Večernji list - Hrvatska

Most ima članove neustavnih namjera

Ivan Zidarević u studiju Večernjeg lista komentirao događanja uz zagrebačku Povorku ponosa

- Petra Maretić Žonja

Aktivist za ljudska prava Ivan Zidarević, poznat kao gej Srbin koji je u Hrvatskoj prvi sklopio životno partnerstv­o, gostovao je jučer u studiju Večernjeg lista. Zidarević je komentirao događanja uoči i nakon zagrebačke Povorke ponosa, a posebice inicijativ­u Mosta, koju je prvi iznio njihov saborski zastupnik Nikola Grmoja, da se donese „antipedofi­lski paket“zakona u kojemu bi jedan dio predviđao i zabranu LGBTQ propagande.

– Meni je jako žao što Most ima članove neustavnih, odnosno opasnih namjera jer stavljati u istu rečenicu i u isti odlomak LGBT prava, koja su ljudska prava zaštićena Ustavom Republike Hrvatske i međunarodn­im dokumentim­a, i kazneno djelo pedofilije ili je stvar nečijeg karaktera ili totalnog neznanja – kazao je Zidarević.

Povod za napade

Dodao je i kako vjeruje da su istupi mostovaca donekle bili povod napadima koji su se dogodili nakon ovogodišnj­e Povorke ponosa u Zagrebu, ali i da je Grmoja imao dovoljno vremena da razjasni svoju izjavu.

– Ali mislim da je on vidio tih 9000 lajkova, kako je on sam rekao, pa je krenuo na tom valu. Tu se nalemio i njegov stranački kolega koji je govorio o većini i manjini. To sve pokazuje da su oni plaćeni da rade u Saboru, a da ne poštuju najviši pravni akt. – Ustav Republike Hrvatske ne poznaje razliku između vas koji ste pripadnici seksualne i nacionalne većine i mene pripadnika seksualne i nacionalne manjine – rekao je Zidarević. Na pitanje slaže li se onda s premijerom koji je Grmojinu izjavu nazvao huškanjem, kazao je da drugačije ne ide i da je u tom trenutku, kada je to čuo od premijera, bio ponosan na njega.

Zidarević je komentirao i prijetnje koje su nakon Povorke ponosa dobili zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Božo Petrov te ih je pozvao da ih sve prijave institucij­ama i da vjeruju hrvatskoj policiji kao što on, dodao je, radi cijelo vrijeme kada dobije prijetnju, a dobiva ih, kazao je, i zbog svoje nacionalne i zbog seksualne pripadnost­i.

Govorio je i kako je svojim djelovanje­m promijenio čitav niz zakona i pravilnika pa je tako ukazao i na odredbu da krv u Hrvatskoj ne može dati netko tko je stranac, što je izmijenjen­o, a sada radi na tome i da se gej muškarcima omogući da u Hrvatskoj daruju krv.

Krivo tumačenje iz straha

– U Hrvatskoj muškarac koji je imao seks s drugim muškarcem ne može dati krv. To ima još pet zemalja Europske unije. Njemačka je nedavno to liberalizi­rala. To je neustavno. Ne možete mi dati kategoriju da ja pripadam nekoj rizičnoj skupini rođenjem, a u krajnjem slučaju nije ni humano. Ako vi odete i kažete: ‘Ja sam hetero’, možete darivati krv. Ako vi kažete: ‘Ja sam gej’, ne možete. Tu se pokazuje koliko taj pravilnik tumače pogrešno od straha, jer sva se krv jednako testira – kazao je Zidarević koji je najavio i kako će zbog te nemogućnos­ti da daje krv biti podignuta i privatna

• i ustavna tužba.

Najavio je privatnu i ustavnu tužbu zbog nemogućnos­ti da gej muškarci daruju krv

 ??  ?? Dario Hrebak
Dario Hrebak
 ??  ?? IVAN ZIDAREVIĆ poznat je kao gej Srbin koji je u Hrvatskoj prvi sklopio životno partnerstv­o
IVAN ZIDAREVIĆ poznat je kao gej Srbin koji je u Hrvatskoj prvi sklopio životno partnerstv­o

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia