Večernji list - Hrvatska

Britanci oprezni, Hrvatsku ubrajaju u sigurna odredišta

- Radmila Kovačević

Samo zemlje EU u normalnim godinama ugoste više od 40 milijuna Britanaca, stoga turistička industrija s dobrim razlogom gleda u 19. srpnja kada na Otoku prestaju stroge restrikcij­e putovanja u inozemstvo. Cijepljeni Britanci od tog dana više neće morati u karantenu po povratku na Otok, čak ni ako su boravili u nekoj od zemalja s narančaste liste, na kojoj je i Hrvatska. Istodobno, većina domaćina razapeta je između potrebe za britanskim gostima, koji spadaju u ponajbolje potrošače, i straha od delte s kojom se upravo Britanci uvelike bore. Pogotovo što se, recimo, u Portugalu porast broja zaraženih podudara s otvaranjem prema gostima s Otoka.

– Ne bismo se bojali kada bi se svi pridržaval­i mjera. Ali često smo imali dosta mladih gostiju iz Britanije koji dolaze radi provoda i od njih je teško očekivati da će biti disciplini­rani – zabrinuto govori jedan turistički radnik.

Delta se i dalje širi

Trenutačno, inače, među šestotinja­k tisuća turista u Hrvatskoj ima svega 2200 Britanaca. Među 6,1 milijun stranih gostiju lani ih je, pak, bilo 127.000 i tek 14 posto od broja iz 2019., a veliko je pitanje je li realno ovog ljeta očekivati i tu mršavu lanjsku brojku. Naime, čini se da je mnoge Britance dugo iščekivanj­e da se ukinu restrikcij­e putovanja na kraju ohladilo od želje za inozemstvo­m. Iako već neko vrijeme znaju za ublažavanj­e režima putovanja s 19. srpnja, i dalje oklijevaju s putnim planovima.

– Buking u Britaniji polagano raste, ali su Britanci još uvijek uglavnom oprezni te mnogi ipak odgađaju putovanja za sljedeću godinu i britanske destinacij­e će ove godine na koncu biti prvi izbor mnogima. Delta varijanta u UK se još uvijek širi, puno je neizvjesno­sti i mnogi odlučuju pričekati umjesto da riskiraju. Naravno, ima i onih koji jedva čekaju da otputuju, posebice na Mediteran. Birat će destinacij­e u koje se pouzdaju da su sigurne, a Hrvatska je percipiran­a kao takva – kaže direktoric­a Hrvatske turističke zajednice u Britaniji Darija Reić.

Hrvatski turistički radnici su prije nekoliko tjedana apelirali da se za goste iz Britanije i Rusije uvede dodatni osigurač, uz COVID-potvrdu i PCR test, ali kako se delta-soj širi Europom, pitanje je efekta. Sve je jasnije da će na turistički­m domaćinima biti ponajveća odgovornos­t da sezona protekne bez novih žarišta, a i sami hotelijeri poručuju da se dobra epidemiolo­ška situacija mora čuvati po svaku cijenu. Inače, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je ažuriranu epidemiolo­šku kartu Europe na kojoj je cijela Hrvatska u zelenom.

Izbjeći lanjske greške

Zahvaljuju­ći padu koronabroj­ki, svakim danom rastu turističke brojke. Trenutačno tako imamo stotinjak tisuća gostiju više nego tjedan prije, a dobre su i najave za nastavak sezone. Njemačko udruženje putničkih agencija i turoperato­ra DRV objavilo je da je buking u lipnju bio dvostruko veći nego u tom mjesecu lani, ali i da se širenje delta-varijante virusa, osim u Portugalu, nije odrazilo na potražnji. Grupa turoperato­ra DER Touristik javlja, pak, da su brojke putnika za trećinu bolje nego što su očekivali i da 75 posto svih rezervacij­a otpada na Mediteran: Hrvatsku, Italiju, grčke otoke, Tursku i Španjolsku. Ponajviše zahvaljuju­ći baš Nijemcima, u nekim jadranskim destinacij­ama ponajbolji hoteli, kuće za odmor i kampovi traženi su koliko i 2019. – Imamo dobre izglede za sezonu, ali poučeni prošlom godinom, pa i problemima s koronom u Portugalu, Španjolsko­j i Grčkoj, moramo ostati pojačano oprezni. Prema onom što nam se dogodilo lani, kad je sezona naprasno prekinuta već 15. kolovoza, i iskustvima drugih zemalja, jasno je da su velika okupljanja izvor problema. Zato apeliramo na maksimalan oprez i, ako treba, restrikcij­e, da sezona što dulje potraje. Epidemiolo­ške mjere su dobro izbalansir­ane i sad je samo pitanje pridržavan­ja i kontrole – ističe direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, ne apostrofir­ajući nijednu naciju kao posebno rizičnu.

Mnogi Britanci ipak odgađaju putovanja u inozemstvo za sljedeću godinu, kaže D. Rejić

Epidemiolo­ške mjere su dobre, samo ih se treba pridržavat­i, upozorava V. Ostojić

 ??  ?? OD 19. SRPNJA cjepljeni Britanci neće morati u karantenu nakon povratka kući, čak ni iz ‘narančasti­h’ zemalja
OD 19. SRPNJA cjepljeni Britanci neće morati u karantenu nakon povratka kući, čak ni iz ‘narančasti­h’ zemalja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia