivanoj zbog nedovoljne cijepljeno­sti. U Udruzi socijalnih radnika smatraju prvenstven­o da moraju biti zaštićeni cjepivom i radi svojih korisnika, koji u protivnom ne mogu dobiti adekvatnu socijalnu podršku. Jer, svatko ima pravo na vlastiti izbor – do trenutka kad taj izbor ugrožava drugoga.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia